Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspedicija „Antarktida 2011“: pakeliui į Pietų Šetlando salyną

Ekspedicijos į Antarktidą ledlaužį sūpuoja nedidelės 3,5 balo bangelės. Netrukus ekspedicijos laivas pasieks Pietų Šetlando salyną. Jį sudaro 11 salų grupė, priklausanti Didžiajai Britanijai. Apie 80 proc. šių salų paviršiaus nuolat dengia ledas.
Plaukiant Dreiko sąsiauriu
Plaukiant Dreiko sąsiauriu. / PLKSMA nuotr.

Švento Jurgio salos, didžiausios šiame salyne, Paget kalno viršūnė (2,934 m.) pirmoji pasitinka į Antarktidą plaukiančius keliautojus. Ši sala labiausiai urbanizuota dėl patogaus susisiekimo ir  palyginti neatšiauraus klimato. Stotyse dirba mokslininkai iš aštuonių šalių, ištisus metus veika oro uostas.

Didžiausią įspūdį  salyne palieka  Deception sala. Dėl savo formos, geografinės padėties, istorijos, pingvinų kolonijos bei karštųjų versmių. Deception sala yra laikoma viena iš įdomiausių salų žemėje. Būtent čia ir išsilaipins ekspedicijos į „Antarktida 2011” dalyviai.

Pietų Šetlando salos buvo atrastos dar 1599 metais. Pirmasis pro jas praplaukė vokietis Dirckas Gerritszas, o kiek vėliau 1603 metais Gabrielis de Castilla. Abu tyrinėtojai keliaudami į pietus plaukė Dreiko sąsiauriu ir išvydo salas, kurias dengė sniegas bei ledas. Nors jų ekspedicijas skyrė ketveri metai, tačiau abu tyrinėtojai yra laikomi Pietų Šetlendo salyno atradėjais.

Atplaukus į Pietų Šetlando salyną iki Antarktidos pusiasalio dar liks apie 150 km.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius