Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus knygų mugė: kūrybiškiausia 2010 metų knyga – Valdo Papievio romanas „Eiti“

Lietuvių kalbos ir tautosakos instituto sudarytas kūrybiškiausių knygų dvyliktukas šeštadienį Vilniaus knygų mugėje buvo vainikuotas knyga laureate – Valdo Papievio romanu „Eiti“.
„Ilgasis penktadienis“ Vilniaus knygų mugėje
Vilniaus knygų mugė / ikrauk.lt reporterės Anželikos Stackevič nuotr.

Kūrybiškiausių knygų dvyliktuko svarstymas buvo viešas, taigi išrinktų kūrybiškiausių metų rašytojų sąrašas nebuvo slaptas ir paskelbtas internete, tačiau didžioji intriga tradiciškai buvo palikta Vilniaus knygų mugei – trečiąjai jos dienai.

Kūrybiškiausių knygų dvyliktuką Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Šiuolaikinės literatūros skyrius šiemet rinko jau devintą kartą. Dvyliktuke dominavo esė žanro knygos. Pasak Komisijos pirmininko R. Kmitos, esė žanras per pastaruosius dvidešimt metų tapo lietuvių literatūros atradimu, kurį Lietuvos rašytojai itin entuziastingai puoselėjo.

„Šie metai yra antrųjų tomų metai – savo antrąsias eseistikos knygas išleido Andriuškevičius, Rastauskas, Radvilavičiūtė“, – sakė komisijos pirmininkas R. Kmita.

Kūrybiškiausių knygų šešetukas buvo sudarytas be vargo, toliau tarp literatūros kritikų vyko aršios diskusijos, kurią nuolat lydėjo posakis „tik per mano lavoną“. Šiemet į dvyliktuke nerandame tokių žinomų pavardžių kaip M. Ivaškevičius, R. Šerelytė, tačiau pateko debiutuojanti G. Grušaitė su romanu „Neišsipildymas“. Tokį pasirinkimą dažniausiai lemia reikalavimų literatūros kūriniui skirtumas, todėl labiau dėmėsys labiau sukoncentruojamas į debiutuojančių rašytojų kūrinius. Tačiau renkant pirmenybė buvo atiduodama toms knygoms, kurios reprezentuoja visiškai kitokį, kintantį žvilgsnį į pasaulį.

„Daug buvo kalbama apie rinkimosi sąlygas ir literatūros kritikų kaip skaitytotojų lūkesčius. Antri tomai bus dažnai nuvilia, nes pasikeičia lūkesčiai. O esė yra labai slidus žanras, nes rašoma dažnai ta pačia tonacija, iš tos pačios patirties“, – apie esetistikos vertinimą kalbėjo komisijos narė D. Satkauskytė.

Iš 11 komisijos narių už Valdo Papievio romaną „Eiti“ balsavo šeši žmonės, už Giedros Radvilavičiūtės esė knygą „Šiąnakt aš miegosiu prie sienos“ – keturi, o Kornelijaus Platelio eilėraščių knygai „Karstiniai reiškiniai“ buvo skirtas vienas balsas.

2010 metų kūrybiškiausių knygų dvyliktukas (abėcėlės tvarka):

1. Alfonsas Andriuškevičius, Vėlyvieji tekstai: eilės, esė, vertimai, Vilnius: Apostrofa, 2010.
2. Viktorija Daujotė, Balsa ūkūs/Balsai ūkuose: eilėraščiai, Vilnius: Regionų kultūrinių iniciatyvų centras, 2010.
3. Liutauras Degėsys, Prisiminimų prisiminimai: esė, Vilnius: Alma littera, 2010.
4. Gabija Grušaitė, Neišsipildymas: romanas, Vilnius: Baltos lankos, 2010.
5. Jaroslavas Melnikas, Kelias į rojų: siurrealistinis romanas, apysakos ir apsakymai, Vilnius: Baltos lankos, 2010.
6. Gendrutis Morkūnas, Švęsti kosmose ir tvarte: eseistika ir bičiulių bei bendražygių atsiminimai, sudarytojas Andrius Navickas, Vilnius: VšĮ Bernardinai.lt, 2010.
7. Valdas Papievis, Eiti: romanas, Vilnius: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2010.
8. Ernestas Parulskis, Kasdienybės kunstkamera: esė, Vilnius: Tyto alba, 2010.
9. Kornelijus Platelis, Karstiniai reiškiniai: eilėraščiai, Vilnius: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2010.
10. Giedra Radvilavičiūtė, Šiąnakt aš miegosiu prie sienos: esė, Vilnius: Baltos lankos, 2010.
11. Rolandas Rastauskas, Privati teritorija: esė, Vilnius: Apostrofa, 2009.
12. Rimvydas Stankevičius, Patys paprasčiausi burtažodžiai: eilėraščiai, Vilnius: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2010.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius