Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 ilgiausiai valdantys dabartiniai pasaulio lyderiai

Ketvirtadienį netikėtai miręs Tailando karalius Bhumibolas Adulyadejas prieš savo mirtį buvo ilgiausiai valdantis pasaulio valstybės lyderis. Į sostą jis žengė dar 1946 m., jam valdant Tailande pasikeitė net 30 ministrų pirmininkų.
Karalienė Elizabeth II
Karalienė Elizabeth II / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip ilgiausiai valdančių pasaulio lyderių sąrašas atrodo dabar? Portalas 15min pristato 5 pirmąsias sąrašo vietas užimančius valstybių vadovus.

5 vieta: Danijos karalienė Margrethe II – valdo 44 metus

Danijos karalienė Margrethe II į sostą žengė 1972 m. Dabar jai yra 76 metai ir ji vis dar populiari savo šalyje. Ji yra sakiusi, kad neketina užleisti sosto savo sūnui princui Frederikui iki mirties.

Karalienė savo šalyje yra tik simbolinė figūra, neturinti realios politinės galios. Jos funkcija – vienyti danų tautą ir atstovauti jai užsienyje.

„Scanpix“ nuotr./Danijos karalienė Margrethe II
„Scanpix“ nuotr./Danijos karalienė Margrethe II

Margrethe II mėgsta piešti ir yra surengusi ne vieną parodą. Kai Danijoje buvo išleista knyga „Žiedų valdovas“, karalienė, prisidengusi pseudonimu, jai nupiešė iliustracijas. Didelė „Žiedų valdovo“ gerbėja, karalienė taip pat prisidėjo prie šios knygos vertimo į danų kalbą.

Savo šalyje Margrethe II taip pat pagarsėjo dėl įpročio daug rūkyti. Tiesa, nuo 2006 m. ji neberūko viešai.

Ji turi du vaikus (abu – sūnūs) ir aštuonis anūkus.

4 vieta: Omano sultonas Qabusas bin Saidas al Saidas – valdo 46 metus

Omano – valstybės Artimuosiuose Rytuose – sultonas Qabusas bin Saidas al Saidas į sostą žengė 1970 m., būdamas 29 metų. Valdžią jis užėmė nuvertęs savo tėvą.

Q.bin Saidas al Saidas studijavo Jungtinėje Karalystėje. Grįžus į gimtąjį kraštą, tėvas jį izoliavo ir neleido palikti rūmų, bijodamas perversmo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Qaboosas bin Saidas ir Elizabeth II
AFP/„Scanpix“ nuotr./Qaboosas bin Saidas ir Elizabeth II

Vis dėlto padedamas dėdės ir jį rėmusių rūmų pareigūnų Q.bin Saidas al Saidas sėkmingai ir be kraujo įvykdė perversmą. Savo tėvą jis ištrėmė į Jungtinę Karalystę.

Q.bin Saidas al Saidas Omane daugelio yra gerbiamas, nes sėkmingai modernizavo iki tol labai atsilikusią šalį, iš naftos gaunamus pinigus panaudodamas jos plėtrai. Tačiau koks iš tikrųjų yra jo populiarumas, pasakyti sunku – sultonas valdo kaip absoliutinis monarchas, demokratijos šalyje nėra, spaudos laisvė ribojama.

Kas taps sultono, kuriam dabar yra 75 metai, įpėdiniu, neaišku – jis neturi vaikų.

Omane daug kas mano, kad šalies valdovas yra homoseksualus, tai yra sakę ir jo aplinkos žmonės. Tačiau, žinoma, oficialiai patvirtinta tai nėra.

3 vieta: Bahreino ministras pirmininkas princas Khalifa bin Salmanas al Khalifa – valdo 46 metus

Bahreinas – monarchija, kurioje daugiausia galios turi karalius ir jo paskirtas ministras pirmininkas. Bahreino ministrą pirmininką Khalifą bin Salmaną al Khalifą į postą 1970 m. paskyrė jo brolis, tuometinis šios šalies karalius. Nuo tada šis politikas išliko savo poste. Jį atšaukti taip pat gali tik šalies karalius.

Dabartinis Bahreino karalius yra Khalifo bin Salmano al Khalifo sūnėnas, tačiau ministras pirmininkas, net ir nebūdamas karaliumi, turi daug galių – yra atsakingas už šalies ekonominę ir finansinę politiką.

Daugiau negu 40 metų valdantis premjeras yra laikomas „kietosios linijos“ šalininku: pasisako prieš šalies demokratizaciją. Šalyje prieš keletą metų vykstant protestams už demokratiją, kurie baigėsi nesėkmes, karalius buvo pasisakęs už derybas su protestuotojais ir nuolaidas jiems, tuo tarpu Khalifas bin Salmanas al Khalifas pasisakė prieš jas.

2 vieta: Brunėjaus sultonas Hassanalas Bolkiah – valdo 49 metus

Brunėjaus sultonas Hassanalas Bolkiah yra vienas iš keleto paskutinių absoliučią galią turinčių monarchų pasaulyje. Jis yra ne tik sultonas, bet ir ministras pirmininkas, generalinis policijos inspektorius, karinių pajėgų generolas, krašto apsaugos ir finansų ministras.

Jis taip pat yra vienas turtingiausių pasaulio žmonių. Brunėjus, mažytė valstybė Pietryčių Azijoje, pasižymi vienais iš aukščiausių gyvenimo standartų pasaulyje. Už tai ši valstybė gali būti dėkinga naftai ir dujoms, kurių joje gausu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brunėjaus sultonas Hassanalas Bolkiah
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brunėjaus sultonas Hassanalas Bolkiah

Brunėjaus gyventojai nemoka jokių mokesčių, o karališkoji šeima yra sukaupusi ypač daug turto ir gyvena didžiausiuose pasaulyje rūmuose. Juose yra 1788 kambariai.

Be to, Brunėjaus karališkajai šeimai priklauso daugiau negu 100 automobilių, o sultonas turi ir privatų lėktuvą, kurį dažnai pilotuoja pats.

1 vieta: Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II – valdo 64 metus

1926 m. gimusi Elizabeth II karaliene tapo 1952 m., o karūnuota buvo 1953 m. Jos karūnavimas buvo viena iš pirmųjų visos šalies dėmesį patraukusių televizijos programų, o interneto tada dar net nebuvo galima įsivaizduoti – nuo tada pasaulis pasikeitė labai smarkiai.

Vida Press nuotr./Karalienė Elizabeth II, 1936 m.
Vida Press nuotr./Karalienė Elizabeth II, 1936 m.

Elizabeth vienijo britus jau per II pasaulinį karą. II pasaulinį karą Elizabeth II praleido Jungtinėje Karalystėje, nepaisant to, kad daug kas siūlė ją ir jos seserį evakuoti į saugią Kanadą. Jos motina pasakė: „Mano vaikai niekur nevyks be manęs. Aš niekur nevyksiu be karaliaus. O karalius niekur nevyks.“ 1940 m. 14-metė Elizabeth II per radiją vaikų laidos metu kreipėsi į Jungtinės Karalystės vaikus, ragindama juos būti tvirtus.

1945 m. Elizabeth, tuomet dar princesė, būdama vos 18 metų, įstojo į Jungtinės Karalystės kariuomenę. Po mėnesio ji išlaikė testus, patvirtinančius, kad ji gali vairuoti ir taisyti armijos sunkvežimius.

O kai karas buvo laimėtas, Elizabeth II ir jos sesuo Margaret slapčia įsimaišė į švenčiančią minią ir šventė su visais miestiečiais.

Ir dabar Elizabeth II gali džiaugtis didžiuliu populiarumu visuomenėje. 2012 m. atlikta apklausa parodė, kad ją teigiamai vertina per 90 proc. britų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius