Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Treneriai jau supranta delfinų kalbą (nuotraukos)

Dvejus metus trukusį Lietuvos jūrų muziejaus, Duisburgo (Vokietija) delfinariumo ir Klaipėdos universiteto Biofizikos katedros projektą „Cipher“ (šifras) vainikavo sėkmė. Bendradarbiaujant biologams, biofizikams ir programuotojams pavyko sukurti kompiuterinę programą, kuri delfino siunčiamą ultragarsą iššifruoja – išverčia į žmonių kalbą.
Pirmieji iššifruoti delfinų garsai, dar kartą įrodė, jog šie gyvūnai – aukšto intelekto ir motyvuoti. Jų „kalbą“ sudaro trumpi, daugiausiai dviejų žodžių sakiniai: „Noriu žuvies“, „Noriu miego“, „Nenoriu žaisti“ ir pan.
Delfinas / Alfonso Mažūno nuotr.

Tai unikalus darbas, kuris, pasak mokslininkų, galėtų net pelnyti Lietuvai pirmąją Nobelio premiją.
Klaipėdos universiteto Sveikatos fakulteto Biofizikos katedros vedėjas mokslų daktaras Albinas Stankus teigė, kad šis projektas buvo tikras iššūkis, teigiama Lietuvos jūrų muziejaus pranešime spaudai.

„Tačiau mes jam buvo pasirengę, – sakė A.Stankus. – Susikomplektavę reikiamą aparatūrą, parengę dešifravimo metodiką, tyrėme garsų spektrus, jų moduliacijas ir ieškojome semantinių ženklų.“

Parengtos dvi programos: vokiečių ir lietuvių kalbomis. Pirmieji iššifruoti delfinų garsai dar kartą įrodė, jog šie gyvūnai – aukšto intelekto ir motyvuoti. Jų kalbą sudaro trumpi, daugiausia dviejų žodžių sakiniai: „Noriu žuvies“, „Noriu miego“, „Nenoriu žaisti“ ir pan. Treneriu teigimu, sunkiau buvo tiksliai į žmonių kalbą išversti delfinų žodžius, skirtus priešingos lyties gyvūnams.

Ypač įdomu klausyti, kaip delfinai bendrauja tarpusavyje. Kalbos tyrimas dar kartą rodo, kad delfinai, panašiai kaip ir žmonės, organizuoja bendrą veiklą ir pasiskirsto tam tikrais vaidmenimis: pavyzdžiui, patelės prašo viena kitos pagalbos prižiūrint jauniklius.

Pasak trenerio Mindaugo Lukošiaus, dabar jų laukia dar sudėtingesnis etapas – kaip žmonių kalbą paversti ultragarsu ir padaryti ją suprantamą delfinams.

Dabar delfinariume gyvena aštuoni delfinai: Argas, Glorija, Gabija su mažyliu, Gilė, Lima, Bitė, Premija, Nojus bei trys Kalifornijos jūrų liūtai. Kol kas delfinų pasirodymai vyksta tik savaitgaliais. Sezonas Jūrų muziejuje prasidės balandžio 15 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius