-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus knygų mugė atidaryta su paauglišku trenksmu ir naujomis Artūro Zuoko idėjomis

Vilniaus parodų ir konferencijų centre „Litexpo“ ketvirtadienį duris skaitytojams atvėrė keturioliktoji Vilniaus knygų mugė, šiemet dedikuota paauglių ir jaunimo literatūrai. Nukirpę simbolinę knygų mugės atidarymo juostelę, prezidentė Dalia Grybauskaitė ir kultūros ministras Šarūnas Birutis pateko į paauglišką repo šėlsmą ir naktinio klubo atmosferą.
Knygų mugė 2013
Knygų mugė 2013 / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Sėdėjau ir galvojau, kaip pasikeitusi yra Lietuva. Sparčiai globalėjame ir keičiamės, todėl svarbu, kad knyga ir ypač lietuviška knyga bei mūsų kalba išliktų. Šiomis dienomis žodį „knyga“ tarkime garsiai, kad mus girdėtų ne tik sostinės, bet ir toli nuo mūsų esantys skaitytojai, – kvietė ketverius metus Vilniaus knygų mugę globojanti D.Grybauskaitė.– Įdomu, kaip šioje erdvėje jaustųsi mūsų knygnešiai. Galime tik įsivaizduoti, kokios akimis jie žiūrėtų į šiandieninių leidyklų stendus, į šią didžiulę knygų pilį. Džiaugiuosi, kad šiandien atsisukame į jaunąjį skaitytoją ir kviečiu nebijoti modernių formų, su kuriomis mus supažindina jaunoji karta.“

Kultūros ministras Šarūnas Birutis priminė, kad iki šios Vilniaus knygų mugės buvo nueitas „ilgas ir sunkus kelias nuo Mažvydo“ ir padalijo pažadų, kad knyga ir jos leidyba bus šios Vyriausybės prioritetų sąrašo viršuje.

Susirinkusius į knygų mugės atidarymą pralinksmino ir ploti privertė Vilniaus mero Artūro Zuoko naujos idėjos.

„Vietoj Lukiškių kalėjimo, siūlau įkurti unikalų Vilniaus knygų centrą visame pasaulyje. Pirmas pastatas būtų prabangus viešbutis skaitytojams, kur jie atvažiuotų ir galėtų visą laiką skirti skaitymui. Kitas korpusas būtų skirtas rašytojams – juk žinome, kad jiems reikia laiko ir didelės valios rašymui. Taigi atėjote, užsisakėte studiją metams ir rašote. O trečiame pastate būtų įkurtas nuolat veikiantis Vilniaus knygų mugės biuras“, – užsidegęs dėstė A.Zuokas, pabaigoje paraginęs kreiptis į Vyriausybę ir ieškoti tam lėšų.

Vilniaus knygų mugės atidarymą papuošė Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Kęstučio Nastopkos kalba, kurioje jis priminė italų semiotiko Umberto Eco mintį, kad „knygos – tai mašinos, provokuojančios mąstymą“.

Keturioliktoje Vilniaus knygų mugėje lankytojus provokuoti savo mąstymą kvies apie 400 renginių ir susitikimų su Lietuvos bei užsienio rašytojais. Į Vilnių atvyko daugiau kaip dvidešimt rašytojų iš užsienio: Lenkijos, Irano, Nyderlandų, Italijos, Maroko, Kanados, JAV, Vokietijos, Ispanijos, Airijos, Korėjos, Jungtinės Karalystės, Azerbaidžano ir kitų šalių. 

Šiemet lankytojų lauks „Biblioteka be sienų“ – nauja, atvira ir interaktyvi erdvė Biblioteka@įkrauk.lt, kuria galės naudotis kiekvienas mugės lankytojas, o pirmiausia – paaugliai ir jaunimas. 

Kaip ir kasmet veiks mugės Rašytojų kampas, LRT radijo ir televizijos studija, Knygos kino teatras su lietuviškų ir užsieninių filmų programa, kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“, lankytojai galės apžiūrėti gražiausių metų knygų ir iliustracijų parodas ar dalyvauti diskusijose įvairiomis aktualiomis temomis.

Tradiciškai Vilniaus knygų mugė vyks keturias dienas iki sekmadienio popietės. 

Visas Vilniaus knygų mugės naujienas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius