Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 03 28

„Kino pavasaris“ baigėsi apdovanojimais: žiūrovams labiausiai patiko „Sugarman“, o žiuri – lenkų kino darbai

Festivalis „Kino pavasaris“ ketvirtadienio vakarą oficialiai pabaigė dvi savaites trukusią kino šventę, kurioje spėjo sudalyvauti daugiau nei 80 tūkstančių žiūrovų.
Slawomir Fabick
Slawomir Fabick / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Žiūrovai užpildė pilnas sales ir mums kaip organizatoriams suteikė didžiulių vilčių – festivalis tęsis ir kitąmet“, – pažadėjo festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė.

Festivalio žiūrovai šiemet geriausia Lietuvos kino aktore išrinko artistę Valdą Bičkutę.

„Ta meile, kuria aš bandau dalintis tiek kine, tiek teatre, grįžo man atgal. Todėl linkiu visiems tuo dalintis, nes tai – grįžta!“ – džiaugėsi konkurso laureatė, kuriai atiteko kelionė į Paryžių.

Šiais metais pirmą kartą įteikta kino kritiko Sauliaus Macaičio premija – ji skirta filmo „No“ kūrėjui Pablo Larrain.

Žiūrovų simpatijų prizas šiemet atiteko filmui „Searching for Sugarman“, režisuotam Maliko Bendjelloul.

Jono Meko dukra Oona Mekas paskelbė, kad geriausiu trumpo metro filmu komisija išrinko lenkų režisieriaus Grzegorz Zariczny darbą „The Whistle“ („Švilpukas“). Žiūroviškiausiu trumpo metro filmu tituluota kino juosta „Buskashi boys“.

Tarptautinės ART kino teatrų ir festivalių konfederacijos (CICAE) apdovanojimas, kuriuo skatinama, kad aukšto meninio lygio filmai pasiektų didžiuosius ekranus, įteiktas filmui „Keep smiling“ („Nenustok šypsotis“).

„Šis filmas yra gavęs daug apdovanojimų, tačiau mums labai svarbu, kad šis prizas įteiktas Vilniuje. Su jūsų šalimi Gruzija sieja daug panašių istorinių momentų ir išgyvenimų. Filmas pasakoja istoriją apie šių dienų Gruzijos socialines problemas. Mums be galo svarbu, kad jūs tai įvertinote“, – atsiimdama apdovanojimą dėkojo filmo aktorė Olga Babluani.

Olga Babluani
Olga Babluani

Žiuri nariai Ada Condeescu ir Ali Sulimanas paskelbė, kad geriausiu konkursinės programos „Nauja Europa – nauji vardai“ aktoriumi tapo Danas Chioreanas iš filmo „Rocker“ („Rokeris“).

Geriausia konkursinės programos režisiere išrinkta slovakų Mira Fornay už filmą „My dog killer“ („Mano šuo kileris“).

Pagrindiniu festivalio prizu už geriausią konkursinės programos filmą šiais metais, žiuri sprendimu, apdovanotas lenkų režisieriaus Slawomiro Fabicki filmas „Loving“ („Myliu“).

„Esu šokiruotas. Norėčiau padėkoti festivalio organizatoriams ir žiuri. Esu sujaudintas. Pirmą kartą esu Lietuvoje – tai puiki šalis, puikūs žiūrovai ir puikus festivalis, – negalėdamas patikėti įvertinimu, kukliai džiaugėsi kino kūrėjas. – Man labai malonu, kad įvertinote filmo aktorius, kurie šiam filmui atidavė visą savo širdį.“

Ada Condeescu ir Ali Suliman
Žiuri nariai Ada Condeescu ir Ali Suliman

Tarptautinės žiuri nariai, šmaikštaudami, kad apdovanojimų laureatus rinko „daug kovodami, rėkdami ir gerdami“, pripažino, kad dėl geriausio konkursinės programos filmo visų nuomonės sutapo.

„Visi konkursinės programos filmai buvo dramos, kuriose nagrinėjamos skirtingos šiam regionui aktualios temos. Tenka pripažinti, kad buvo daug filmų, kurie nusipelnė apdovanojimų – mums jų net pritrūko“, – šypsojosi italų kino kritikas Giovannis Ottone.

O kroatų aktorius Leonas Lučevas prisipažino, kad žiūrėdamas geriausiu pripažintą filmą „Loving“ – kelis kartus verkė.

Nors festivalis „Kino pavasaris“ oficialiai baigėsi, žiūrovai dar savaitę galės pamatyti papildomus ryškiausių filmų seansus.

Festivalio Kino pavasaris uždarymo ceremonija
Festivalio „Kino pavasaris“ uždarymo ceremonija

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius