-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spektaklyje „Pamišėlė“ jaunoji karta prabils apie visuomenėje pamišėliais laikomų žmonių problemas

Jaunoji aktorių karta alternatyvia, menine kalba ketina prabilti apie visuomenėje pamišėliais laikomų žmonių problemas. „Šalia savęs turime pamatyti ir labai nepatogius mums dalykus. Plonytė raudona mus nuo jų skirianti riba labai sąlyginė... Prie pamišimo vartų skirta stovėti kiekvienam, kodėl gi jie neturi mums rūpėti? Jie – mūsų dalis“, – sako spektaklio „Pamišėlė“ premjerai Lietuvos rusų dramos teatre besiruošianti režisierė Laima Adomaitienė.
Scena iš spektaklio „Pamišėlė“
Scena iš spektaklio „Pamišėlė“ / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Žymios šiuolaikinės Izraelio dramaturgės, garsėjančios netradiciniais kūrybos metodais, Yael Ronen pjesė „Nutcase“ Lietuvoje statoma pirmąjį kartą. Kartu tai ir dar viena naujiena Lietuvos rusų dramos teatrui – šis spektaklis bus rodomas su lietuviškais subtitrais. Teatro vadovo maestro Jono Vaitkaus teigimu, pradedant šiuo performansu, vertimas į lietuvių kalbą turėtų pamažu įsiterpti ir į likusį Rusų dramos teatro repertuarą.

„Mes visi stengiamės sunaikinti neįdomų ir ligotą pasaulį, ir iš naujo sukurti jį savo galvoje, pridėdami jam naujas istorijas bei spalvas. Šis pasaulis mane priėmė ir dabar aš žinau, kad net susikurtas jis yra trapus; žinau, kad jis nesirenka ir priima tave tokį, koks esi; žinau, kad jame slypi išsilaisvinimas ir kad galiausiai suvoki, jog viskas, ką susikūrei galvoje, jau nebeguodžia“. Ši mintis tampa viso performanso motto. Tokiu monologu į žiūrovą prabyla pagrindinė spektaklio „Pamišėlė“ herojė Aja (akt. Gabija Siurbytė).

Vasario 25-ąją įvyksiančiame premjeriniame spektaklyje siūloma pažvelgti į šios jaunos merginos, ką tik įžengusios pro psichiatrinės klinikos duris, išgyvenimus. Uždarojo skyriaus palatoje ji susipažįsta su kitomis trimis pacientėmis, stebi jų santykį su artimaisiais, gydytojais-psichiatrais bei aplinka. Trumpam susipynę skirtingi jų likimai ir pagrindinės herojės patirtis klinikoje pakeičia jos suvokimą apie gyvenimą, padeda kitaip įvertinti svarbius dalykus.

„Tai – jauno žmogaus savęs ieškojimai per pasaulio grimasas, kitų žmonių išgyvenimus ir klystkelius“, – teigia režisierė L.Adomaitienė. 

Šis spektaklis – noras kalbėti apie tai, jog vyraujantis požiūris į psichinių sutrikimų turinčius žmones yra neretai ydingas, kuomet dažnas apie šias problemas žino per mažai arba pasikliauja nepelnytai mistifikuota ar stereotipizuota informacija.

Pasak režisierės, kūrybiniai spektaklio ieškojimai vyko skausmingai, kantriai, ilgai, tačiau jie dar nesibaigė. Ilgos valandos, praleistos bendraujant su psichiatrijos klinikų pacientais ir jų gydytojais, L.Adomaitienės teigimu, tapo pagrindu aktoriams keistis: bręsti, atrasti netyrinėtas sielos gelmes, ugdyti supratimą ir toleranciją netobulam pasauliui.

Kartu su keturiais Rusų dramos teatro aktoriais spektaklyje vaidina režisieriaus J.Vaitkaus kurso studentai. Muziką kuria kompozitorius Faustas Latėnas.

„Pamišėlės“ premjera įvyks penktadienį, vasario 25 d.

Spektaklis bus rodomas rusų kalba su lietuviškais subtitrais.

Vaidina:
Gabija Siurbytė – Ają
Inga Maškarina – gydytoją Sirkin
Liuda Gnatenko, Edita Gončarova – Ajos motiną Editą
Igoris Abramovičius – Vivjanos globėją Benį
Jekaterina Makarova – Janą
Jelena Orlova – Vivjaną
Jevgenija Karpikova – Tomi
Michailas Makarovas ir Valentina Lukjanenko – Janos tėvus

Spektaklio rodymo datos: vasario 25, 26 d., kovo 12 d., balandžio 7,15 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius