Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šiauliuose užaugo neregėtas varlytės formos pomidoras

Zofija Marcinkevičienė iš sodų bendrijos „Ramunė“ atnešė į „Šiaulių naujienų“ redakciją keistos – varlytės – formos pomidorą. Dar neprinokusį, nes jis dėl savo nemenko 600 gramų svorio pradėjo laužti šaką, ant kurios augo. Nors jau trisdešimt metų ponia Zofija šiltnamyje augina pomidorus, tačiau toks keistas jai išaugo pirmą kartą. Beje, greta auga irgi savitos formos – kaip kurmis – pomidoras.
Pomidoras
Pomidoras / Vadimo SIMUTKINO nuotr.
Temos: 2 Pomidorai Šiauliai

Uoga, o ne daržovė   

Šis ponios Zofijos išaugintas pomidoras tikrai keistas ir didelis, nors Lietuvos rekordų registravimo agentūra „Factum“ yra Lietuvoje užfiksavusi ir didesnių: 1993 metais 1,57 kilogramo svorio, 2005 metais – 1,13 kilogramo.

Didžiausias pasaulyje išaugintas pomidoras užregistruotas Kinijoje – jis svėrė net 15,6 kilogramo.
Nors šiaip pomidoras yra visų gerai žinomas bulvinių šeimos vienmetis augalas, tačiau ne kiekvienas žino, kad jis užaugina mėsingas, sultingas uogas, todėl biologiškai nėra daržovė.

Be to, buvo laikas, kai pomidorai buvo laikomi nuodingais, bet žaviais dekoratyviniais augalais. Nors jau prieš porą tūkstančių metų senovės Peru pomidorai auginti maistui, o prieš tūkstantį metų jie actekų buvo vadinti išsipūtusiais vaisiais – „tomatl“, ispanų užkariautojų atvežti į Europą jie negreit paplito.

Tiesą sakant, nors pomidorai jau XVI amžiaus viduryje botanikų buvo gražiai pavadinti pomo d’oro (itališkai tai reiškia „auksinis obuolys“), prireikė dar poros šimtų metų, kol jie pradėti auginti nebe darželiuose ir ne oranžerijose.
Tačiau kai pomidorai paplito, tai jau paplito – dabar auginama jų apie penkis šimtus veislių, kurios skiriasi ir vaisių spalva, ir skoniu, ir dydžiu, ir forma, ir net augimo sąlygomis.

Lietuvoje, kur pomidorai pradėti auginti nuo XIX amžiaus pabaigos, jie – „jaučio širdis“, slyviniai, vyšniniai ir t. t., ir t. t. – prinoksta ne tik šiltnamiuose, bet ir daržuose.

Vertingesni už citriną ir žuvį

Kita vertus, iki pusantro metro išaugantys pomidorų kerai ir ryškūs vaisiai yra gan nemalonaus aštraus kvapo, todėl nenuostabu, kad ne visi juos mėgsta. Tačiau kas mėgsta, tas mėgsta be galo, nes pomidorai yra ne tik maistas, bet ir vaistas.

Vaisiuose yra cukrų, azotinių medžiagų, organinių rūgščių, kalio, fosforo, geležies druskų, fitoncidų, karotino, vitaminų C, B1, B2, P, K. Vitamino C juose beveik tiek pat, kiek citrinose, o geležimi jie kelis kartus pranoksta vištieną, pieną, žuvies produktus.

Vaisiuose yra cukrų, azotinių medžiagų, organinių rūgščių, kalio, fosforo, geležies druskų, fitoncidų, karotino, vitaminų C, B1, B2, P, K.

Tyrimais nustatyta, kad pomidorai mažina riziką susirgti vėžiu ir širdies ligomis, padeda sergant cukriniu diabetu, virškinimo sistemos ligomis, esant nutukimui. Jie rekomenduojami valgyti esant mažakraujystei, žadina apetitą, aktyvina virškinimą, slopina žarnų mikroorganizmus.

Be to, pomidorai labai tinka veido kaukėms. Tereikia juos pertrinti per sietelį, tyre aptepti veidą ketvirčiui valandos ir oda bus gražios spalvos, sumažės poros, o riebi oda nebeblizgės.

Paros vitamino A norma

Na, o maistui pomidorai naudojami visokie – švieži, virti, kepti, marinuoti, rauginti. Tik būtina atminti, kad sveikiausi jie, kai yra kuo mažiau apdorojami.

Todėl į sriubas juos reikia dėti likus dešimt minučių iki virimo pabaigos, o stiklinėje pomidorų sulčių yra paros vitamino A norma.

Vadinasi, kol yra pomidorų metas, vertėtų pasigaminti ir šaltą nevirtą pomidorų sriubą.

Receptas

Tam reikės 500 gramų pomidorų, 2 svogūnų, 2 kiaušinių, petražolių lapų, druskos, pipirų.

Nuplautus pomidorus reikia pertrinti per sietelį ir nukošti sultis. Taip pat nukošti reikia ir sutarkuotų svogūnų sultis, jas supilti į pomidorų sultis. Beliks tik viską papipirinti, pasūdyti, apibarstyti petražolių lapeliais bei kietai virtų kiaušinių gabalėliais ir išmaišyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius