Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alkoholis ir tabakas žmonėms kenkia labiau nei LSD, sako britų tyrėjas

Alkoholis ir tabakas žmonėms kenkia labiau nei kai kurie draudžiami narkotikai, tokie kaip kanapės, LSD ir ekstazis, ketvirtadienį nurodė Didžiosios Britanijos vyriausybės vyriausiasis mokslinis konsultantas narkotikų klausimams.
LSD dozės
LSD dozės / wikimedia.org nuotr.

Profesorius Davidas Nuttas iš Londono imperinio koledžo paragino įvesti naują kvaišalų klasifikavimo sistemą, kuri visuomenei padėtų geriau suprasti teisėtų ir draudžiamų psichotropinių medžiagų santykinį kenksmingumą.

Pagal šią sistemą alkoholis užimtų penktąją vietą po kenksmingiausių narkotikų: heroino, kokaino, barbitūratų ir metadono, sakoma D.Nutto ataskaitoje, kuri buvo pateikta Londono karališkojo koledžo Kriminalistikos ir teisės studijų centrui.

Pasak mokslininko, tabakas šiame sąraše atsidurtų 9-oje vietoje, o kanapės, LSD ir ekstazis, „nors ir kenksmingi, atitinkamai užimtų žemesnes – 11-ą, 14-ą ir 18-ą vietas“.

Ši klasifikacija pagrįsta psichotropinių medžiagų kenksmingu poveikiu žmogaus organizmui, gebėjimu sukelti priklausomybę ir padaryti socialinę žalą.

„Niekas netvirtina, kad narkotikai nėra kenksmingi. Svarbiausias klausimas – dėl kenksmingumo masto ir laipsnio“, – sakė D.Nuttas, kuris yra vadovauja prie šalies vyriausybės veikiančiai Patarėjų tarybai dėl piktnaudžiavimo narkotikais.

„Turime pripažinti, kad jaunuoliai mėgsta eksperimentuoti su narkotikais ir kitokia galimai kenksminga veikla. Mes turėtume stengtis juos apsaugoti nuo kenksmingo poveikio tame jų gyvenimo etape“, – pabrėžė mokslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius