-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 gražiausių pasaulio laikrodžių bokštų

Visi pasaulio miestai traukia keliautojų žvilgsnius dėl tam tikros išskirtinės architektūros, natūralaus gamtos prieglobsčio ar gyventojų sukurtos auros. Turistai dažnai lanko įvairius religinius pastatus, muziejus, meno galerijas ar tiesiog siauras senamiesčio gatveles, kurios tarsi alsuoja istorija. Nepaisant to, miesto laikrodžiai taip pat domina keliautojus – tai ne tik funkcionali sieninė detalė. Nemažai miestų turi vadinamuosius laikrodžių bokštus. Portalas 10mosttoday.com praėjusiais metais išrinko dešimt gražiausių viso pasaulio laikrodžių bokštų, kuriuos privalo pamatyti kiekvienas.
Big Benas, Londonas, Didžioji Britanija
Big Benas, Londonas, Didžioji Britanija / Shutterstock.com/ Skrendu.lt nuotr.
Temos: 1 Laikrodis

10. Rajabai laikrodžio bokštas Mumbajuje, Indijoje

Šis bokštas su nuostabaus grožio laikrodžiu stūkso Mumbajaus universiteto teritorijoje. Šis laikrodis kartu su bokštu buvo suprojektuotas anglų architekto sero Džordžo Gilberto Skoto ir pastatytas dar 1878-aisiais metais. Įvairūs šaltiniai teigia, kad minėtas britų architektas šį Rajabai laikrodį suprojektavo remdamasis Londone stūksančiu Big Benu. Paties 85 metrų aukščio bokšto statyba buvo ganėtinai brangi, tačiau ją pilnai apmokėjo vienas Indijos biržos makleris, su sąlyga, kad bokštą bus galima pavadinti jo motinos, vardu Rajabai, garbei.

9. Old Joe laikrodis Birmingeme, Jungtinėje Karalystėje

Pilnas šio bokšto laikrodžio pavadinimas yra Džozefo Čemberleno laikrodžio bokštas ir tai yra pripažintas aukščiausiu savo paskirties statiniu visame pasaulyje – bokštas yra 100 metrų aukščio. Šis laikrodžio bokštas buvo pastatytas 1908-aisiais metais ir skirtas atminti pirmajam Birmingemo universiteto rektoriui Džozefui Čemberlenui. Pats laikrodis taip pat ne ką mažiau įspūdingas, jo skersmuo siekia net 17 pėdų – šiek tiek daugiau nei 5 metrus.

8. Taikos bokštas Otavoje, Kanadoje

Anksčiau šis bokštas buvo vadinamas Pergalės ir Taikos bokštu. Taikos bokštas priklauso Centriniam blokui, tai yra pagrindiniam Kanados parlamento kompleksui Otavoje. Šio bokšto aukštis yra 92,2 metro, tačiau tai nėra originalus ar itin senas statinys. Jis buvo atkurtas remiantis anksčiau toje pačioje vietoje stovėjusio 55 metrų aukščio Pergalės bokšto brėžiniais, kadangi ankstesnysis bokštas buvo sudegintas dar 20-ojo amžiaus pradžioje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kanados parlamentas Otavoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kanados parlamentas Otavoje

7. Zytglogge bokštas Berne, Šveicarijoje

Išskirtinio grožio viduramžių laikus primenantis bokštas Berno mieste stūkso dar nuo 13-ojo amžiaus. Per savo įspūdingai ilgą istoriją bokštas atliko įvairias paskirtis – pirmiausiai buvo paskirtas žvalgybai, vėliau paverstas kalėjimu. Šiuo metu laikrodžio bokštas laikomas itin svarbiu miesto paveldo objektu bei yra įtrauktas į UNESCO kultūros paveldo sąrašus. Tai vienas lankomiausių turistinių objektų Berno mieste, o laikrodis kurį dabar mato turistai – astronominis laikrodis, keliautojus stebinantis nuo pat 15-ojo amžiaus.

6. Spaso bokštas Maskvoje, Rusijoje

Maksvos Spaso bokštas yra vienas iš Raudonosios aikštės objektų, stūksantis šalia Švento Bazilijaus katedros. Visi šie pastatai kartu sudaro Kremliaus sieną. Šis laikrodžio bokštas buvo suprojektuotas 1491-aisiais metais , tačiau pastatytas tik 1625-aisiais. Iki šių dienų Spaso bokštas yra išlikęs vienu labiausiai turistų mėgstamų lankytinų objektų visoje Maskvoje.

5. Rotušės bokšto laikrodis Miunchene, Vokietijoje

Nuostabaus grožio rotušės bokšto laikrodis Miunchene buvo pastatytas 1908-aisiais metais, kartu su naujuoju rotušės kompleksu. Kasdien 11 valandą ryte bei 12 ir 17 valandą dienos metu laikrodis atgyja – jame sumontuotas „lėlių teatras“ atlieka pasirodymą, atspindintį istorijas iš 16-ojo amžiaus. Pasirodymas trunka nuo 12 iki 15 minučių ir pritraukia ištisas minias lankytojų.

„Eurolines“ archyvo nuotr./Miunchenas
„Eurolines“ archyvo nuotr./Miunchenas

4. Prahos astronominis laikrodis Prahoje, Čekijoje

Pagrindinėje Čekijos sostinės Prahos senamiesčio aikštėje įkurtas astronominis laikrodis nepalieka abejingų keliautojų. Šis laikrodis yra sudarytas iš judančių konstrukcijų, o daugybė turistų tiesiog laukia kas valandą vykstančio pasirodymo. Šis laikrodis buvo sukonstruotas dar 1410-aisiais metais, tad Prahos astronominis laikrodis vis dar išlieka vienu seniausių iki šių dienų veikiančių ir naudojamų astronominių laikrodžių visame pasaulyje.

3. Makkah karališkasis bokšto laikrodis Mekoje, Saudo Arabijoje

Net 601 metro aukščio bokštas yra dalis vyriausybės valdomo pastatų komplekso. Šis bokštas neabejotinai patenka į aukščiausių pasaulio pastatų sąrašą. Tai taip pat yra aukščiausias laikrodžio bokštas pasaulyje su didžiausiu ciferblatu pasaulyje. Visose keturiose bokšto sienose yra įmontuota po atskirą laikrodį, kurių kiekvieno išmatavimai yra 43 metrų pločio ir 43 metrų aukščio. Bokštas tikrai atrodo nepakartojamai ir nepalieka abejingų, kaip ir visas pastatų kompleksas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meka Saudo Arabijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meka Saudo Arabijoje

2. Rotušės bokštas Filadelfijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose

Nuo 1901-ųjų iki 1908-ųjų metų šis Filadelfijos rotušės bokštas buvo laikomas aukščiausiu pasaulio pastatu. Pastato aukštis siekia 167 metrus. Kiekvienoje bokšto pusėje yra įmontuota po atskirą laikrodžio ciferblatą, kurių kiekvienas yra 8 metrų skersmens. Nors tai, atrodytų, nėra itin įspūdingų matmenų bokšto laikrodis, tačiau architektūriškai jis tikrai išskirtinis – lankantis Filadelfijoje šį bokšto laikrodį privalu aplankyti.

1. Big Benas Londone, Jungtinėje Karalystėje

Oficialiai vadinamas Elžbietos bokštu, Big Benu bokštas buvo pramintas dėl didžiojo varpo, esančio laikrodžio bokšte Vestminsterio rūmuose – mat varpas sveria net 14,5 tonos. Šis bokštas buvo baigtas statyti dar 1858-aisiais metais. Kaip įprasta, šiame bokšte taio pat yra įmontuota po 7 metrų skersmens ciferblatą iš kiekvienos pusės. Iki šiol Big Beno laikrodžio bokštas yra vienas svarbiausių lankytinų objektų ne tik Londone ar Anglijoje, tačiau vienas žymiausių ir visoje Europoje. Bokštas taip pat išskirtinis tuo, jog yra trečias pagal aukšį atskiros konstrukcijos laikrodžio bokštas visame pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius