Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai sukūrė algoritmą, padedantį nuspėti, ar knyga bus populiari

Mokslininkė Yejin Choi teigia, kad jos sukurtas algoritmas gali 84 proc. tikslumu padėti nuspėti, kuri knyga bus populiari.
Knygos
Knygos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Literatūros naujienas sekite ir socialiniame tinkle „Facebook“. Prisijunkite prie „15min knygų lentynos“.

Autoriai, leidėjai, literatūros kritikai gali lengviau atsikvėpti, nes greitai nebereikės laužyti galvos, kuri literatūra bus sėkminga, o kuri ne – kompiuterių srities mokslininkė sako sukūrusi algoritmą, padėsiantį iš anksto pasakyti, kuri knyga taps bestseleriu, rašo guardian.co.uk.

Mokslininkė su dviem kolegomis analizavo 800 knygų, kurias galima nemokamai perskaityti „Project Gutenberg“, ir teigia sukūrusi algoritmą, būsimąją knygos sėkmę nuspėjantį 84 proc. tikslumu. Mokslininkai analizavo platų spektrą literatūros – įvairius grožinės literatūros žanrus, poeziją. Jie tyrė pirmuosius 1000 kiekvienos knygos sakinių, lygindami gautą informaciją su tuo, kiek kartų ta knyga buvo perskaityta. 

Tyrėjai nustatė, kad mažiau populiariose knygose buvo didesnė proporcija prieveiksmių, užsienio kalbų žodžių, taip pat daugiau žodžių, kuriuos galima įvardinti kaip klišes, bei negatyvių, kraštutinius jausmus išreiškiančių žodžių. Sėkmingose knygose gerai išnaudojami daiktavardžių ir būdvardžių junginiai. 

Teigiama, kad šis algoritmas pasiteisino ir vertinant „Amazon“ parduodamų knygų populiarumą. 

Tyrimo autorė nėra tikra, kad šio tyrimo rezultatai privers rašytojus keisti savo rašymo stilių, leidėjų nuomonės dėl to irgi skiriasi. „Arcadia“ leidyklos atstovas Gary Pulsiferis teigė, kad mielai išbandytų šį algoritmą, vertindamas, kurias užsienio kalbų knygas leisti, tačiau „Faber&Faber“ redaktorė Sarah Savitt nebuvo tuo tokia tikra. Ji sakė, kad tai yra įdomus akademinis eksperimentas, tačiau leidžiamų knygų pasirinkimas yra toks asmeniškas procesas, jog sunkiai įsivaizduoja, kaip tam galėtų būti pritaikytas algoritmas. 

Tuo tarpu Jamesas McConnachie, redaguojantis žurnalą „The Author“, sakė: „Jeigu kompiuteriai gali parašyti sėkmingas knygas, galbūt kompiuteriams reikėtų ir leisti jas skaityti?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius