Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniuje šventinę nuotaiką kurs 3-iasis festivalis „Kalėdos Chodkevičių rūmuose“

Gruodžio 26-30 dienomis, Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4) vyks jau 3-iasis festivalis „Kalėdos Chodkevičių rūmuose“. Penkis vakarus iš eilės, aristokratiškoje aplinkoje, klausytojų širdis jaudins vieni žymiausių Lietuvos klasikinės muzikos atlikėjų.
„Kalėdos Chodkevičių rūmuose“
„Kalėdos Chodkevičių rūmuose“ / Organizatorių nuotr.

Chodkevičių rūmų ansamblis, esantis Vilniaus senamiesčio centre, netoli Rotušės aikštės, yra vienas ryškiausių klasicizmo epochos istorinių akcentų sostinėje. Daugiau nei tris šimtmečius savo skliautuose glaudęs ne vieną Lietuvos aukštuomenės kartą, šiandien yra tikras meno lopšys. Festivalis "Kalėdos Chodkevičių rūmuose", puikiai papildys muziejuje eksponuojamas vertybes, sukurdamas iškilmingą, šventinę nuotaiką.

Ne visada gražiausia dovana, kurią norėtumėte įteikti artimiesiems, telpa dovanų dėžutėje. Ar galima perrišti kaspinu jausmus ir taurius išgyvenimus? Padovanokite sau ir savo artimiesiems galimybę apsilankyti jau tradiciniu tapusiame festivalyje, kuriame klausytojų laukia siurprizai ir festivalio rėmėjų įsteigtos Kalėdinės dovanos.

Šių metų festivalio programoje: spektaklis "SUDEGINTI NEGALIMA PASIGAILĖTI. Joanos Arkietės manifestas", pianisto Petro Geniušo ir saksofonininko Liudo Mockūno duetas, pianisto Aido Puodžiuko bei smuikininko Dainiaus Puodžiuko duetas, fortepijoninis trio "Kaskados" bei jaunųjų Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos talentų koncertas.

Gruodžio 26 d., 17:00 val. - Spektaklis "SUDEGINTI NEGALIMA PASIGAILĖTI. Joanos Arkietės manifestas". Muzikinė improvizacija G. B. Shaw pjesės „Šventoji Joana“ ir G. Verdi operos „Žana d‘Ark“ motyvais. Tai- originalus muzikinis spektaklis, kuriame dalyvauja talentingos Lietuvos menininkės, skiriamas legendinės karžygės ir katalikų šventosios - Žanos d'Ark (1412-1431) - 600-osioms gimimo metinėms. Minint Kristaus prisikėlimo šventę - Šventas Velykas, spektaklyje šviesiai ir viltingai svarstomos hipotetinės Šventosios Joanos prisikėlimo galimybės. Kas ši legendinė moteris buvo iš tiesų - prancūzų nacionalinė didvyrė, eretikė, apsišaukėlė, šventoji, o gal paprasta kaimo mergaitė? Spektaklio herojės, per laiko prizmę žvelgdamos į žmogiškąsias vertybes bei analizuodamos savo asmenines patirtis, užduoda mums begalę egzistencinių klausimų, į kuriuos atsakyti nėra taip paprasta. Šiandien, praslinkus lygiai 600 metų nuo Žanos gimimo, visatos teisieji, regis, nė kiek nepasimokė iš savo klaidų... Ar ateis diena, kai būsime verti priimti savo šventuosius tokius, kokie jie yra iš tiesų, ar ir toliau gyvensime susikurtame iliuzijų pasaulyje? Tai priklauso tik nuo mūsų pačių...

Meninės idėjos autorė ir Joanos Arkietės vaidmens atlikėja - aktorė, LMTA lektorė Eglė Tulevičiūtė. Arijas iš G. Verdi operos "Žana d'Ark" spektaklyje subtiliai bei preciziškai dainuoja tarptautinių konkursų laureatė, solistė, LMTA lektorė Natalija Katilienė (sopranas). Žygimanto Čmeliausko aranžuotus operos fragmentus virtuoziškai atlieka specialiai šiam projektui suburtas ryškių muzikančių ansamblis - daugelio tarptautinių konkursų laureatė, LMTA docentė Eglė Perkumaitė (fortepijonas), tarptautinių konkursų laureatė, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro solistė Vita Šiugždinienė (violončelė), tarptautinių konkursų laureatė, kamerinės muzikos ansamblio "Vilniaus arsenalas" solistė Laima Šulskutė (fleita). Stilizuotą vizualinį sprendimą spektakliui sukūrė dailininkai Kristijonas Siparis ir Jūratė Liudvinavičienė. Neįtikėtinai įtaigūs ir aktualūs anglų dramaturgijos genijaus George'o Bernard'o Shaw tekstai bei melodingumu užburianti niekada Lietuvoje dar nestatytos italų operos patriarcho Giuseppe's Verdi šedevro "Žana d'Ark" muzika nepaliks abejingų.

Gruodžio 27 d., 18:30 val. – pianisto Petro Geniušo ir saksofonininko Liudo Mockūno duetas. Programoje – projektas „Jūra miške“. P. Geniušo ir L. Mockūno koncertinė programa, kurios pavadinimas asocijuojasi su M. K. Čiurlionio simfoninėmis poemomis, pirmąkart buvo atlikta 2011-aisiais, Čiurlionio mirties 100-mečio paminėjimo metais. Pasak Lijanos Ruokytės-Jonsson, LR Kultūros atašė Danijoje, Islandijoje ir Norvegijoje, „projektas praėjo su didžiausiu pasisekimu. Penki koncertai vyko penkiuose Danijos miestuose, įvairiose erdvėse.“
„Jūra miške“ – tai naujais meniniais ieškojimais ir atradimais pulsuojantis sumanymas, kuriame puikiai sudera dviejų itin savitų atlikėjų meninė raiška. Garsų jūra, išsiliejanti iš talentingų kūrėjų dvasios gelmių, skleidžiasi dueto improvizacijų miške, paklūsdama bendrai interpretacinei logikai.
„Su Liudu seniai rengėmės pamuzikuoti kartu. Nors mes esame skirtingų kartų ir skirtingų žanrų atstovai, bet puikiai suprantame vienas kitą. Mus vienija sunkiai telpanti į kokį nors formatą „Vilniaus mokykla", kuriai būdingas anarchijos ir disciplinos derinys. Be to, turime ir vieną bendrą mokytoją – Vladimirą Čekasiną,“ – teigia naujoms patirtims visada atviras pianistas.

Gruodžio 28 dieną, 18:30 val. koncertuos broliai Dainius ir Aidas Puodžiukai. Abu muzikantai yra baigę prestižines studijas užsienyje, o šiuo metu gyvena ir dirba Lietuvoje. Jau 15 metų kartu grojantys muzikantai džiaugiasi šia patirtimi:

„Naudojamės kiekvienu gyvenimo suteiktu šansu groti kartu ir tai mums teikia didžiulį malonumą...“ – sako broliai. Dainius Puodžiukas groti pradėjo būdamas penkerių. 1995 m. baigęs M.K. Čiurlionio menų gimnaziją, įstojo į  Lietuvos muzikos akademiją. Metus stažavosi Nacionalinėje Paryžiaus konservatorijoje. Baigęs Bakalauro ir Magistro studijas Lietuvoje, toliau sėkmingai mokslus tęsė Bostono universiteto Artist Diploma programoje. Smuikininkas yra tarptautinių konkursų ir festivalių dalyvis ir laureatas. New York festivalyje – konkurse „ Young Virtuosos 2001 “ (JAV)  laimėtas laureato vardas suteikė galimybę griežti solo garsiojoje Carnegie Hall salėje. 2003 m. grojo solo su Boston Symphony orkestru Symphony Hall salėje. Koncertas buvo tiesiogiai transliuojamas per JAV klasikinės muzikos radijo stotį WCRB. Šiuose koncertuose smuikininkas grojo su garsiosios italų smuiko meistrų mokyklos „Hieronymus Amati“ smuiku. Šiuo metu D.Puodžiukas groja garsaus italų meistro Leonidas Rafaelian smuiku.

D. Puodžiukas yra Vytauto Didžiojo Universiteto, menų fakulteto lektorius, Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos styginių skyriaus vedėjas, Lietuvos muzikų sąjungos meno tarybos narys. Aidas Puodžiukas yra keturiolikos tarptautinių konkursų laureatas (Lietuvoje, Čekijoje, Ispanijoje, JAV). 2005 metais pianistas, bendradarbiaudamas su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu Martyno Staškaus, įrašė Vytauto Bacevičiaus koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 1. Debiutinį šio koncerto atlikimą A. Puodžiukas grojo 1999 m. „Gaidos“ festivalyje Vilniuje, bendradarbiaujant su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru ir dirigentu Robertu Šerveniku.

Aidas baigė Nacionalinę M.K.Čiurlionio menų mokyklą. Gavęs bakalauro diplomą Lietuvos Muzikos Akademijoje, A. Puodžiukas įstojo į prestižinę Juilliard muzikos mokyklą New York‘e, kur studijavo profesoriaus Jerome Lowenthal klasėje. Nuo 2003 metų pianistas tęsė studijas Boston University College of Fine Arts profesoriaus Anthony di Bonaventura klasėje, kur baigė Magistro studijas ir įgijo prestižinį Artist Diploma.

Nuo 2008 metų A. Puodžiukas dėsto fortepijono specialybę Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje.

Gruodžio 29 d., 18:30 val. koncertuos fortepijoninis trio “KASKADOS”. Kolektyvas oficialiai savo koncertinę veiklą skaičiuoja nuo 1997, nors jau ir iki tol jo nariai – Albina Šikšniūtė (fortepijonas), Rusnė Mataitytė (smuikas), Edmundas Kulikauskas (violončelė) – buvo žinomi kaip solistai, kamerinių ansamblių dalyviai. Susiburti į nuolat koncertuojantį ansamblį ir būtent jo repertuaro sklaidoje apibendrinti savo profesinį meistriškumą – svarbus ir ryžtingas šių trijų atlikėjų žingsnis, turint galvoje, kad visi jie uoliai puoselėja ir kito pobūdžio muzikinę veiklą. Šiuos tris muzikus sieja ir artima akademinių studijų patirtis. Bemaž tuo pat metu visi studijavo Maskvos P. Čaikovskio konservatorijoje, pianistė ir smuikininkė – ten pat ir aspirantūroje Tad neatsitiktinai laikas ir patirtis, vidinė reikmė subrandino “Kaskadų” trio – šiuo metu vieną produktyviausių kamerinių ansamblių Lietuvoje. Šiam trio nekart teko dalyvauti didžiuosiuose Lietuvos festivaliuose: Gaidos, Šv.Kristupo, Thomo Manno, Pažaislio. Permainų muzikos , Iš arti. Ansamblis sėkmingai gastroliavo Austrijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Baltarusijoje,Švedijoje,Lenkijoje, Japonijoje. O 2002 m “Kaskados” tapo IX tarptautinio J. Brahmso kamerinių ansamblių konkurso (Austrija, Piortšachas) laureatu – iškovojo I premiją. 2005 metais jie tapo Auksinio Disko laureatais (Lietuvos muzikų sąjungos apdovanojimas).

Gruodžio 30 d., 18:30 val. – koncertas “Muzikos Horizontai”. Jaunųjų Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos talentų koncertas. Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos auklėtiniai šiandien - tai entuziazmu ir kūrybingumu trykštantis jaunimas, rytoj – muzikantai, savo profesiniais pasiekimais, subursiantis didžiąsias pasaulio sales. Gruodžio 30 dieną, Chodkevičių Rūmuose Vilniuje, kviečiame su jaunatviška energija palydėti į užmarštį išeinančius senuosius metus. Koncerte dalyvaus: Greta Petkevičiūtė (klarnetas), Paulina Jankovskytė (smuikas), Konrad Levicki (smuikas), Domantas Karalius (fortepijonas), Lina Balčiūnaitė (fortepijonas), Kamilė Zaveckaitė (fortepijonas), Augustas Gocentas (violončelė)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius