Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 dalykų, dėl kurių klysta dauguma tėvų

Žurnalai, interneto svetainės ir močiučių galvos grūste prigrūstos patarimų, kaip teisingai auklėti vaikus. Tačiau ar tikrai visi tradiciniai patarimai yra naudingi augančiam vaikui? „Barking Up The Wrong Tree“ išskiria 10 tiesų, kuriomis dažniausiai netikima:
Vaikus mušantys tėvai bus auklėjami.
Vaikus mušantys tėvai bus auklėjami. / Sauliaus Žiūros nuotr.
Temos: 2 Vaikai Šeima
  • Atsikalbinėjimas iš tikrųjų yra gerai. Su vaikais reikia stengtis diskutuoti – paaiškinti savo sprendimus, leisti jiems paprieštarauti. Taip vaikų mąstymas vystosi sparčiau.
  • Beržinė košė – ne visuomet blogis. Fizinės bausmės yra be išimties smerkiamos, tačiau atlikti tyrimai parodė, kad vaikai, kurie būdami 2–6 metų amžiaus paragavo tėvų diržo, vėliau sėkmingiau pasirodydavo mokykloje.
  • Draugų spaudimas turi ir teigiamas pasekmes. Beveik kiekviena knyga apie auklėjimą aiškina, kad spaudimas iš draugų yra didelių problemų priežastis, o pasidavimas jam – silpno charakterio bruožas. Tačiau tyrimas, kurio metu tie patys vaikai buvo stebimi net 10 metų, atskleidė neįprastus rezultatus. Paaiškėjo, kad vaikai, kurie jautė daugiau aplinkinių spaudimo, sugebėjo susikurti žymiai glaudesnius santykius su draugais, tėvais ir romantiniais partneriais. Jų pastangos pritapti ankstyvoje paauglystėje išsivystė į pasirengimą ieškoti kompromisų, o tai – būtina savybė geriems santykiams. Tie, kuriems aplinkinių nuomonė buvo labai svarbi, išmoko greitai atskirti subtilius kitų žmonių nuotaikų pokyčius ir sėkmingiau į juos reaguoti.
  • Net jeigu ir jūsų santykiai su vaikais yra labai artimi, jūs iš tikrųjų net neįsivaizduojate, kas dedasi jų galvoje. Anot vieno tyrimo rezultatų, tėvai klydo net 3 atvejais iš keturių, kai turėjo nuspėti, ką mąsto jų vaikai. Vaikai jau tyrimo pradžioje pripažino, kad nenutuokia, kaip galvoja jų tėvai, o tėvai, priešingai – buvo įsitikinę, kad tikrai pažįstą atžalų mąstymą.
  • Skaitymas vaikams naudingas tik tuomet, kai tai darote teisingai. Pasirodo, kad nuo seniai žinoma tiesa apie skaitymo naudą teisinga tik su išlygomis. Kai kartu su vaiku skaitote knygą, jo dėmesį bandykite atkreipti ne į paveikslėlius, o į raštą – taip bus lavinami jo sugebėjimai skaityti jau nuo ankstyvo amžiaus.
  • Jūsų vaikai tikriausiai teisūs, sakydami, kad daug namų darbų – laiko švaistymas. Tyrimai parodė, kad didelės užduodamų namų darbų apimtys tik pagerina pažymius tik matematikos pamokose. Istorijos, gimtosios kalbos ar kitų tiksliųjų mokslų dideli namų darbų krūviai teigiamo poveikio mokymosi rezultatams nedaro.
  • Vaikų „papirkinėjimas“ nėra toks ir blogas. Atrodo, paprasčiausiai vaiką įtikinti suvalgyti daržoves yra pažadėjus jam skanumyną po to. Tačiau tokia praktika sulaukia ir kritikos – dažnai teigiama, kad taip skatinama iškreipta vidinė motyvacija. Tačiau eksperimentai parodė, kad išoriniai paskatinimai išugdo sveikos mitybos įpročius be neigiamų pasekmių vaiko charakteriui.
  • Kūdikių mokymosi programos – laiko ir pinigų švaistymas. Pastaraisiais metais JAV išpopuliarėjo „Kūdikio Einšteino“ vaizdajuostės ir DVD, kuriuos žiūrėdami vaikai, anot filmukų kūrėjų, greičiau išmoks kalbėti. Tačiau tyrimai parodė, kad filmukai nelavina vaikų kalbos – jie žymiai greičiau mokosi, kai su jais kalba tėvai, o ne balsas iš televizoriaus ekrano.
  • Džiaukitės, kad jūsų vaikas meluoja. Kuo anksčiau jie pradeda meluoti – tuo protingesni užauga, teigia tyrimus atlikę mokslininkai. Anot jų, vaiko sugebėjimas meluoti ankstyvame amžiuje rodo, kad sparčiau vystosi jo gebėjimas mąstyti ir kūrybingai, ir logiškai. Vienintelė problema – išmokti atskirti, kada vaikas meluoja.
  • Jūsų kūdikis – bebaimis? Pradėkite taupyti pinigus užstatui. Net kelis dešimtmečius trukusio tyrimo rezultatai parodė, kad jeigu vaikai kūdikystėje nejautė baimės (pavyzdžiui, neišsigąsdavo keistų garsų ir pan.), po kelių dešimtmečių jie žymiai labiau buvo linkę nusikalsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius