-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2015-ais bus įteiktos šešios Lietuvos mokslo premijos

Šiemet bus įteiktos šešios Lietuvos mokslo premijos. Premijų laureatus šią savaitę paskelbė Lietuvos mokslo premijų komisija. Premijos bus teikiamos kovo pradžioje.
 Lietuvos mokslo premijų laureatų apdovanojimų ceremonija
Lietuvos mokslo premijų laureatų apdovanojimų ceremonija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Humanitarinių ir socialinių mokslų srityse apdovanotas V.Drotvinas įvertintas už mokslo darbą „Mažosios Lietuvos raštijos paveldo (leksikografijos) tyrimai“.

Jas pelnė kalbininkas Vincentas Drotvinas, fizikai Daumantas Čiplys, Romualdas Rimeika, Vytautas Samulionis, matematikai Ramūnas Garunkštis ir Antanas Laurinčikas, biotechnologai Giedrius Sasnauskas, Gintautas Tamulaitis ir Mindaugas Zaremba, agronomai Pavelas Duchovskis, Aušra Brazaitytė, Giedrė Samuolienė ir Akvilė Viršilė bei procesų valdymą tyrinėjantys mokslininkai Rimvydas Simutis, Donatas Levišauskas, Vytautas Galvanauskas.

Humanitarinių ir socialinių mokslų srityse apdovanotas V.Drotvinas įvertintas už mokslo darbą „Mažosios Lietuvos raštijos paveldo (leksikografijos) tyrimai“.

Fizinių mokslų srityje skirtos dvi premijos. Pirmoji jų atiteks D.Čipliui, R.Rimeikai, V.Samulioniui už darbų ciklą „Aukštadažnės akustinės bangos feroelektriniuose kristaluose, plačiatarpiuose puslaidininkiuose ir nanostruktūriniuose dariniuose”. Antroji fizikos mokslų srities premija skirta R.Garunkščiui ir A.Laurinčikui už darbų ciklą „Dzeta funkcijos. Universalumas, nuliai ir momentai“.

Biomedicinos ir žemės ūkio mokslų srityse taip pat skirtos dvi premijos. Pirmoji – G.Sasnauskui, G.Tamulaičiui ir M.Zarembai už darbų ciklą „Nauji taikiniui specifinių endonukleazių sąveikos su DNR reguliacijos ir katalizės mechanizmai“. Antrosios šios srities premijos laureatai – Pavelas Duchovskis, Aušra Brazaitytė, Giedrė Samuolienė ir Akvilė Viršilė, pristatę darbų ciklą „Augalų fiziologijos tyrimai: raidos, streso, produktyvumo ir kokybės valdymas“.

Premija iš technologijos mokslų srities skirta R.Simučiui, D.Levišauskui ir V.Galvanauskui už darbų ciklą „Pažangūs biotechnologinių procesų modeliavimo, optimizavimo ir valdymo metodai. Kūrimas ir taikymai“.

Skirs apie 30 tūkst. eurų

Lietuvos mokslo premija siekia 780 bazinių socialinių išmokų dydžių, t.y. apie 29,3 tūkst. eurų.

Vyriausybės nutarimu Lietuvos mokslo premijos skiriamos kasmet už Lietuvai reikšmingus fundamentinius ir taikomuosius mokslinių tyrimų ir eksperimentinės (socialinės, kultūrinės) plėtros darbus. Premijoms gali būti siūlomi ir užsienyje atlikti ir paskelbti darbai, svarbūs Lietuvos istorijai, kultūrai ir ūkiui.

Skiriamos ne daugiau kaip septynios Lietuvos mokslo premijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius