-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pirmieji modernūs taksi robotai Vilniuje – jau nuo rudens

Praėjusią savaitę Vilniuje vykusi konferencija apie viešąjį miesto transportą nebuvo tik pinigų švaistymas. Trečiadienį miesto taryba ėmėsi ryžtingų veiksmų siekdama pagerinti susisiekimą sostinėje – valdininkai nutarė užsakyti pirmuosius eksperimentinius taksi automobilius, valdomus elektroniniu būdu. Jie Lietuvą pasiekti turėtų trečią metų ketvirtį.
Elektrinis traukinys, kursuojantis tarp Tarptautinio Vilniaus oro uosto ir geležinkelio stoties yra vienintelė nauja viešojo transporto priemonė, atsiradusi sostinėje nepriklausomybės metais.
Vilniuje autobusus ir troleibusus nuo rudens pamažu turėtų pakeisti modernūs taksi automobiliai – robotai. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį posėdžiaudama Vilniaus miesto taryba  beveik vienbalsiai nusprendė tapti pasaulio pioniere ir išbandyti šiuo metu Japonijoje dar tik pradedamus gaminti taksi automobilius-robotus. „Įrodykime pasauliui, kad esame modernūs ir atviri naujovėms, išbandykime automobilius pirmieji“, – ragino Vilniaus meras.

Anot jo, teigiamą sprendimą šiam eksperimentui padėjo priimti ir didelės nuolaidos. „Manoma, kad šiaip vieno tokio automobilio kaina rinkoje bus apie 2 mln. Lt, tačiau mums, kaip pirmajai automobilius išbandančiai šaliai, japonai suteikia net 70 proc. nuolaidą. Įsivaizduokite, kiek sutaupome. O juk visi žinome, kad miesto biudžetui šie metai nėra iš lengvųjų“, – po tarybos posėdžio sakė jos pirmininkas.

Meras tikino, kad pirmieji tokie taksi automobiliai Vilnių turėtų pasiekti dar rugsėjį. Rudenį Vilnių pasieks tik 10 automobilių, kurie bus patikėti savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ žinion. „Mes automobilius valdysime centralizuotai, iš savo būstinės, bet jie važinės po visą miestą. Žmogus specialiu telefono numeriu išsikvies automobilį, o šiam atvažiavus įlipęs keleivis lietimui jautriame ekrane įtaisytame žemėlapyje turės pažymėti vietą, į kurią nori važiuoti“, – sistemą paaiškino būsimasis automobilių prižiūrėtojas.

Jo tikinimu, automobiliui visiškai nereikės vairuotojo, nes kelių tinklas bus įdiegtas į automobilio kompiuterį. Neabejojama, kad pavyks apsisaugoti ir nuo piktavalių – žmogus negalės išlipti iš automobilio nesumokėjęs reikiamos sumos, nes durelės tiesiog neatsirakins. Planuojama šią sistemą patobulinti ir paprašyti japonų automobiliuose įmontuoti laikmatį: keleiviui nesumokėjus per 7 minutes, automobilis automatiškai pajudėtų artimiausio policijos komisariato link.

Kol kas neaišku, kiek kainuos kelionė moderniu taksi. Miesto taryba dėl to apsispręsti žada per kitą posėdį po dviejų savaičių. Kiek automobilių bus perkama po rugsėjo, miesto valdžia žada nuspręsti tik išbandžiusi pirmuosius automobilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius