Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikiečių televizijos laidoje – lietuviškų margučių dekoravimo paslaptys

Ketvirtadienį laidoje „Marthos Stewart šou“ lankysis ypatingas svečias, turintis saitų su Mahanojaus miestu, pristatysiantis kiaušinių marginimo pagal senąsias lietuvių tradicijas paslaptis, rašo Republicanherald.com.
Klaipėdiečiai kviečiami pasimokyti, kaip Velykom nusimarginti kiaušinius.
Margučiai / Etnokultūros centro nuotr.

Šis svečias – tai 25-erių Christine Luschas – Mahanojaus miesto gyventojų Alvino ir Elaine duktė. Mergina į laidą buvo pakviesta papasakoti apie lietuviškas kiaušinių marginimo tradicijas. Straipsnyje pažymima, kad šis kiaušinių dekoravimo būdas labai skiriasi nuo kitose Rytų Europos valstybėse praktikuojamo kiaušinių marginimo meno, vadinamo „pysanka“.

Tiesioginė laidos iš Niurjorko, pavadintos „Kiaušinių laida“ transliacija per televizijos kanalą „Hallmark“ vyks 10 val. vietos laiku. Laida bus kartojama ketvirtadienį ir penktadienį.

Pagal lietuvių tradicijas marginti kiaušinius Christine pradėjo prieš maždaug dešimtį metų. Šiuo metu mergina gyvena Pitsburge, kur studijuoja teisę. Laisvu nuo studijų metu Christine kuria margučius ir parduoda juos tinklalapyje www.etsy.com/shop/teener1416.

Mergina į laidą buvo pakviesta papasakoti apie lietuviškas kiaušinių marginimo tradicijas.

Etsy.com – tai tinklalapis, kuriame rankdarbius gaminantys žmonės pristato savo darbus.

Christine pasakojo „Marthos Stewart“ laidos tinklalapyje palikusi žinutę apie margučių dekoravimą ir paaiškinusi, kad šis kiaušinių marginimo būdas skiriasi nuo „pysankos“. Pastarąjį kiaušinių marginimo meną laidos vedėja M.Stewart puikiai žino, mat turi lenkiškų šaknų. Jos mama laidoje sykį demonstravo, kaip dekoruoti kiaušinius pagal „pysankos“ tradicijas.

Straipsnio skaitytojams paaiškinama, kad Lietuvoje kiaušiniai dekoruojami dviem būdais. Pirmuoju atveju įvairūs ornamentai išraižomi ant nudažytų kiaušinių, antruoju ornamentai ant kiaušinio piešiami specialiu pagaliuku, įmerktu į karštą vašką.

Christine pasakojo, kad prieš pasirodymą laidoje jai reikia nemažai pasiruošti. „Jie man pasakė, kokių spalvų nori. Į laidą turiu atsinešti žalią kiaušinį, tuščiavidurį kiaušinį, pusiau dekoruotą kiaušinį ir dekoruoti baigtą kiaušinį. Taip pat turiu atsinešti visas dekoravimui reikalingas priemones ir tuziną dekoruotų margučių“, – pasakojo mergina.

Christine pridūrė per laidą pristatysianti visus margučio dekoravimo žingsnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius