Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 02 28

Prancūzijos kino „Cezarių“ apdovanojimų ceremonijoje triumfavo niūri kalėjimo drama „Pranašas“ (video)

Prancūzijos sostinėje šeštadienį vakare vykusioje prestižinėje „Cezarių“ apdovanojimų ceremonijoje triumfavo režisierius Jacques'as Audiard'as ir jo kalėjimo drama „Pranašas“ („Un Prophete“).
Jacques'as Audiard'as demonstruoja „Cezarį“, gautą už geriausią režisūrą.
Jacques'as Audiard'as demonstruoja „Cezarį“, gautą už geriausią režisūrą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiai niūriai istorijai, pasakojančiai apie šešerius metus kalėti nuteistą arabų jaunuolį, kuris įsitraukia į narkotikų ir kontrabandos pasaulį, atiteko iš karto devynios pagrindinių Prancūzijos kinematografijos apdovanojimų statulėlės, tarp jų – už geriausią režisūrą ir metų filmą. Juosta iš viso buvo nominuota „Cezariams“ trylikoje kategorijų.

Nežinomam 28 metų Taharui Rahimui, kuris šioje juostoje atliko pagrindinį neraštingo Maliko, kilusio iš Šiaurės Afrikos, vaidmenį, atiteko net du apdovanojimai – už geriausią vyro vaidmenį ir už geriausią debiutą.

Apdovanojimas už geriausią antraplanį vaidmenį atiteko Nielsui Arestrupui, kurias šiame filme sukūrė korsikiečių gaujos vadeivos vaidmenį.

J.Audiard'as, kuris anksčiau išgarsėjo filmu „Mano širdis nebeplaka“ („De battre mon coeur s'est arrete“), sakydamas padėkos kalbą atidavė pagarbą dešimtims statistais tapusių kalinių, kurių darbas suteikė filmui realistiškesnę atmosferą.

Reuters/Scanpix nuotr./Geriausio aktoriaus titulą pelnė Taharas Rahimas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Geriausio aktoriaus titulą pelnė Taharas Rahimas.

„Mes turėjome išties išskirtinius statistus. Jie vertė mus daryti kažką, kas išskirtina“, – sakė jis.

Be to, filmas pelnė prestižinės geriausio filmo prancūzų kalba nominacijos apdovanojimą bei „Cezarius“ už geriausią operatoriaus darbą ir geriausią scenarijų.

„Pranašas“, kuris yra nominuotas „Oskarui“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje, praėjusių metų Kanų festivalyje buvo apdovanotas antruoju pagal svarbą Didžiuoju komisijos prizu už geriausią režisūrą. Be to, ši juosta taip pat pelnė praėjusią savaitę vykusio 53-iojo Londono kino festivalio BAFTA apdovanojimą už geriausią užsienio filmą.

Apdovanojimas už geriausią moters vaidmenį atiteko vienai ryškiausių Prancūzijos žvaigždžių Isabelle Adjani, nusifilmavusiai mokyklos dramoje „Sijono diena“ („La journee de la jupe“). Tai jau penktas šios kino veteranės „Cezaris“.

Scanpix nuotr./Kadras ia filmo Pranaaas (Un Prophete)
„Scanpix“ nuotr./Kadras iš filmo „Pranašas“ („Un Prophete“)

Per ceremoniją taip pat buvo pagerbtas Ericas Rohmeras, vienas prancūzų Naujosios bangos pionierių, kurio kūryba turėjo didelę įtaką kino menui šeštajame ir septintajame dešimtmetyje ir kuris nepaliovę statęs filmus iki pat savo mirties praėjusį mėnesį.

Geriausio užsienio filmo kategorijoje buvo apdovanota Clinto Eastwoodo drama apie rasinius prietarus „Gran Torino“ („Grand Torino“), o Holivudo žvaigždė Harrisonas Fordas iš savo kolegės aktorės Sigourney Weaver rankų gavo „Cezarį“ už gyvenimo nuopelnus.

35-oji iškilminga „Cezarių“ teikimo ceremonija, kurią vedė prancūzų aktorė, režisierė ir dainininkė Valerie Lemercier ir Maroko aktorius Gadas Elmaleh, tradiciškai vyko sostinės „Theatre du Chatelet“.

Praėjusiais metais geriausio filmo „Cezarį“ laimėjo režisieriaus Martino Provosto tragiška drama „Serafina“ („Seraphine“), pasakojanti apie valytoją, kuri po savo kuklia išvaizda slepia menininkės talentą.

Kasmečius „Cezario“ apdovanojimus, kurie laikomi prancūziškais „Oskarų“ ekvivalentais, skiria Prancūzijos kino meno ir technikos akademija. Jie buvo pradėti teikti 1976 metais Prancūzijos kino meno ir technikos akademijos generalinio sekretoriaus Georges'o Cravenne'o iniciatyva. Jiems buvo duotas skulptoriaus Cesaro Baldaccini, kuris kūrė prizų statulėles, vardas, todėl kartais jie dar vadinami „Sezarais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius