-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

10 keisčiausių fobijų pasaulyje

Tinklalapyje oddee.com pateiktas 10 fobijų (stipri ir nepagrįsta įvairių daiktų, žmonių ar veiksmų baimė) sąrašas savo keistumu galėtų nustebinti ne vieną. Tad, jeigu manote, kad pelių ar vorų baimė yra keista, vertėtų pagalvoti dar kartą.
Baimė
Baimė / Photos.com

1. Papafobija – Popiežiaus baimė

Popiežius laikomas vienu dosniausių, nuostabiausių asmenybių pasaulyje, milijonai žmonių jam lenkiasi, tikėdamiesi gauti palaiminimą. Vis dėlto yra tokių, kurie kenčia nuo papafobijos – keistos, pataloginės baimės popiežiui ar pontifikatui. Simptomai gali būti tokie: greitas kvėpavimas, nepastovus širdies plakimas, prakaitavimas. Ir ši baimė gali kilti ne tik dėl pačio popiežiaus, tokie žmonės bijo netgi Katalikų bažnyčios.

2. Arachibutyrofobija – baimė, kad riešutų sviestas prilips prie gomurio

Taip, perskaitėte išties teisingai, pasirodo, yra ir tokių baimių... Sumuštinis su riešutų sviestu išties gali tapti tikru išbandymu žmonėms, kenčiantiems nuo šios keistos fobijos, kadangi jų baisiausias košmaras – riešutų sviestu aplipęs gomurys – išties gali išsipildyti.

3. Trichofobija – iškritusių plaukų baimė

Jeigu savo sriuboje randate plaukų, nieko tokio, bet jeigu plaukus matote visur ir jie jums kelia baisų pasišlykštėjimą, gali būti, kad kenčiate nuo šios fobijos rūšies. Tokius žmones ištinka panikos priepuoliai, kai jie ant drabužių ar kur nors kitur pamato nukritusius plaukus.

4. Nomofobija – baimė likti be mobiliojo telefono ar kito susisiekimo prietaiso

Kaip jūs jaučiatės, kai pamirštate telefoną? Ar galėtumėte savo mobilųjį išjungti visai dienai? Kai kuriems žmonėms tokie dalykai gali sukelti panikos priepuolį. Šiuolaikinėje, 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę skubančioje visuomenėje toks sutrikimas yra tikrai neretas atvejis, vadinamas nomofobija.

5. Efebifobija – paauglių baimė

Iš pradžių šis sutrikimas buvo laikytas tiesiog kaip neapykanta paaugliams, tačiau dabar šis fenomenas atpažįstamas kaip „netikslus, perdėtas, sensacingas jaunų žmonių charakterizavimas“. Sociologė Ray Oldenburg šią fobiją aiškina kaip vis didėjantį amžiaus atotrūkį tarp jaunų ir senų žmonių Amerikos visuomenėje.

6. Skopofobija – baimė būti stebimam

Skopofobikai dažniausiai vengia viešųjų erdvių, pvz. prekybos centrų ir kitų vietų, kur susirenka daug žmonių. Netgi pačios paprasčiausios užduotys, pvz. automobilio vairavimas, kenčiantiems nuo šios fobijos žmonėms gali skelti rimtų nepatogumų, kadangi jie gali supanikuoti vien pajutę, kad juos stebi šalimais važiuojantys vairuotojai.

7. Spektrofobija – liguista vaiduoklių baimė

Nuo spektrofobijos kenčiantys žmonės nuolat jaučia nerimą net ir suprasdami, kad jų baimė yra neracionali. Jie gali bijoti eiti į mišką, tuščią namą ar į tamsias vietas, o išgirdę keistus garsus jie gali sureaguoti itin audringai.

8. Fagofobija – rijimo baimė

Švelnesniais atvejais nuo šios fobijos kenčiantys žmonės valgo tik minkštą ar skystą maistą. Jų baimė yra išreiškiama įvairiais nepaaiškinamais ir gydytojų neaptinkamais rijimo negalavimais. Fagofobija gali išsivystyti ir į valgymo baimę.

9. Emetofobija – vėmimo baimė

Tai neracionali baimė būti apsuptam vemiančių žmonių arba baimė pačiam vemti. Blogiausiu atveju, žmonės, kenčiantys nuo šios fobijos, vengia valgyti viešumoje ir vaikščioti į vakarėlius. Kai kuriais atvejais šie žmonės išvis stengiasi nevalgyti, būtent dėl to jiems neretai yra diagnozuojama anoreksija.

10. Triskadekafobija – skaičiaus 13 baimė

Pasirodo, tai viena iš dažniausiai pasitaikančių baimių, netgi pats Adolfas Hitleris kentėjo nuo šios fobijos. Yra ir specifinė penktadienio tryliktosios dienos baimė, vadinama paraskavedekatriafobija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius