-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2008-ųjų Tolerancijos žmogaus titului nominuoti teisininkas, kultūrologas ir du žurnalistai (atnaujinta 16.53 val.)

2008-ųjų Tolerancijos žmogaus titului nominuoti teisininkas Dainius Žalimas bei trys buvę Laisvosios Europos radijo apžvalgininkai kultūrologas Laimantas Jonušys bei žurnalistai Mykolas Drunga ir Kęstutis Girnius.
Kęstutis Girnius
Kęstutis Girnius / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Nominaciją savo vardu skelbia Sugiharos fondo valdyba, atsižvelgdama į visuomeninės ekspertų komisijos siūlymus.

Ekspertų komisiją, anot Sugiharos fando valdybos pirmininko pavaduotojo Lino Venclausko, sudaro 6 žmonės: istorikas Antanas Kulakauskas, žurnalistai Saulius Spurga ir Indrė Makaraitytė, Švietimo kaitos fondo direktorius Vytautas Toleikis bei politologas Vladas Laučius.

Galutinį sprendimą dėl nominantų, o po to dėl laimėtojo priima 10 narių valdyba.

2008 metų Tolerancijos žmogus bus skelbiamas šeštadienį Kaune, Vytauto Didžiojo universitete (VDU), pranešė šiuos rinkimus organizuojantis „Sugiharos fondas – diplomatai už gyvybę“.

Titulo laimėtojui įteikiamas diplomas ir medalis su Lietuvoje dirbusio Japonijos diplomato Chiune Sugiharos, kuris padėjo išsigelbėti nuo nacių persekiojimo tūkstančiams žydų per Antrąjį pasaulinį karą, atvaizdu.

Tolerancijos žmogumi skelbiamas Lietuvos pilietis, savo veiksmais, viešu pavyzdžiu arba atviru žodžiu stojęs prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakęs prieš radikalizmo apraiškas bei prietarus politiniame ir visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

Sugiharos fondo vykdomasis direktorius Simonas Dovidavičius BNS praėjusių metų lapkritį yra sakęs, kad šalia kitų pretendentų į Tolerancijos žmogaus titulą svarstys ir anoniminio blogerio, slapyvardžiu Zeppelinus, parašiusio apie galimai diskriminacines priėmimo į tautinę žydų mokyklą taisykles, kandidatūrą.

Tolerancijos žmogumi Zeppelinus buvo siūloma pripažinti už tai, kad jis savo bloge paskelbė apie Konstitucijai ir kitiems įstatymams galimai prieštaraujantį Vilniuje veikiančios tautinės žydų Šolom Aleichemo vidurinės mokyklos nuostatų straipsnį, skelbiantį, jog mokytis priimamų vaikų bent vienas iš tėvų arba senelių turi būti žydų kilmės, o kitų tautybių vaikai priimami esant vietų.

Kaip BNS sakė valdybos pirmininko pavaduotojas Linas Venclauskas, blogerio nėra tarp nominantų, nes jis yra anonimas, o jo tinklaraštis nerodo tolerantiškumo.

„Pirmiausia jis yra anonimas – tai neatitinka atrankos kriterijų. Be to, jo bloge netolerancijos netgi daugiau nei tolerancijos“, – kalbėjo L.Venclauskas.

Jis taip pat pridūrė, kad apie žydų mokyklą buvo straipsnis ir viename interneto portale, anksčiau nei apie tai parašė Zeppelinus.

2007-ųjų Tolerancijos žmogumi tapo dainininkė Jurga Šeduikytė.

Tolerancijos žmogaus titulą taip pat yra gavę Medininkų tragedijos liudininkas, reformatų kunigas Tomas Šernas, profesorė Irena Veisaitė, žurnalistas Algimantas Čekuolis, režisierius Saulius Beržinis, vienuolis pranciškonas Arūnas Peškaitis, psichologas Robertas Povilaitis.

„Sugiharos fondas – diplomatai už gyvybę“ įkūrtas 1999 metais Lietuvos ir Belgijos mokslo bei verslo žmonių iniciatyva. Fondo tikslas – įamžinti garsaus Japonijos diplomato C.Sugiharos atminimą.

Kaune Japonijos konsulu dirbęs C.Sugihara nepaisė Japonijos Vyriausybės nurodymų ir 1940 metais išdavė 6 tūkstančius tranzitinių vizų nacių persekiojamiems žydams. Dabar Kaune, Vaižganto gatvėje, buvęs Japonijos konsulatas gausiai lankomas turistų iš viso pasaulio, jame veikia VDU Japonistikos studijų ir Genocido aukų gelbėjimo tyrimų centrai.

Fondas siekia skleisti pilietinės visuomenės ir tolerancijos idėjas bei skatinti šalies piliečius nesitaikyti su ksenofobijos apraiškomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius