Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aidahe bus mėginama perkelti šimtametę 30 metrų aukščio sekvoją

Dešimties aukštų namui prilygstantys ir daugiau kaip 362 tonas sveriantys miesto simboliai į kitą vietą perkeliami nedažnai, juolab kai tokie objektai yra gyvi.
30 metrų aukščio sekvoja Aidahe
30 metrų aukščio sekvoja Aidahe / „Scanpix“/AP nuotr.

Tačiau Aidaho valstijos darbuotojai penktadienį pradės būtent tokią operaciją. Didžiulė sekvoja, prieš daugiau kaip šimtmetį išauginta iš sėklos garsaus škotų kilmės amerikiečio gamtininko Johno Muiro ir pasodinta Boisio mieste, bus perkelta į savivaldybės žemę už dviejų kvartalų, siekiant atlaisvinti vietos ligoninės plėtros projektui.

„Laikom sukryžiavę pirštus, kad šis medis būtų perkeltas į savo naująją vietą“, – sakė Aidaho miškininko, maždaug 1912 metais gavusio sekvojų sodinukų iš J.Muiro, vaikaitė Mary Grandjean.

Tuo tarpu ligoninių tinklas „St. Luke's Health System“ kliaujasi ne vien viltimis: jis skyrė 300 tūkst. dolerių (268,6 tūkst. eurų), kad perkeltų didžiausią šioje valstijoje sekvoją, užuot ją nukirtusi, nes toks žingsnis neabejotinai būtų aptemdęs bendrovės reputaciją.

„Suprantame šio medžio svarbą šiai bendruomenei“, – sakė Šv.Luko ligoninės atstovė Anita Kissée ir pridūrė, kad nukirsti sekvoją „niekada nebuvo planuota“.

Netgi bendrovė, nusamdyta perkelti šį medį, jaučia spaudimą užtikrinti, kad 30 metrų aukščio sekvoja būtų sėkmingai stačia pervežta į savo naująją vietą maždaug už dviejų kvartalų. Planuojama, kad ši persodinimo operacija truks ilgiau kaip 12 valandų.

„Tai bus vienas iš mūsų vadinamųjų medžių čempionų“, – sakė Teksase įsikūrusios kompanijos „Environmental Design“ darbuotojas Davidas Coxas, prižiūrėsiantis šią operaciją.

„Norime itin rūpestingai užtikrinti, kad viskas pavyktų“, – pridūrė jis.

Pasak D.Coxo, šis medis bus aukščiausias ir kokį kada nors yra tekę perkelti jo bendrovei – taip pat storiausias, nes sekvojos kamieno apačios apimtis yra didesnė kaip 6 metrai.

„Scanpix“/AP nuotr./30 metrų aukščio sekvoja Aidahe
„Scanpix“/AP nuotr./30 metrų aukščio sekvoja Aidahe

Tikimybę, kad medis išgyvens persodinimą, D.Coxas vertina 95 procentais.

„Turime visą reikalingą įrangą“, – ketvirtadienį sakė jis.

Sekvoją bus mėginama perkelti penktadienio popietę. Medis bus pritvirtintas tankaus plieninių vamzdžių karkaso, sumontuoto po jo šaknimis. Po vamzdžiais pakišti maišai bus pripūsti oro ir pakels sekvoją; vėliau medis bus ridenamas tais maišais į numatytą vietą.

Planuojama, kad medis pajudės šeštadienį apie vidurnaktį ir pasieks naująją vietą maždaug sekmadienio vidurdienį.

Šis medis kadaise buvo vienas iš keturių sekvojų sodinukų, kuriuos J.Muiras pasiuntė Emile'ui Grandjeanui – aplinkosaugos idėjomis besidominčiam miškininkui profesionalui ir vienam iš pirmųjų JAC Miškų tarnybos Aidahe darbuotojų, jo anūkė sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“.

Mary Grandjean tėvas jai pasakojo kad Emile'is Grandjeanas pasodino dvi iš tų sekvojų prie savo namo Boisyje, o kitos dvi iškeliavo į gydytojų sutuoktinių Fredo ir Alice Pittengerių namus.

„Scanpix“/AP nuotr./30 metrų aukščio sekvoja Aidahe
„Scanpix“/AP nuotr./30 metrų aukščio sekvoja Aidahe

Naujieji Grandjeanų namo savininkai vėliau abu medžius nukirto, sakė Mary ir pažymėjo, kad šis žingsnis buvo skaudus smūgis jos šeimai. Trečios sekvojos likimas neaiškus, bet ketvirtoji išliko ir dabar bus perkelta.

„Mano šeima ir aš labai tikimės, kad persodinimas bus sėkmingas“, – sakė ji.

D.Coxas aiškino, kad sekvojos savo tėvynėje – Kalifornijoje – nemažą dalį drėgmės pasisavina iš oro dažnai rūko gaubiamoje Ramiojo vandenyno pakrantėje. Šie medžiai gali gyventi kelis tūkstančius metų ir užaugti daugiau kaip 100 metrų aukščio.

Aidaho sekvoja augo sausesniame ir vėsesniame klimate; be to, šio medžio viršūnė 9-ame dešimtmetyje nulūžo, neatlaikiusi kalėdinių papuošimų svorio. Tuo metu ligoninė pasamdė medžių priežiūros ekspertų, o sekvoja toliau sėkmingai augo, nors Boisis yra įsikūręs pusdykumėje.

Prieš persodinimą buvo atlikta grunto analizė, siekiant užtikrinti, kad medis išgyventų, sakė D.Coxas. Didelė dalis šaknis gaubiančio dirvožemio taip pat bus perkelta, todėl labai tikėtina, kad medis prigis, pridūrė ekspertas.

Jeigu šis planas pavyks, sekvoja galėtų būti vienas iš Boisio simbolių dar kelis šimtmečius.

„Sakyčiau, dar bent 300–500 metų, – pažymėjo D.Coxas. – Šis medis tebėra jaunas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius