Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 07

Džiazo grandas Kurtas Ellingas vilniečiams demonstruos išskirtines balso galimybes

Dvylika metų iš eilės geriausiu pasaulio džiazo vokalistu tarptautinio žurnalo „Downbeat“ pripažintas ir septyniskart džiazo žurnalistų asociacijos geriausiu pasaulio džiazo atlikėju tituluotas Kurtas Ellingas jau šį ketvirtadienį, lapkričio 10-ąją, Vilniaus kongresų rūmų salėje lietuviams dovanos virtuozišką pasirodymą.
Kurtas Ellingas
Kurtas Ellingas / Organizatorių nuotr.

43-ejų K.Ellingas pasižymi ne tik publiką pavergiančiu balsu ir meistrišku jo valdymu, bet ir išskirtine charizma bei geru humoro jausmu. Tad koncerto Vilniuje svečiai gali tikėtis ne tik kokybiškos muzikos, bet ir šilto bendravimo, juolab – tai išskirtinė proga savo ausimis išgirsti, kaip balsu įmanoma išgauti netikėčiausias melodijas.

Iki 70-ojo gimtadienio bus pats kiečiausias

JAV prezidento Baracko Obamos bičiuliu vadinamas K.Ellingas rimtai žiūri į savo muzikavimą. „Daug kam scat (kai improvizuojama be žodžių) dainavimas nepriimtinas. Arba iš to tiesiog juokiamasi. Yra dvi bėdos – visų pirma, tai išties neįprasta.  Antra – per daug žmonių mėgina tai padaryti neatlikę „namų darbų“ ir gadina mūsų visų vardą“, – sako muzikantas. Pats jis visą gyvenimą dainavo choruose, nors prisipažįsta kartais galįs būti didžiausias išsišokėlis.

Supratęs, kad nori dainuoti, jis ne tik dirbo barmenu, bet ir stumdė baldus. Dainuoti galėdavo tik vakarais. „Man labai pasisekė, kad jau patyrę muzikantai leido man kniaukti baisybes, kol supratau, ką reikia daryti iš tikrųjų. Kai kuriems mano dainavimas nesuvokiamas ir šiandien. Bet žinote ką? Tegu jie eina sau. Mano tikslas – būti nuostabiu iki kol sulauksiu 70-ies. Kai man bus 70, būsiu pats kiečiausias“, – juokiasi K.Ellingas.

Kalbama, kad jo meistriškumo pakaktų, kad K.Ellingas taptų ir populiariosios muzikos mėgėjų numylėtiniu, kaip koks aktorius ir dainininkas Harry Connickas jaunesnysis. Tačiau atlikėjui prie širdies kur kas rimtesnis vaidmuo – tikrojo džiazo dainininko. Tam reikia valdyti džiazą ne prasčiau nei sugebėtų geras instrumentalistas. Tam būtina improvizuoti. Anot K.Ellingo, svarbu ne tik žodžius pripildyti jausmo, atverti savo širdį, bet ir „atrasti dar nedainuotą melodiją“. Dainininko atlikimas net vadinamas specialiu anglišku terminu „vocalese“, reiškiančiu, jog dainuojama melodija originaliai skirta instrumentiniam atlikimui.

Įkvėpė džiazo vokalistas ir kompozitorius Johnas Coltrane‘as

Viena iš ryškiausių kelrodžių žvaigždžių K.Ellingo karjeroje – garsus amerikiečių džiazo saksofonininkas ir kompozitorius Johnas Coltrane‘as. „Neįsivaizduoju džiazo atlikėjo ar muzikos mylėtojo, kuris neskirtų dėmesio J.Coltrane‘ui. Jis buvo ieškotojas. Jis siekė to kas buvo kur kas giliau už muziką. Jis troško išreikšti savo sielą ir ją nagrinėti. Muzika buvo jo įrankis.

„Bosistas, kompozitorius, gospelo ir bliuzo atlikėjas Charlesas Mingusas sakė: „Mano muzika yra įrodymas, kad mano siela nori plėstis“. Štai ko reikia siekti. Muzika – tarsi motina, kuri apsikabinusi tave moko, bara ir gausiai apdovanoja. Kaip pasakytų garsioji amerikiečių poetė Gwendolyn Brooks, – muzika – reikli kurtizanė. Tačiau ji gali tau padėti, jei nori save geriau suprasti,” – pasakoja Kurtas Ellingas.

Tad jau po kelių dienų Vilniuje jis drauge su jį lydinčiu muzikantų kvartetu atliks ne tik didžiausią pasisekimą per 15-a jo karjeros metų pelniusius kūrinius, bet ir naujojo albumo „The Gate“ dainas.

Bilietų į amerikiečių džiazo pažibos ir jo kvarteto pasirodymą lapkričio 10-ąją galite įsigyti BILIETAI.LT kasose ir internete.

Kurtas Ellingas – „Night Moves“:

VIDEO: Night Moves by Kurt Elling

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius