-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 18

Klaipėdos kultūrpolyje – pažintis su Šanchajumi

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) tęsiamas urbanistinių filmų ciklas „Miestų tempas“. Ketvirtadienį, 18 val., žiūrovai susipažins su kitu megamiestu – Šanchajumi.
Klaipėdiečių laukia pažintis su Šanchajumi.
Klaipėdiečių laukia pažintis su Šanchajumi. / Kadras iš filmo

Danų filmų institutas ir Nacionalinis transliuotojas DR 2009 m. pristatė keturis dokumentinius filmus – keturis globalius žvilgsnius į urbanizaciją. Ši filmų serija pasakoja apie pasaulio didžiausius megamiestus Bogotą, Mumbajų, Šanchajų ir Kairą.

Filmas „Šanchajaus erdvės“, režisuotas Nanna Frank Møller, – tai poetiškas ir mąslus žvilgsnis į vis tebeaugantį didžiausią Kinijos ir septintą pagal dydį pasaulyje miestą, kuriame nauji pastatai kyla kasdien, o populiacija kasmet išauga puse milijono. Kaip nauji atvykėliai Šanchajuje ras sau vietą ir ką augimas reiškia miesto istorijai? Šie klausimai vystomi dviejuose pasakojimuose: Xixan Xu, aistringas fotografas mėgėjas, visą savo gyvenimą dokumentavęs besikeičiantį didmiestį, pats tampa Šanchajaus vystymosi auka; ir Yu Shu, urbanistinio planavimo profesorius, svajojantis apie miestą po žeme.

Gruodžio 8 d. (ketvirtadienis) 18 val. ciklą užbaigs paskutinis filmas – „Bogotos pokyčiai“ (rež. Andreas Dalsgaard). Kolumbijos sostinės merai – Antanas Mockus ir Enrique Peñalosa – keitė gyventojų elgesio įpročius, neigiamą smurto atmosferą ir chaosą, pasitelkdami vizualinius modelius.

„Mockaus ir Peñalosa tikroji sėkmės paslaptis – šie abu vyrai ypatingai nuoširdžiai ir sąžiningai tikėjo tuo, ką darė. Jie lyderiai, kurie drąsiai siekė savo vizijos, net kritinėmis akimirkomis. Skirtingai nuo kitų politikų, kontroliuojamų strategijų ir taktikų, jų varomoji jėga buvo ne siekis valdyti, bet idėjos ir filosofija. Pamoka, kurios galima išsimokyti iš šių istorijos – pokyčiai nebūtų galimi tradicinėje politinėje sistemoje. Permainos įmanomos tik iš išorės“ – sako Andreas Dalsgaard.

Antanas Mockus kitąmet (2012 m.) yra kviečiamas dalyvauti 7-oji Berlyno bienalėje, mat jis vienas iš nedaugelio politikų tikintis, kad menas ir menininkai turi galios. Ši bienalė skatina meną ir politiką jungtis į naują koaliciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius