-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 23

Vilniaus dokumentinių filmų festivalis prasidėjo juosta apie vienišą karžygę

Ketvirtadienio vakarą prasidėjo 7-asis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF), truksiantis 11 dienų ir pristatysiantis žiūrovams pusšimtį dokumentinių filmų. Festivalį pradėjo naujas režisierių Rimanto ir Julijos Gruodžių filmas „Lieknas“, kviečianti pažinčiai su vieniša Lietuvos kaimo karžyge močiute Aldona.
Vilniaus dokumentinių filmų festivalio atidarymo spaudos konferencija
Vilniaus dokumentinių filmų festivalio atidarymo spaudos konferencija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Jaučiuosi prastai, nes nesitikėjome, kad reikės taip greitai parodyti ką tik iškeptą filmą. Mes jo dar neapžiūrėjome, neiščiučiavome, bet mums didelė garbė, kad festivalis atidaromas juo, – atvirai prisipažino režisierė J.Gruodienė. – Mes iš Lietuvos kaimo ištraukėme bobutę, kurią pavadinome ir vieniša karžyge, ir lietuviškąja dzenbudiste. Ji pati iš nieko sukūrė savo gyvenimą nesimokydama, neskaitydama. Vienintelis jos įrankis bus didelis troškimas ir kastuvas. Jjos gyvenimo darna ir harmonija, nepaprastu tikslo siekimu, savidrausme dabar žavisi žmonės iš viso pasaulio.“

Neslėpdama jaudulio, režisierė žavėjosi savo herojės tarme ir „žaviu žodžiu išdainavimu“. Iš to kilo ir galbūt klaidinantis filmo pavadinimas „Lieknas“ – biržiečių tarme tai reiškia „pelkė“.

Režisierius Rimantas Gruodis pridūrė, kad šis trumpo metro filmas – jų penkerių metų susitikimų su savo heroje rezultatas.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Konferencijos akimirka
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Julija Gruodienė

„Mes atvažiuodavome kelioms valandoms, nufilmuodavome keletą akimirkų ir vėl išvažiuodavome. Su miela Aldona bendrauti buvo labai įdomu visą laiką. Aš galvoju, kad birželį ar liepą dar kartą nuvažiuosime ir dar nufilmuosime. Jaučiamės lyg spąstuose – negalime pasakyti, ar tai išbaigta, ar tik pradėta, ar tai sunkus darbas, ar tik lengvo pagyvenimo penkeri metai“, – mintimis dalijosi menininkas.

Pati garbaus amžiaus filmo herojė į premjerą neatvyko. Anot režisierių, „ji nei fiziškai, nei psichologiškai nejuda iš namų“. Tačiau filmo kūrėjai planuoja nuvežti ir parodyti jai šį filmą.

Festivalyje šiais metais žiūrovai filmus ras suskirstytus į penkias programas pagal temas. Konkursinėje programoje dėl geriausiųjų vardo varžysis po keturis Lietuvos, Latvijos ir Estijos filmus.

Estijai šiemet atstovauja į praeities įvykius su humoru žvelgiantis režisierius Jaakas Kilmi („Disko ir atominis karas“), apie geriausią Estijos šuolininką su kartimi pasakojanti Moonika Siimets („Pasaulio čempionas“), taip pat režisierius Vladimiras Loginovas, besigilinantis į rusų dailininkės, nerandančios vietos šiuolaikinėje Estijoje, dalią ir apie jauną, meilės ieškančią merginą Olgą pasakojanti Aliona Suržikova, kuri rugsėjo 30 d. „Skalvijoje“ pati pristatys filmą.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Konferencijos akimirka
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Rimantas Gruodis

Festivalyje taip pat svečiuosis latvių režisierius Viesturs Kairišs, sukūręs olimpinio čempiono, kuris yra ir šalyje žinomas diskžokėjas, portretą, bei dokumentininkė Laila Pakalnina, juostoje „Rubiko keliu“ kantriai stebinti kelią, pavadintą kontraversiško Latvijos politinio veikėjo vardu. Tuo tarpu latvė Ilona Brūvere („Versija Vera“) gilinasi į žymios skulptorės Veros Muchinos asmenybę, o Una Celma suteikia retą progą apsilankyti Afganistano moterų kalėjime („Moterys ir sargybiniai“).

Su kaimynais dėl geriausiojo vardo varžysis ir šiemet itin palankiai įvertintas bei apdovanotas Rimanto ir Julijos Gruodžių filmas „Upė“, pasakojantis apie Saleninkų kaimo žmones Neries ir Šventosios upių santakoje. Režisierius Mykolas Vildžiūnas parodys savąjį avangardisto Beno Šarkos portretą („Šarka²”), o Jūratė Samulionytė supažindins su „ypatingo“ Vilniaus rajono gyventojais („Šanxai Banzai“). Kaip mes atrodėme ir gyvenome atgavę Nepriklausomybę, primins kino režisierius Domantas Vildžiūnas („Tikras garsas valstybės atgimimo 1989–1993“).

Konkursinės programos nugalėtoją baigiantis festivaliui paskelbs žinomas lenkų dokumentinio kino režisieriaus Paweło Łozińskio vadovaujama žiuri, kuriai atstovaus ir rusų kino režisierė Galina Jevtušenko bei iš Prancūzijos atvykstantis režisierius Roy Lekus. Rugsėjo 27 d. jis dokumentinio kino gerbėjus pakvies į specialų seansą „VDFF svečias“, kuriame bus parodytas jo naujausias filmas „Įstrigę krante: likimo pamesti jūreiviai“. Jau ne vieną apdovanojimą spėjusią pelnyti juostą „Chemoterapija“ „Skalvijoje“ rugsėjo 29 d. pristatys ir žiuri pirmininkas P. Łozińskis.

Bilietus ir abonementus į festivalio filmus galima įsigyti „Skalvijos“ kino centro bei kino teatro „Pasaka“ kasose, taip pat „Bilietų pasaulio“ pardavimo punktuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius