Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Knygos recenzija. „Didysis Getsbis“ – paslaptingas turtuolis, gyvenęs JAV aukso amžiuje

„Rašytojas turi rašyti savo kartos jaunimui, ateinančios kartos kritikams ir tolesnių kartų mokytojams“, – yra sakęs romano „Didysis Getsbis“ autorius F.Scottas Fitzgerldas. Ir šiam rašytojui pavyko tai pasiekti. Romanas „Didysis Getsbis“ – tikras amerikiečių literatūros klasikos kūrinys, kuris literatūros pasaulyje aptarinėjamas beveik 100 metų. Dabar, pasirodžius filmui pagal šią knygą, apie „Didįjį Getsbį“ vėl kalbama visame pasaulyje, o lietuviškai pasirodė naujas jos leidimas.
Knyga „Didysis Getsbis“
Knyga „Didysis Getsbis“ / Knygos viršelis

Naujienas apie knygas, rašytojus, konkursus ir naujausių knygų recenzijas sekite tinke „Facebook“. Spauskite čia ir prisijunkite prie „15min knygų lentynos“ gerbėjų!

Pirmą kartą romanas buvo išleistas 1925 metais, jo tiražas siekė 20 870 egzepliorių. Kiek beveik prieš šimtą metų kainavo ši knyga? Labai nedaug – vos 2 JAV dolerius. Romanas buvo akimirksniu išpirktas, tad greitai sulaukė ir antrojo leidimo. Leidykla „Obuolys“ lietuvių skaitytojams pristato šio, amerikiečių literatūros klasika vadinamo F.Scotto Fitzgerldo romano, naująjį leidimą. Tad kas toks yra Džėjus Getsbis?

Įsivaizduokite, kad jūs tampate tokiu, kokiu svajoja būti daugelis žmonių – žinomu, turtingu, gerbiamu ir įtakingu. Net policijos pareigūnai jūsų nebaudžia, nes esate nusipelnęs didvyris, savo prakaitą liejęs Pirmame pasauliniame kare. Būtent toks – Džėjus Getsbis.

Romano veiksmo laikas – trečiasis praėjusio amžiaus dešimtmetis. Kaip sakė F.Scottas Fitzgerldas, tai buvo „stebuklų, meno, pertekliaus ir satyros amžius“. Nikas Karavėjus persikelia gyventi į Long Ailandą ir įsikuria paslaptingojo Džėjaus Getsbio kaimynystėje. Nesibaigiantys prabangūs vakarėliai Džėjaus Getsbio ištaigingame name traukia ir Niką Karavėjų, kuris apsilankęs vienoje puotoje susipažįsta su turtuoliu kaimynu.

Visgi Džėjus Getsbis turi kitokių planų, nei draugystė su kaimynu. Jį domina Deizė, kurią jis beprotiškai myli, o ši, pasirodo, yra Niko Karavėjaus pusseserė. Nesunku nuspėti, kad ilgesinga meilės istorija pasakojama visoje knygoje. Tačiau čia būtina nuraminti skaitytojus, kurie nėra meilės romanų mėgėjai. F.Scottas Fitzgerldas yra tikras literatūros genijus, nes meilės istoriją sugebėjo perpinti su veiksmo ir paslapčių scenomis. Tik perskaitęs knygą supratau, kad tai buvo romanas, kuriame dominavo meilė. Tačiau meilė romane gimdo ne tik laimę, bet ir įniršį, kuris skaitytojui padovanoja kiek netikėtą istorijos atomazgą.

Kiek beveik prieš šimtą metų kainavo ši knyga? Labai nedaug – vos 2 JAV dolerius

Išties, skaitant šią knygą neapleidžia jausmas, kad rankose yra laikomas vienas iš literatūros šedevrų. Nors knyga parašyta neįmantriu stiliumi, siužetas irgi, rodos, ne kartą yra regėtas, bet „Didysis Getsbis“ turi nepaprastą trauką. 

1992 metais Pietų Karolinos universitete Mathew J.Bruccoli sakė, kad „Didysis Getsbis“ yra didysis amerikietiškas romanas, nes jame kalbama apie pinigus. Tenka sutikti su šia mintimi, nes romano veiksmas vyksta kaip tik tokiu metu, kaipaplink visi knygos personažai siekia praturtėti, o svajonių šalimi vadinta JAV virsta į kontrabandos, finansinių machinacijų ir apgaulės gaubiamą šalį. F.Scottas Fitzgerldas šį laikotarpį apibūdino kaip „didžiausią orgiją istorijoje“.

Romanas buvo rašomas ir perrašomas trejus metus. F.Scottas Fitzgerldas norėjo parašyti tobulą kūrinį. Ir turbūt jam tai pavyko. Iki 2000 metų visame pasaulyje parduota apie 10 mln. romano egzempliorių. Niekas nesitikėjo, kad ši knyga bus tokia populiari ir studijuojama kaip vienas didžiausių XX amžiaus JAV literatūros įvykių. 

Kino filmų gerbėjai taip pat liko nenuskriausti – kino teatruose jau galima išvysti ir romano ekranizaciją. Rolando Maskoliūno parengtą šio kino filmo recenziją galite perskaityti paspaudę čia.

„Tie menki mano laimėjimai pasiekti sunkiu ir varginančiu darbu, ir dabar norėčiau, kad niekada nebūčiau atsipalaidavęs ar dairęsis atgal, bet kai baigiau „Didįjį Getsbį“ pasakiau sau: „Radau savo temą – nuo dabar ji svarbiausia. Tai mano neatidėliotina pareiga – be jos aš niekas“, – knygoje rašo autorius. Ir net negalvojus esame priversti su juo sutikti – F.Scottas Fitzgerldas buvo iškilus kūrėjas, o „Didysis Getsbis“ – jo šviesų prisiminimą išlaikantis romanas.

Smagaus skaitymo.

NAUJAUSIŲ KNYGŲ RECENZIJAS RASITE PASPAUDĘ ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius