-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos rusų dramos teatras atšaukia savo gastroles Rusijoje

Lietuvos rusų dramos teatras, vadovaujamas režisieriaus Jono Vaitkaus, atsisakė vykti gastrolių į Sankt Peterburge šį pavasarį vyksiantį teatrų festivalį ir organizatoriams išsiuntė atvirą laišką.
Teatro vadovas ir būsimos premjeros „Eugenijus Oneginas“ režisierius Jonas Vaitkus
Jonas Vaitkus / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Taip pasielgti teatro kolektyvas nusprendė išvydęs festivalio, kuriame ketino dalyvauti, organizatoriaus Sergejaus Šubo pavardę Rusijos kultūros ministerijos išplatintame kultūros veikėjų sąraše, teigiama teatro pranešime spaudai. Jame Rusijos kultūros veikėjai palaiko valdžios sprendimus dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje. 

Pasak režisieriaus J.Vaitkaus, teatro kolektyvas nepateisina mėginimų politiškai manipuliuoti kultūros ir meno žmonėmis.

Pasak režisieriaus J.Vaitkaus, teatro kolektyvas nepateisina mėginimų politiškai manipuliuoti kultūros ir meno žmonėmis

„Didžioji rusų kultūra, kuriai atstovauja rusų dramos teatrai užsienyje, taip pat ir Lietuvos rusų dramos teatras, dėl dabartinių politinių įvykių nebus mažiau gerbiama ar mažiau vertinama mūsų šalyse nei iki šiol. Tačiau tegul ši situacija Rusijoje tampa pamoka, kad mėginimas politiškai manipuliuoti kultūros ir meno žmonėmis yra nepriimtinas ir nesuderinamas nei su kultūros politika, nei su politikos kultūra“, – atvirame laiške teigia rež. J. Vaitkus.

Lietuvos rusų dramos teatras balandžio mėnesį kviečiamas dalyvauti tarptautiniame teatrų festivalyje „Susitikimai Rusijoje“, kurį organizuoja teatras-festivalis „Baltijskij dom“, vadovaujamas S.Šubo. Lietuvos rusų dramos teatras festivalyje turėjo vaidinti spektaklį „Eugenijus Oneginas“, kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė ukrainietis Grigorijus Gladijus, šiuo metu gyvenantis Kanadoje. 

Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr. /Jonas Vaitkus
Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr. /Jonas Vaitkus

Lietuvos rusų dramos teatro vadovybės atviras laiškas Sankt Peterburgo Valstybinės biudžetinės kultūros įstaigos „Teatras-festivalis „Baltijskij dom“ direktoriui Sergejui Grigorjevičiui Šubui:

Gerbiamas Sergejau Grigorjevičiau! Pranešame Jums, kad šių metų kovo 12 d., trečiadienį, mūsų teatre įvyko neeilinis visuotinis teatro kolektyvo susirinkimas, skirtas vieninteliam klausimui spręsti – ar dabartinių užsienio politikos įvykių kontekste, Lietuvos rusų dramos teatras turi teisę vykti gastrolių į Peterburgą, rodyti savo naujausią spektaklį „Eugenijus Oneginas“ festivalyje „Vstreči v Rossii“ („Susitikimai Rusijoje“), kurį rengia teatras „Baltijskij dom“.

Mūsų teatro kolektyvas  nusprendė, kad negalima painioti politikos ir meno, politikos ir kultūros. Būtina vykdyti prisiimtus įsipareigojimus Sankt Peterburgo žiūrovams, teatro „Baltijskij dom“ vadovams ir šio teatro festivaliui bei vykti pas Jus ilgai lauktų ir seniai žadėtų gastrolių. Gastrolių, kuriose dalyvauja visa teatro trupė, o taip pat daug kviestinių specialistų – iš viso virš 60 žmonių. Gastrolių, kurių tikslas – parodyti patį svarbiausią pastarųjų metų mūsų teatro pastatymą ir naujausią šio sezono pasiekimą, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka tarptautinio pripažinimo sulaukusi scenos žvaigždė ukrainietis Grigorijus Gladijus, gyvenantis Kanadoje. Jau nekalbant apie tai, kiek lūkesčių turėjo mūsų kolektyvo nariai, nekantriai laukdami susitikimų su savo giminaičiais ir draugais Sankt Peterburge, norėdami pasidalyti savo menu ir tikėdamiesi aplankyti brangias jų širdžiai vietas...

Jūs mums nepalikote jokios kitos išeities, gastrolės negali vykti ne dėl mūsų kaltės, o dėl to, kad Jūs pasirašėte politiškai angažuotą pareiškimą „Rusijos kultūros veikėjai palaiko Prezidento poziciją dėl Ukrainos ir Krymo“

Deja, Jūsų poelgis, gerbiamas Sergejau Grigorjevičiau, pavertė niekais visus lūkesčius ir milžinišką parengiamąjį darbą, kurį atliko Jūsų festivalio organizacinis komitetas, mūsų teatro administracija, Rusijos ambasados Lietuvoje darbuotojai, ir visi kiti, dėję nuoširdžias pastangas, kad šis kultūros renginys, svarbus mums visiems ir mūsų šalims, įvyktų. Bet Jūs mums nepalikote jokios kitos išeities, gastrolės negali vykti ne dėl mūsų kaltės, o dėl to, kad Jūs pasirašėte politiškai angažuotą pareiškimą „Rusijos kultūros veikėjai palaiko Prezidento poziciją dėl Ukrainos ir Krymo“. 

Žinoma, demokratinėje visuomenėje, kiekvienas asmuo gali laisvai reikšti savo politines pažiūras, ir nėra nieko gėdingo, kai oficialus asmuo, biudžetinės įstaigos vadovas viešai pareiškia politinį lojalumą savo šalies vadovams. Reikšti priešingą poziciją galėtų tik visiški kvailiai, ir mes nesiruošiame to daryti. Tačiau minėtas pareiškimas, kurį Jūs pasirašėte 494 -uoju numeriu – yra visai kito turinio nusižengimas. Nors šis turinys nėra konkrečiai nurodomas Jūsų pasirašytame pareiškime (o jis yra toks: sprendimas naudoti Rusijos ginkluotąsias pajėgas Kryme, kuris yra Ukrainos valstybės dalis, remti referendumą dėl Krymo prijungimo prie Rusijos), bet visam civilizuotam pasauliui yra akivaizdu – pasirašę šį laišką Rusijos kultūros veikėjai palaiko kitos šalies dalies aneksiją, tai reiškia grubų Helsinkio susitarimų pažeidimą, nekalbant apie elementarų civilizuoto pasaulio tarpvalstybinių santykių taisyklių nesilaikymą. 

Maža to, Jūs pasirašėte ne kaip privatus asmuo, o kaip oficialus Jūsų vadovaujamos institucijos atstovas, institucijos, vykdančios reikšmingus tarptautinius projektus, kuriuose jau yra dalyvavęs  Lietuvos rusų dramos teatras ir jo vadovas režisierius Jonas Vaitkus. Už visą šį bendradarbiavimą praeityje mes reiškiame Jums nuoširdžią padėką.  Tačiau šiuo metu, dėl neapgalvotai pasirašyto politinio pareiškimo, keblioje situacijoje atsiduria visi tų šalių rusų dramos teatrai, kuriems Jūs skiriate festivalį „Susitikimai Rusijoje“.

Susidaro įspūdis, kad Jūs ir kiti su Jumis solidarūs kultūros veikėjai pasidavėte nesolidžiai valdininkų, panorėjusių Jūsų sąskaita įtikti valdžiai, avantiūrai.  O dabar už tai tenka atsakyti Jums, ir tai grauš Jūsų sąžinę

Kadangi minėtame pareiškime netgi konkrečiai nenurodoma, kokią būtent savo šalies vadovybės poziciją palaiko pasirašiusieji (šie parašai galiotų ir tuo atveju, net jeigu netikėtai pozicija pasikeistų), susidaro įspūdis, kad Jūs ir kiti su Jumis solidarūs kultūros veikėjai pasidavėte nesolidžiai valdininkų, panorėjusių Jūsų sąskaita įtikti valdžiai, avantiūrai.  O dabar už tai tenka atsakyti Jums, ir tai grauš Jūsų sąžinę. Gaila, kad prieš šį poelgį Jūs nepasitarėte su mumis – tais Jūsų kolegomis, bendraminčiais ir svečiais, kurie esame tiesiogiai susiję su Jūsų veikla.  

Kadangi mes taip pat esame įstatymus gerbiantys piliečiai ir Lietuvos Vyriausybė jau pareiškė savo poziciją  dėl revoliucinių įvykių Ukrainoje, dėl Rusijos dalyvavimo juose, dėl Krymo prijungimo prie Rusijos referendumo neteisėtumo ir dėl Krymo, kaip suverenios Ukrainos dalies, aneksijos neteisėtumo – mes taip pat viešai skelbiame apie mūsų politinį lojalumą tokiai mūsų Vyriausybės pozicijai. 

Mūsų lojalumas yra akivaizdus be jokių papildomų viešų pareiškimų. Tačiau egzistuoja ir visų šalių bei tautų menininkų, teatrų ir aktorių, solidarumas. Solidarumas tų, kurie brangina amžinąsias bendražmogiškąsias vertybes labiau nei trumpalaikes prisitaikėlių politikų manipuliacijas. Tai toks pats solidarumas, kaip ir viso pasaulio sportininkų solidarumas, nesutrukdęs jiems dalyvauti Sočio žiemos olimpiadoje. Ir šis solidarumas iki šiol buvo garantas, kad kultūros žmonių veikla yra svarbesnė nei trumpalaikės politikų intrigos. Dabar gi, po Jūsų viešo politinio pareiškimo, mes netekome šios galimybės veikti. 

Reiškiame Jums savo pagarbą, užuojautą ir viltį, kad ir Jūsų šalyje ateis laikas, kai privilegijuotųjų valdžia nevers Jūsų rinktis tarp lojalumo valdžiai ir elementarių civilizuoto žmogiško bendrabūvio principų

Didžioji rusų kultūra, kuriai atstovauja rusų dramos teatrai užsienyje, taip pat ir Lietuvos rusų dramos teatras, dėl dabartinių politinių įvykių nebus mažiau gerbiama ar mažiau vertinama mūsų šalyse nei iki šiol. Tačiau tegul šis išbandymas Rusijoje tampa pamoka, kad mėginimas politiškai manipuliuoti kultūros ir meno žmonėmis yra nepriimtinas ir nesuderinamas nei su kultūros politika, nei su politikos kultūra.

Mes skausmingai išgyvename tai, kas įvyko ir siekiame iš to pasimokyti – to nuoširdžiai linkime ir Jums, gerbiami Rusijos kultūros ir meno veikėjai.

Reiškiame Jums savo pagarbą, užuojautą ir viltį, kad ir Jūsų šalyje ateis laikas, kai privilegijuotųjų valdžia nevers Jūsų rinktis tarp lojalumo valdžiai ir elementarių civilizuoto žmogiško bendrabūvio principų. 

Su pagarba
Lietuvos rusų dramos teatro kolektyvo vardu – 
Jonas Vaitkus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius