Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trys iš penkių gyventojų – patenkinti dabartiniu gyvenimu

Pagal gyventojų gerovės vertinimą, 2013 m. trys iš penkių 16 metų ir vyresnių šalies gyventojų buvo patenkinti savo dabartiniu gyvenimu, praneša Lietuvos statistikos departamentas.
Areko Wolskio „Žmonės“
Areko Wolskio „Žmonės“ / Galerijos AV17 nuotr.
Temos: 2 Tyrimas Eurostatas

2013 m. 61 procentas 16 metų ir vyresnių gyventojų buvo patenkinti dabartiniu gyvenimu, įvertindami jį 7 balais ir daugiau pagal skalę nuo 0 (visiškai nepatenkinti) iki 10 (visiškai patenkinti), praneša Lietuvos statistikos departamentas. Ne mažiau 7 balų namų ūkio finansinę padėtį įvertino 43 procentai, būstą – 72, poilsiui skirtas vietas gyvenamajame rajone (kaime) – 71 ir gyvenamąją aplinką (parduotuves, viešąjį transportą ir pan.) – 79 procentai 16 metų ir vyresnių gyventojų. 61 procentas minėtos grupės gyventojų buvo patenkinti mėgstamai veiklai skiriamo laiko trukme, 83 procentai – asmeniniais ryšiais su giminėmis, draugais, bendradarbiais ir pan.

Pagrindiniai gyvenimo aspektai, išskyrus gyvenamąją aplinką (parduotuves, viešąjį transportą ir pan.), kaimo ir miesto gyventojų buvo įvertinti beveik vienodai. Kaime gyvenantys ne jaunesni nei 16 metų asmenys mažiau patenkinti gyvenamąja aplinka nei gyvenantys mieste, atitinkamai 6,9 ir 8,3 balo iš 10.

Kaime gyvenantys ne jaunesni nei 16 metų asmenys mažiau patenkinti gyvenamąja aplinka nei gyvenantys mieste.

2013 m. vidutinis 16 metų ir vyresnių gyventojų pasitikėjimo šalies politine sistema rodiklis siekė 4,5 balo, teisine sistema – 5, policija – 6 balus. Dirbančiųjų ir senatvės pensininkų pasitikėjimo šalies institucijomis įvertinimas sutapo su visų 16 metų ir vyresnių gyventojų nuomonę. Bedarbiai šalies politinę sistemą vidutiniškai įvertino 4 balais, teisinę sistemą – 4,6, policiją – 5,5 balo.

Tyrimo duomenimis, dirbantys 18–64 metų asmenys pasitenkinimą darbu vidutiniškai įvertino 7,5 balo, kelionės į darbą ir iš jo trukme – 7,7 balo. Šios grupės moterų ir vyrų pasitenkinimo darbu ir kelionės į darbą ir iš jo trukme lygiai beveik nesiskyrė ir buvo artimi visų šios grupės asmenų pasitenkinimo lygiams. 65 metų ir vyresni dirbantys vyrai buvo labiau patenkinti savo darbu nei to paties amžiaus dirbančios moterys (atitinkamai 8,5 ir 7,8 balo).

Tamsiu paros metu vieni vaikščiodami savo gyvenamajame rajone (kaime) labai saugiai jautėsi 10 procentų 16 metų ir vyresnių šalies gyventojų, pakankamai saugiai – 54, nelabai saugiai – 29, labai nesaugiai – 7 procentai. Kaimo gyventojai savo kaime jautėsi daug saugiau nei miesto gyventojai savo gyvenamajame rajone, „labai saugiai“ nurodė 18 procentų asmenų, gyvenančių kaime, mieste – 6 procentai. 

Kaimo gyventojai savo kaime jautėsi daug saugiau nei miesto gyventojai savo gyvenamajame rajone.

2013 m. beveik kas antras ne jaunesnis nei 16 metų šalies gyventojas per paskutinį mėnesį dažniausiai jautėsi laimingas ir retai – nervingas, prastos nuotaikos arba liūdnas.

94 procentai 16 metų ir vyresnių asmenų nurodė, kad turi su kuo pasikalbėti asmeninėmis temomis, didžiuosiuose miestuose šis rodiklis siekė 95 procentus, kituose miestuose – 94, kaime – 93 procentus. Dalis šios grupės asmenų, turinčių giminių, draugų ar kaimynų, kurių gali paprašyti pagalbos, sudarė 96 procentus,   situacija didžiuosiuose, kituose miestuose ir kaimuose vienoda.

Duomenys apie gyventojų gerovės vertinimą surinkti 2013 m. kovo – birželio mėn., apklausus 5 142 namų ūkius, atrinktus atsitiktinės imties būdu, naudojantis Gyventojų registru. Pajamų ir gyvenimo sąlygų tyrimas Europos Sąjungoje kasmet atliekamas pagal Europos Sąjungos statistikos tarnybos (Eurostato) metodiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius