-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 06 01

Komisijos dygsta kaip grybai

Premjeras Andrius Kubilius subūrė penkių ekspertų Antikorupcijos darbo grupę. Dabar valstybėje veiks kelios korupciją naikinančios institucijos. Naujojoje darbuosis ir liūdnai pagarsėjęs VSD "seklys" Linas Jurgelaitis.

Tamsius korupcijos debesis Lietuvoje sklaido parlamentinė Antikorupcijos komisija, Tarpžinybinė komisija kovai su korupcija koordinuoti (TKKKK), kyšininkus gaudo Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), korupcijos paplitimo tyrimus atlieka nevyriausybinė organizacija "Transparency International", o prieš kelias dienas įsigaliojo ir Nacionalinės kovos su korupcija programa. Atskiras prevencines programas įgyvendina ir dažna valstybinė įstaiga bei savivaldybė.

Dar viena darbo grupė prieš korupciją pradėjo veikti Vyriausybėje. Ji netirs konkrečių piktnaudžiavimo ar kyšininkavim faktų, bet rengs teisės aktų pataisas. Premjero suburtoje grupėje dirbs ir Valstybės saugumo departamento (VSD) Trečiosios valdybos viršininkas L.Jurgelaitis, "pramiegojęs" oro linijų "flyLAL" bankrotą, skandalingą elektros ūkio monopolizavimą steigiant "Leo LT", užtat kontrabandininkų byloje klastojęs telefoninio sekimo protokolus.

Kreipsis į žmones

A.Kubiliaus patarėjo Gintaro Kalinausko vadovaujama darbo grupė Vyriausybės tinklalapyje lauks gyventojų ir organizacijų pastabų. "Rengsime teisės aktų projektus, tačiau netirsime skundų ar pranešimų apie korupcijos atvejus – tai atlieka STT ir kitos kompetentingos institucijos. Mūsų tikslas – inicijuoti teisinę korupcijos prevenciją", – aiškino grupės paskirtį G.Kalinauskas.

Kai kurios Antikorupcijos grupės veiklos gairės ir atsakomybės barai sutampa su TKKKK išsikeltais tikslais, o pastarosios veiklą iš dalies dubliuoja parlamentinė Antikorupcijos komisija.

Prieš kelis mėnesius vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis perleido nedaug ką nuveikusios TKKKK vadovavimą kolegai Remigijui Šimašiui – esą korupcijos reikalai labiau tinka Teisingumo ministerijai.

Piktnaudžiavimas yra proto nuostata, o mąstymas taip greitai nesikeičia. Reikia įtaigių, uždegančių ugdymo programų, bet šita veikla visiškai apleista.

Tiek R.Palaitis, tiek Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotoja Agnė Bilotaitė LŽ išsakė įsitikinimą, jog dar vienas įrankis prieš korupciją sustiprins valdžios frontą. "Matau, kad ši grupė veikia ir, manau, jos veikla bus rezultatyvi. Be to, iniciatyva apskritai yra geras dalykas", – kalbėjo A.Bilotaitė.

Neatrodo efektyvu

Korupcijos paplitimo analitikas Rytis Juozapavičius, buvęs nevyriausybinės organizacijos "Transparency International" vadovas, neskuba girti dar vienos antikorupcinės iniciatyvos. "Sakykime aiškiai: korupcija yra blogis. Vadinasi, premjeras su savo grupe kelia uždavinį nugalėti blogį. Kadaise man teko dalyvauti TKKKK veikloje. Liko įspūdis, kad ji iš esmės yra neveikli, biurokratijos paralyžiuota", – kalbėjo R.Juozapavičius.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad dubliuojantis kelių grupių, komisijų ir tarnybų funkcijoms kartais pritrūksta veiksmų koordinavimo. "Būtų gerokai efektyviau, jeigu kas nors imtųsi aiškios antikorupcinių reformų lyderystės. Mes neturėtume gaišti laiko įvairioms iniciatyvoms, o gilinti savo pastangas kaip viena komanda", – mano ekspertas.

R.Juozapavičius taip pat abejoja, kokią naudą Vyriausybė gali gauti iš gyventojų pasiūlymų. "Miela, kad Vyriausybė yra atvira visuomenei, bet žmonės gerų reformų ir įžvalgų nepasiūlys – jie gali pranešti nebent faktus", – mano pašnekovas. Jis pabrėžė, kad efektyviausia kovos su korupcija priemonė būtų nuoseklus jaunuomenės švietimas. "Piktnaudžiavimas yra proto nuostata, o mąstymas taip greitai nesikeičia. Reikia įtaigių, uždegančių ugdymo programų, bet šita veikla visiškai apleista", – kalbėjo R.Juozapavičius.

Turės pasižymėjusį ekspertą

Be Antikorupcijos grupės vadovo G.Kalinausko, joje dar dirbs Vyriausybės Ekonominės analizės skyriaus vedėjas Nerijus Genys, dabartinis "Transparency International" Lietuvos skyriaus direktorius Sergejus Muravjovas, STT Korupcijos prevencijos valdybos viršininkas Vytas Rimkus ir VSD ekonominės valdybos viršininkas L.Jurgelaitis.

Pastarasis asmuo šioje valdyboje pakeitė Gardine žuvusį saugumo pareigūną Vytautą Pociūną ir eidamas šias pareigas pro akis praleido ne vieną Lietuvos ekonomikai skausmingą ir skandalingą įvykį. Prieš kurį laiką bendrovei "flyLAL" konfliktuojant su Tarptautiniu Vilniaus oro uostu dėl terminalo statybos L.Jurgelaičio vadovaujama valdyba siuntinėjo pažymas į Susisiekimo ministeriją, bet pražiūrėjo pačios "flyLAL" bankrotą. Maža to, buvęs susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius anksčiau LŽ sakė, kad iš tų oro uosto darbo trūkumus įvardijančių pažymų ministerijai nebuvo jokios naudos.

LŽ žiniomis, L.Jurgelaitis palaiko ryšius su politikams įtaką darančiais "Dujotekanos" savininkais ir kitais stambiais verslininkais, gina jų interesus. Ši bendrystė galėjo turėti įtakos itin svarbiems ir su nacionaliniu saugumu susijusiems Lietuvos ekonominiams interesams: anuomet jis, vadovaudamas VSD Kauno valdybai, prisidėjo prie to, kad Kauno termofikacinė elektrinė atitektų "Dujotekanos" verslo partneriui koncernui "Gazprom". Dar vėliau, perėjęs į departamento ekonominio saugumo valdybos vadovus, neatkreipė dėmesio į vartotojams žalingą projektą "Leo LT".

2003 metais L.Jurgelaitis, atlikdamas ikiteisminį tyrimą kontrabandos byloje ir surašinėdamas dienos telefono pokalbių klausymosi protokolą, į jį įrašė žodį "krovinys", kurio pasiklausomieji nė ištarę nebuvo. Paskui teisme jis pasiaiškino, kad protokolą sufabrikavo vadovaudamasis vidiniu įsitikinimu bei teisine sąmone.

Prieš metus Generalinė prokuratūra L.Jurgelaitį taip pat padavė į teismą dėl pernelyg pigiai, galbūt pasinaudojus savo tarnybine padėtimi, privatizuoto tarnybinio VSD buto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius