Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

1,4 mln. musulmonų su ašaromis ir maldomis dalyvauja hadžo kulminacijoje

Maždaug 1,4 mln. musulmonų tikinčiųjų iš viso pasaulio su ašaromis akyse ir maldomis penktadienį dalyvauja hadžo kulminacijoje didžiulėje lygumoje Saudo Arabijos vakaruose.
Musulmonų maldininkai ant Arafato kalno
Musulmonų maldininkai ant Arafato kalno / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Dabar esu ką tik gimęs kūdikis, be jokios nuodėmės“, – sakė maldininkas iš Nigerijos Taofikas Odunewu, stovėdamas prie Malonės kalno Arafato lygumoje, ašaroms tekant per jo skruostus.

T.Odunewu, kuris, kaip ir visi kiti maldininkai vyrai, vilki baltą drabužį ihramą be siūlių iš dviejų audinio atraižų, kėlė rankas į dangų.

Ihramas simbolizuoja skaistumą ir, taip pat, akcentuoja tikinčiųjų vienybę nepriklausomai nuo jų socialinio statuso ar pilietybės.

Hadžas, kuris oficialiai baigsis antradienį, yra vienas iš penkių islamo stulpų ir kiekvienas pajėgiantis ir išgalintis musulmonas privalo jį atlikti bent kartą gyvenime.

„Jaučiuosi puikiai ... Esu pasaulio viršūnėje“, – sakė T.Odunewu šiame didžiausiame pasaulio musulmonų susibūrime.

Hadžas, kuris oficialiai baigsis antradienį, yra vienas iš penkių islamo stulpų ir kiekvienas pajėgiantis ir išgalintis musulmonas privalo jį atlikti bent kartą gyvenime.

Šimtai tūkstančių maldininkų penktadienį atvyko prie Arafato su lagaminais ir kitu bagažu; maldininkams buvo pastatyta tūkstančiai baltų palapinių.

Pagyvenę maldininkai sėdėjo invalido vežimėliuose, mažieji – vaikiškuose vežimėliuose, o kiti pasiramsčiavo lazdomis artindamiesi prie Malonės kalno, ant kurio prieš 14 amžių pranašas Muhammadas pasakė savo paskutinį pamokslą.

Nuo ankstyvo ryto maldininkai būriavosi ant tos slidžios, uolėtos kalvos. Kai kas meldėsi ir verkė, kai kas – miegojo, o kiti pasitiesę kilimėlius sėdėjo ir recitavo Koraną.

Atrodė, kad tikinčiųjų šiemet yra mažiau nei ankstesniais metais, nes valdžia ėmėsi griežtų priemonių prieš nelegalius maldininkus.

Atrodė, kad tikinčiųjų šiemet yra mažiau nei ankstesniais metais, nes valdžia ėmėsi griežtų priemonių prieš nelegalius maldininkus.

Hadžas, vienas didžiausių metinių žmonių susibūrimų pasaulyje, šiemet vyksta valdžiai siekiant apsaugoti maldininkus nuo dviejų mirtinai pavojingų virusų, Ebolos ir koronaviruso MERS, ir tvyrant tarp musulmonų plačiai juntamam pasibjaurėjimui „Islamo valstybės“ (IS) džihadistais.

Saudo Arabija ir dar keturios arabų valstybės prisidėjo prie Vašingtono, Sirijoje vykdant smūgius iš oro prieš IS kovotojus, kurie paskelbė „kalifatą“, apimantį Iraką ir Siriją, ir kurie jau įvykdė virtinę žiaurių nusikaltimų.

Užsikrėtimo Ebolos virusu ar MERS atvejų tarp hadžo dalyvių nebuvo, sako pareigūnai.

T.Odunewu ir kitiems maldininkams iš Nigerijos buvo leista atvykti į Saudo Arabiją hadžui, nors jų šalyje nuo Ebolos viruso mirė aštuoni žmonės.

Maldininkams iš trijų Vakarų Afrikos šalių, kurias Ebolos karštligės protrūkis veikia labiausiai, hadžo vizos nebuvo išduodamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius