Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Simona Krupeckaitė ragins dviratininkus pasirūpinti savo ir aplinkinių saugumu

Kitą savaitę Lietuvoje startuoja socialinė kampanija „Pirmoji taisyklė – saugumas!“, kviečianti dviratininkus pasirūpinti savo ir aplinkinių saugumu gatvėse ir keliuose.
Simona Krupeckaitė
Simona Krupeckaitė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Iki birželio pabaigos penkiuose šalies miestuose įvyks specialūs „Kritinės masės“ renginiai, kuriuose tikimasi sulaukti kelių tūkstančių dviračių entuziastų. Šį projektą globos susisiekimo ministras Eligijus Masiulis. Jo ambasadore tapo garsi Lietuvos dviratininkė Simona Krupeckaitė.

Renginiai balandžio 29 dieną vyks Šiauliuose ir Panevėžyje, Kaune ir Klaipėdoje – gegužės 27 dieną. Baigiamasis projekto „Pirmoji taisyklė – saugumas!“ renginys birželio 24 dieną įvyks sostinėje Vilniuje. Jų metu visuomenė bus informuojama apie saugumo keliuose reikalavimus, saugos priemonių įtaką eismo įvykio metu, žmonėms bus dalijami atšvaitai, kurių dėka dviratininkai ir pėstieji tamsiu paros metu bus matomi net 150 metrų atstumu. Iš viso bus išdalinta 5000 atšvaitų bei keli tūkstančiai informacinių lankstinukų.

Pasak geriausios 2010 metų Lietuvos sportininkės Simonos Krupeckaitės, dažnai pamirštame, jog dviratis yra transporto priemonė, kurios vairuotojui galioja tokios pačios taisyklės, kaip ir kitiems eismo dalyviams.

„Matydama dviratininkus miestų gatvėse, pastebiu, kad didelė dalis žmonių pro pirštus žiūri į tai, jog, važiuojant šia transporto priemone būtina dėvėti šalmą, o važiuojant naktį turėti šviesą atspindinčią liemenę ar atšvaitą. Dažnai žmonės numoja ranka į tokius dalykus, tačiau juk jie yra skirti jų pačių saugumui. Keliauju po užsienio valstybes ir matau, kaip svetur dviratininkai tvarkingai laikosi kelių eismo taisyklių bei saugumo reikalavimų, norėčiau tai matyti ir Lietuvoje“, – teigė S.Krupeckaitė.

Anot jos, dalyvaujant varžybose dviratininkai visada privalo laikytis aukščiausių saugumo reikalavimų – nesilaikant jų, organizatoriai neleistų startuoti. „Tačiau juk miestų gatvėse ir keliuose sąlygos yra daug pavojingesnės, nei dviračių treke“, – sakė S.Krupeckaitė.

Kampaniją „Pirmoji taisyklė – saugumas!“ organizuojančios Susisiekimo ministerijos vadovo Eligijaus Masiulio teigimu, statistika rodo, jog mūsų šalyje daugiau nei pusė eismo įvykių, kurių dalyviai yra dviratininkai, įvyksta dėl jų pačių neatsargumo.

„Atsižvelgdami į Lietuvoje esančią dviračių kultūros situaciją ir būtinybę informuoti visuomenę apie saugos priemonių naudojimo svarbą, nusprendėme organizuoti šį projektą. Tikiuosi, kad žmonės  atsilieps į mūsų kvietimą pasirūpinti savo bei aplinkinių saugumu, ir mes priartėsime prie tokių valstybių kaip Danija, Nyderlandai ar Belgija, kuriose dviračių kultūra yra aukščiausio lygio, o apie trečdalis visų kelionių yra su šia transporto priemone“, – teigė E.Masiulis.

Renginius lydės ir aktyvi informacinė kampanija, kurios metu spaudoje, internetiniuose portaluose ir socialiniuose tinkluose visuomenė bus supažindinama su eismo saugumo reikalavimais, kita aktualia informacija.

„Kritinė Masė“ – tai visame pasaulyje paskutinį mėnesio penktadienį vykstanti akcija, kurioje žmonės su dviračiais ir savaeigiu transportu važinėjasi miestų gatvėmis. Pirmoji „Kritinė masė“ įvyko 1992 metais San Franciske (JAV), šiuo metu ji vyksta daugiau nei 300 pasaulio miestų. Lietuvoje ši akcija pirmą kartą buvo surengta 2005 metais Vilniuje, šiuo metu „Kritinės masės“ renginiai taip pat vyksta Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Kėdainiuose, Šilutėje, Radviliškyje ir Alytuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius