Dabar populiaru
Publikuota: 2016 rugpjūčio 4d. 19:00

30 geriausių restoranų Lietuvoje: geriausi restoranai, draugiški šunims

Čihuahua šuniukas
Alfredo Pliadžio nuotr. / Čihuahua šuniukas

Birželio-liepos mėnesiais buvo išrinktas geriausių restoranų Lietuvoje trisdešimtukas. Pirmoje vietoje, susumavus ekspertų skirtus balus, šiais metais yra šefo Martyno Praškevičiaus restoranas „Stebuklai“, o antroje vietoje liko Deivydo Praspaliausko „Dublis“, kuris yra draugiškas šunims.

Taigi „Dublis“ yra geriausias šalies restoranas, į kurį atėjęs su savo keturkoju draugu nebūsi išprašytas. Deivydas pats mėgsta gyvūnus, todėl restorane visada yra paruošti dubenėliai vandeniui, jei čia kartais užklystų svečiai su savo augintiniais.

Jei Vakarų ar Pietų Europoje (ypatingai Italijoje, Ispanijoje) su šunimi galima eiti į vis daugiau kavinių, restoranų, parduotuvių ir net prekybos centrų, Lietuvoje ši tendencija – vis dar kontraveriška tema, tačiau požiūris į šunis viešosiose erdvėse Lietuvoje taip pat tampa vis atviresnis.

„Žinoma, tai priklauso nuo šeimininko požiūrio, tačiau su atsakingu šeimininku, žinoma, kad esame atviri keturkojams svečiams savo restorane“, – sako geriausių pajūrio restoranų „Monai“ ir „Momo Grill“ bendrasavininkė Kristina Samavičienė.

Šunims draugiški restoranai – tik Vilniuje ir Klaipėdoje

Tarp geriausių šalies restoranų šunims draugiški restoranai yra įsikūrę tik Vilniuje ir Klaipėdoje. Žinoma, daugiausiai keturkojams draugams atviri yra Vilniaus restoranai, nes apskritai tarp šalies restoranų reitinge Lietuvos sostinė pirmauja pagal geriausias maisto patirtis.

Geriausi Lietuvos restoranai, kurie yra draugiški šunims:

DUBLIS. „Dublis“ apjungia dvi restorano koncepcijas po vienu stogu – braseriją ir restoraną. Tai ilgai brandinta šefo Deivydo Praspaliausko svajonė, kurioje jis įgyvendina savo kulinarines vizijas ir eksperimentus. Tam jį įkvepia metų laikai, galerijos „Grafo“ meno kūriniai ir lankytojų įvertinimai. Prabangi aplinka netrukdo D.Praspaliausko vietai būti draugiškai šunims. Priešingai, čia net yra dubenėliai ištroškusiems keturkojams svečiams.

Linos Skukauskės nuotr./Šefo Deivydo Praspaliausko restoranas – „Dublis“
Linos Skukauskės nuotr./Šefo Deivydo Praspaliausko restoranas – „Dublis“

MONAI ir MOMO GRILL. Vienas geriausių šalies šefų Vytautas Samavičius svajojo apie tokią vietą, kurioje būtų galima vakaroti su šeima, rengti verslo susitikimus ar tiesiog pasisėdėti su draugais, kurioje netrūktų improvizacijos, sezoniškumo ir elegancijos lėkštėse. Beje, „Monai“ įsikūrė toje pačioje Liepų gatvėje kaip ir kitas V. Samavičiaus restoranas „Momo Grill“. Abi šios vietos yra draugiškos šunims, kurių šeimininkai yra atsakingi.

Audriaus Solomino nuotr./„Momo grill“
Audriaus Solomino nuotr./„Momo grill“

SWEET ROOT. Vieno geriausių šalies restorano „Sweet Root“ Užupyje įkūrėjai Sigitas ir Vilius Žemaičiai su Agne Marcinauskaite priėmė iššūkį kurti patiekalus pagal sezoną ir tik iš vietinių produktų, todėl šis restoranas Lietuvoje yra bene labiausiai priklausomas nuo vietinės gamtos. Valgiaraštis čia keičiasi nuolat, tačiau yra nedidelis, o patiekalai nesikartoja. Ši vieta idealiai tinka perfekcionistinio minimalizmo mėgėjams, kurie nori pažinti netradicinę vietinę virtuvę. Restoranas atviras ir draugiškas šunims.

Linos Skukauskės ir restorano archyvo nuotr./Restoranas „Sweet Root“
Linos Skukauskės ir restorano archyvo nuotr./Restoranas „Sweet Root“

GASPAR'S. Gasparas į Lietuvą atvyko iš Didžiosios Britanijos, tačiau gimė saulėtoje Goa saloje, o jo seneliai yra portugalai. Šis skirtingų kultūrų vaikas užaugo šeimoje, kuri visą gyvenimą dirbo maisto industrijoje, taigi atsikraustęs (dėl meilės) į Vilnių, Gasparas ilgai negalvojo, ką čia veikti. Jis atidarė restoraną, kuris iškart susilaukė komplimentų ir nuolatinių lankytojų eilės. Ši vieta taip pat yra draugiška šunims. Tačiau, kaip pats Gasparas sako, būtų puiku, jei keturkojai nebūtų labai dideli – dabartinis Gasapro restoranas nėra itin erdvus.

Linos Skuskauskės nuotr./Indijos įkvėptas restoranas „Gaspar's“
Linos Skuskauskės nuotr./Indijos įkvėptas restoranas „Gaspar's“

SOFA DE PANCHO. Meksikietiška virtuvė jau pati iš savęs sukuria tam tikrus lūkesčius, kuriuos „Sofa de Pancho“ ketvirtus metus iš eilės sugeba pateisinti, ir su metais – tik geriau. Beje, iki šiol dar nei vienam restoranui besispecializuojančiam meksikietiškoje virtuvėje taip ir nepavyko jų aplenkti. Restorano šeimininkė Diana gali ilgai kalbėti apie to krašto kultūrą, o ypatingai apie virtuvę. Taip nuolatiniai klientai ir priprato – čia žmonės dažniausiai neskaito meniu, jį išsamiai gali paaiškinti bet kuris „Sofa de Pancho“ komandos narys. Beje, visa komanda šiame restorane yra tarsi šeima, todėl jie yra labai draugiški ir keturkojams svečiams su atsakingais šeimininkais.

Linos Skukauskės nuotr./Meksikietiškas restoranas „Sofa de Pancho“
Linos Skukauskės nuotr./Meksikietiškas restoranas „Sofa de Pancho“

TIME. Į „Time“ einama su mintimi „laikas (angl. k. – time) paragauti kažko naujo ir skanaus“, bet ir būti tikru, kad neteks nusivilti. Ši vieta išties nenuvilia jau 4 metus iš eilės – nuo ryto iki vakaro, nuo pusryčių iki vakarienės. Nors „Time“ gali pasigirti aukšto lygio virtuve ir plačiu gėrimų pasirinkimu, tačiau aplinka šiame restorane nė kiek neįpareigojanti – čia sau vietos randa ir patogiai apsirengę turistai, ir verslo susitikimai, ir vakarienės su šeima ir romantiški pasimatymai, taip pat ir šeimininkai pietų ar vakarienės užsukę su savo keturkojais draugais.

Linos Skukauskės nuotr./Restoranas „Time“
Linos Skukauskės nuotr./Restoranas „Time“

DA ANTONIO. Nepriklausomos Lietuvos kontekste „Da Antonio“ yra unikali vieta su istorija. Italas Antonio su žmona Asta restoraną atidarė 1996 m., tačiau iš pradžių ši vieta veikė kaip picerija. Jos viduryje stovėjo pirmoji Lietuvoje krosnis picoms kepti, o jas kepė italai. Galiausiai picų bumas Lietuvoje ėjo į pabaigą ir krosnį šeimininkai nusprendė griauti. Nuo tada ši vieta pradėjo veikti tik kaip restoranas su kūrybišku ir nepigiu meniu. Nepaisant prabangios aplinkos, atsakingas šeimininkas atėjęs į „Da Antonio“ su savo keturkoju draugu tikrai nebus išvytas.

G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr./Restoranas „Da Antonio“
G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr./Restoranas „Da Antonio“

BISTRO 18. Airės ir lietuvio sukurtą „Bistro 18“ pirmiausia įvertino užsieniečiai, tačiau jau atrado ir lietuviai. Čia išskirtinį dėmesį gauna kiekvienas klientas. Atėję į „Bistro 18“ niekas neturi apsimetinėti, kad išmano vynus, nes kolektyvas noriai papasakos ir pasiūlys ką rinktis prie užsakytų patiekalų. „Bistro 18“ šeimininkai daug dėmesio yra skiria vietinių ūkių palaikymui, šviežumui, kokybei ir paprastumui – visa tai susumavus norisi čia sugrįžti. Ir jei kada norėtųsi čia grįžti tuo metu, kai mieste vaikščiojate su savo augintiniu, tai „Bistro 18“ mielai pasirūpins ir juo.

G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr./Restoranas „Bistro 18“
G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr./Restoranas „Bistro 18“

SALVETE CITY. Valgiaraščiu šiame restorane rūpinasi prestižinės Gualtiero Marchesi „Alma“ virėjų mokyklos ir kelių „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtų restoranų auklėtinis, virtuvės šefas Antonio Serra. O „Salvete City“ vadovė Alvyda yra tikrų tikriausia šeimininkė, kuri reprezentuoja restoraną, asmeniškai susipažįsta su nuolatiniais jo klientais, puoselėja kiekvieną kampą, su meile prižiūri restorano gėles, mielai pasitinka svečius, net jei jie čia užsuka su savo šuniukais. Svetingumas – viena šio restorano stiprybių.

Gedimino Gražio (GG Photography) nuotr./Italijos įkvėptas šeimos restoranas „Salvete City“
Gedimino Gražio (GG Photography) nuotr./Italijos įkvėptas šeimos restoranas „Salvete City“

ŠIAURĖS JŪRA. „Šiaurės jūroje“ galima mėgautis jūros skoniais ir neabejoti dėl jūrinių produktų šviežumo. Restoraną jau įvertino vilniečiai ir miesto svečiai. Tai jie įrodo specialiai dėl žuvies ir jūros gėrybių patiekalų vykdami į Šiaurės miestelį Vilniuje. Jei su jumis tuo metu yra ir jūsų šuo – nieko baisaus. Tolimesnėje nuo atviros virtuvės salėje „Šiaurės jūra“ mielai priima svečius su šunimis.

G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr./Gilių vandenų įkvėptas restoranas „Šiaurės jūra“
G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr./Gilių vandenų įkvėptas restoranas „Šiaurės jūra“

Kad kuo objektyviau būtų išaiškinti geriausi šalies restoranai buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra virš 100 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus. Pirmą kartą tokį reitingavimą Lietuvoje inicijavo „Švyturys“ pristatydamas „Švyturio“ Tradicinę alaus kolekciją.

Daugiau apie projektą – čia.

Partnerio turinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie 15min