Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Abiturientas sukūrė įspūdingą J.Zikaro portretą: prireikė 92 tūkst. lankstinių ir 230 valandų

Paįstrio Juozo Zikaro gimnazijos abituriento Armando Railos dailės egzamino darbas – vieno pirmųjų profesionalių Lietuvos skulptorių Juozo Zikaro paveikslas – sužavėjo ne tik jo draugus, mokytojus, Paįstrio bendruomenę, bet ir profesionalius menininkus.
Armandas Raila
Armandas Raila / Panevėžio rajono savivaldybės nuotr.

Neįtikėtino kruopštumo kūrinys sulaukė šilto įvertinimo ir iš paties skulptoriaus anūkės Eglės Marijos Zikaras, gyvenančios JAV. Šiuo kūriniu su ja pasidalino vaikino klasės auklėtoja Skaidra Čepelienė.

Mozaiką primenantis paveikslas sukurtas modulinio origamio technika. Tai lankstymo būdas, kai lankstinys sudedamas iš atskirai išlankstytų dalių. Armandas išlankstė net 92 tūkstančius 169 įvairiaspalves detales, iš kurių tobulai sudėliojo už save didesnį garsiojo skulptoriaus J.Zikaro atvaizdą. 212×150 cm dydžio paveikslui sukurti prireikė 230 valandų kruopštaus darbo.

„Iki šiol Armandas nebuvo pademonstravęs išskirtinių meninių gebėjimų, todėl šis jo darbas visiems buvo tikra staigmena. Kai kūrinį išvydome, buvome be galo sužavėti. Armandą žinome kaip labai gerą mokinį, kuklų, šiltą ir jautrų žmogų, atkakliai siekiantį užsibrėžtų tikslų, kiekvieną darbą atliekantį preciziškai ir iki galo, o dabar dar pažinome ir kaip talentingą kūrėją“,– džiaugiasi gimnazijos direktorė Gita Kubilienė.

Pagiriamųjų žodžių savo mokiniui negaili ir žinomas menininkas Tomas Rudokas. Per 28 darbo su mokiniais metus jis sako pirmą kartą matantis tokia technika atliktą tokio „vos ne Sabonio ūgio“ dydžio darbą.

„Kūrinys įspūdingas ir technologine prasme, ir išgautu vaizdiniu panašumu. Be to, tai kruvinas darbas, kurį ir gali atlikti tik toks maksimalistas kaip Armandas“,– sako T.Rudokas.

Jaunojo menininko A.Railos sukurtas J.Zikaro portretas tapo išskirtine dovana Paįstrio Juozo Zikaro gimnazijai – čia gyvuoja tradicija, kad visi dailės egzaminui sukurti abiturientų darbai lieka mokykloje ir papuošia jos erdves.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius