Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Telšiuose įžiebti Kalėdų eglę padėjo ugniagesiai

Gruodžio 6-oji – įsimintina diena Telšiams, nes šią dieną Žemaitijos sostinė mini savo gimtadienį. Praėjo lygiai 222 metai, kai Telšiams buvo suteiktos Magdeburgo teisės. Šiemet išskirtinė sukaktis paminėta nekasdieniškai – pristatyta paroda, surengtas koncertas miesto amfiteatre ir įžiebta kalėdinė eglė Turgaus aikštėje.
Kalėdų eglę Telšiuose padėjo įžiebti ugniagesiai
Kalėdų eglę Telšiuose padėjo įžiebti ugniagesiai / Rimvydo Kazlausko nuotr.

Prisimintas Žemaičių krikšto jubiliejus

Vilniaus dailės akademijoje (VDA) Telšių galerijoje pristatyta fotografijų paroda „Meno ženklai Žemaitijos sostinėje“ ir knygos, reprezentuojančios Žemaitijos regioną, Telšių, Plungės, Mažeikių ir Rietavo savivaldybių kultūros paveldą. Renginį vedė Telšių Žemaitės dramos teatro vaikų ir jaunimo studija „Savi“, vadovaujama režisierės Laimutės Pocevičienės. Choreografiją kūrė Ina Levickienė. Atidaryme dalyvavo daug garbių svečių, valdžios atstovų, bendruomenės narių, menininkų.

Jaunuolių lūpomis prabilta apie Žemaitijos kraštą, prisiminimais nukeliauta į vasarą vykusį Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejų. Sveikinimo žodį tarė Jo Ekscelencija Telšių vyskupas Jonas Boruta.

Šiame krašte žemaičiai gyveno, gyvena ir gyvens.

Po vyskupo žodžių kalbėta, kad šiame krašte žemaičiai gyveno, gyvena ir gyvens. „Tarmie mūs gimtuoji skani kap kunkuola babūnelis putruo [..]. Nu, a grubi mūsų tarmie? Tik rupi kap rogėni douna“, - į susirinkusius kreipėsi renginį vedęs „Džiugo“ gimnazijos moksleivis Matas Gimbutas.

Susirinkusiems papasakota apie didelio susidomėjimo sulaukiančias didžiąsias Telšių Šv.Antano Paduviečio katedros duris, skirtas Žemaičių krikšto jubiliejui įprasminti. Fantastiškos apimties reljefinė skulptūrinė metalo plastikos kompozicija, suskaidyta į keturis segmentus, kuriuose pateikiama žemaičių krikšto, Žemaičių ir Telšių vyskupijų istorija, žymiausios asmenybės.

Septynių kalvų miestas

Renginyje kalbėta apie Žemaitijos sostinę – Telšius – septynių kalvų miestą greta Masčio ežero, šiandien garsėjančių kaip vieną gražiausių šalies miestų. Europos Komisijos ir Valstybinio turizmo departamento organizuotame konkurse „Lietuvos turizmo traukos vietovė 2013“ Telšiai pripažinti nugalėtoju ir dabar vadinami naujuoju Lietuvos turizmo perlu. Telšių rajono savivaldybės projektą „Septynių kalvų miesto paslaptys“ paskelbė „Lietuvos turizmo traukos vietove 2013“  ir Europos Komisijos projekto EDEN nugalėtoju.

Telšių miestas pateko į Europos turistinį žemėlapį, jis bus pristatomas visoms šalims Europos turizmo forumo metu, Europos Komisijos interneto puslapyje, įvairiuose leidiniuose bei šalies ir užsienio parodose. Telšiai taip pat bus pakviesti įsitraukti į EDEN asociacijos veiklą.

Išskirtinė paroda

Apžvelgiant fotografijų parodą „Meno ženklai Žemaitijos sostinėje“ ir nuotraukose vaizduojamus mieste pastatytus meno kūrinius, pažymėta, jog Telšių miesto erdvėse ir interjeruose jau 20 metų kasmet beveik vien rėmėjų lėšomis „apgyvendinami“ profesionalūs meno kūriniai, įprasminantys miesto ir Žemaitijos istoriją. Juos yra sukūrę žinomi Lietuvos dailininkai, VDA Telšių fakulteto dėstytojai ir diplomantai.

Prieš porą mėnesių ši paroda pristatyta Europos Parlamente, Briuselyje. Parodą paruošė VDA Telšių fakultetas. Parodos eksponatai – VDA Telšių fakulteto dėstytojų doc. Pranciškaus Balčiūno ir prof. Algirdo Žebrausko meno objektų Telšių mieste fotografijos. Taip pat eksponuojami prof. Romualdo Inčirausko metalo plastikos kūriniai „Žemaitijos girnapusės (keturių darbų ciklas)“, „Dvyniai“, „Ganiava“.

Su miesto gimtadieniu parodos atidaryme sveikino VDA Telšių fakulteto dekanas Ramūnas Banys, prof. R.Inčirauskas, prof. A.Žebrauskas, Telšių rajono savivaldybės meras Vytautas Kleiva, Telšių miesto seniūnas Kazys Lečkauskas.

Knygos – visam regionui

Po parodos susirinkusiems pristatytos trys knygos „Telšiai ir apylinkės“, „Mažeikiai ir apylinkės“, „Plungė ir apylinkės“. Pirmąją knygą parengė prof. Adomas Butrimas – Telšių Garbės pilietis, Žemaitijos ir Telšių krašto archeologijos, istorijos ir meninio palikimo tyrinėtojas. Profesorius mano, kad dviejų klodų pagoniškosios ir krikščioniškosios kultūrų sąveika ir „pagimdė“ savitą Žemaitijos architektūrą bei meninį palikimą.

Antrosios knygos autoriai – docentė, menotyros mokslų daktarė Liepa Griciūtė-Šverebienė ir VDA leidyklos redaktorius Povilas Šverebas. Jiedu Mažeikių kraštą mintinai žino, dėl to jį ir pasirinko.

Trečiąją knygą parengė Žemaičių dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja, istorikė Jolanta Skurdauskienė. Visos šios knygos padovanotos Telšių rajono bibliotekoms, mokykloms.

Eglę padėjo įžiebti ugniagesiai

Po parodos atidarymo ir išskirtinių knygų pristatymo šventė tęsėsi Telšių miesto amfiteatre. Čia įvairių pasakų herojai linksmino mažuosius telšiškius, dalyvavo net trys Kalėdų seneliai – rusų „Diedas Morozas“, suomių „Joulupukkis“ ir lietuviškais „Kalėda“. Po miesto ir rajono kolektyvų koncerto iškilminga eisena patraukė Respublikos gatve link Turgaus aikštės.

Čia gausus būrys telšiškių ir miesto svečių laukė atskubant lietuviškojo Kalėdų Senelio, kuris, kitiems dviems Kalėdų Seneliams padedant, įsiropštė į staiga atskubėjusį ugniagesių bokštelį ir buvo pakeltas iki pat eglės viršūnės. Užkilęs Kalėda įžiebė eglę, o telšiškių aplodismentams aidint pasigirdo ir pasirodė didingas fejerverkas, kurį dovanojo LR Seimo narys Valentinas Bukauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius