-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje – tibetietiškojo meno žinovo paskaitos

Buda, lotosas, mandala tapo atpažįstamais simboliais Lietuvoje. Kokia yra tikroji jų reikšmė? Gegužės 15-18 dienomis sakralinio Tibeto budizmo meno meistras Andy Weberis viešės Lietuvoje. Viešų paskaitų metu Vilniaus dailės akademijoje jis dalinsis savo ilgamete patirtimi, pasakos apie thankas, jų piešimą, mokymosi procesą Tibete ir Nepale, spalvose ir įvaizdžiuose užšifruotą simboliką.
Žalioji Tara
Žalioji Tara / Iliustr. iš asmeninio Andy Weber archyvo

Andy Weberis šiuo metu gyvena ir kuria Didžiojoje Britanijoje. Šis meistras Tibeto budizmo ikonografiją septynerius metus studijavo kartu su pripažintais mokytojais iš Indijos ir Nepalo. Jo autentiškų piešinių, skirtų meditacinėms praktikoms, stiliaus unikalumu žavisi ne tik vis daugiau vakariečių budistų, bet ir įvairių tradicijų Tibeto Lamos. Andy Weberio piešiniai yra gerai žinomi ir nuolat publikuojami. Jo darbai aptinkami viso pasaulio budistų centruose ir šventyklose, tarp jų ir Potalos rūmuose Lasoje.

Tibetietiškas maldos ritinėlis – thanka laikomas vienu reikšmingiausių Tibeto dailės aspektų. Tradicinė Tibeto thanka tapoma ant šilko arba medvilnės naudojant dažus, pagamintus iš pigmento miltelių ir rišamųjų medžiagų. Thankos kompozicijai būdinga geometrija: visi piešinio fragmentai dėstomi pagal schemas, sudarytas iš susikertančių linijų. 

Įdomu tai, kad ypač griežta thankos atlikimo metodika privalo būti derinama su giliais dvasiniais išgyvenimais ir jautrumu. Tam, kad piešinyje vaizduojami objektai įgautų ne vien estetinę reikšmę, naudojamos aliuzijos. Thanka tapoma pasitelkiant tam tikrų ženklų sistemą, tad bandyti interpretuoti thankos piešinį taip pat įmanoma tik per budistinių simbolių analizę. 

Gegužės 12-25 dienomis Andy Weberio darbus bus galima išvysti Užupio meno inkubatoriaus “Galeroje”.

Viešų paskaitų programa:

Vieša paskaita: Tibeto Budistinio meno simbolika

Ketvirtadienis, gegužės 15d./ 19.00

VDA Titanikas, 112 kab. Maironio g.6 

Vieša paskaita: Moteriškoji Buda: Tara

Penktadienis, gegužės 16d./18.00

VDA Titanikas, 112 kab. Maironio g.6 

O norintys įsigilinti į Tibeto meną, gali sudalyvauti savaitgalį, gegužės 17-18 dienomis, vyksiančiose Žaliosios Taros kūrybinėse dirbtuvėse. 

Renginių organizatorius – Azijos menų centras. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius