-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apklausa gatvėje: ką žmonės žino apie programuotojus?

Programavimas – viena perspektyviausių ir paklausiausių profesijų pasaulyje. „Infobalt” duomenimis, iki 2020 m. Lietuvoje programuotojų poreikis išaugs 83 proc. ir jau dabar jaučiamas šių specialistų trūkumas. Ateities profesija vadinamą specialybę, neretai, dar gaubia mitai ar atgyvenę stereotipai. Kokį supratimą apie programuotojus turime mes? Klausiame praeivių Vilniuje ir Kaune.
Gatvės apklausa
Gatvės apklausa / Stop kadras

„Nė velnio apie tai nesuprantu”

Laisvės alėja žingsniuojanti Simona, paklausus, kas yra programuotojai, šypsosi ir kalba atvirai – „nė velnio apie tai nesuprantu”. Sostinės Vokiečių gatvėje užkalbinta senjorė Svetlana teigė suprantanti, kad tai yra darbas prie kompiuterių su kažkokiomis sistemomis, tačiau ji spėja, kad „gal ir nelabai ką rimto” tie programuotojai daro.

Tokį patį klausimą gavęs Vilnietis Rytis, rodo gilesnį supratimą, tačiau kalba aptakiai: „jie padaro magiją, kuri virsta į tai, ką mes, paprasti vartotojai, po to galime naršyti”. Tuo tarpu kita sostinėje šnekinta pašnekovė, Jūratė, taip pat, į detales nesileido, tačiau įvardino, kad programuotojai – „mūsų pagalbininkai”. Netoliese kalbintos merginos kėlė klausimą, gal jie keičia, gerina „Windows”?” O štai kaunietis Gediminas kalbėjo konkrečiai – programuotojai yra tie, kurie „užkala pinigus”.

VIDEO: Apklausa gatvėje: ką žmonės žino apie programuotojus?

„Uždari, nesiprausę, sėdintys tamsiuose kambariuose”

Uždavus klausimą, kaip atrodo programuotojai? Vilniuje kalbintas Mindaugas piešia detalų portretą – „žmogus su akiniais, liesas, savotiškai keistas, ilgesniais plaukais”. Čia pat kalbinta vilnietė Karina prieštarauja: „nė velnio, kiekvienas turi savo stilių, metalistai pankai, visi! Labai daug protingo jaunimo ir tik dabar tai pradeda matytis, anksčiau tai nebuvo akcentuojama”, – sako ji.

Kaune užkalbintas Gediminas pritaria Karinai ir antrina, kad jų „būna labai įvairių, labai platus spektras”. Tuo metu vilnietis Gintautas primena nusistovėjusį stereotipą esą programuotojai – „uždari, nesiprausę, sėdintys tamsiuose kambariuose”, tačiau jis pats taip toli gražu nemano. Apeliuodamos į tai, kad programuotojai itin daug laiko praleidžia prie kompiuterių, sostinėje kalbinta Milda juokavo, kad „gal išbalę labiau”.

Informaciją į skaitmenis perveda

Įvardinti, ką konkrečiau veikia programuotojai ir kaip vyksta programavimo procesas, pašnekovams nebuvo itin sudėtinga. Tiesa, dažnas atsakymas buvo kiek aptakus, bet pataiko į esmę.

Kaunietis Gediminas akcentuoja patį kūrybinį procesą ir teigia, kad programuotojai „semiasi idėjų, keliauja, bendrauja tarpusavy. Taip ir gimsta idėjos”, ­– įsitikinęs jis. Laisvės alėjoje sutikta Jovita nėra tikra, ką tiksliai jie veikia, tačiau mano, kad „kažkokią informaciją į skaitmenis perveda”.

Į tą patį klausimą atsakantis vilnietis Rytis, vardina programuotojų darbo rezultatus – „tie kurie dirba su svetainėmis, kuria aplikacijas”. Pašnekovo mintį tęsia ir kitas sostinėje kalbintas jaunuolis, kuris imasi vardinti konkrečiai – „daug ką gali daryti, prižiūrėti sistemas, gali programas rašyti, net ir kaip kokios nors staklės turėtų dirbti”.

Artėja programuotojų diena

Rugsėjo 13 d. pasaulis švęs tarptautinę programuotojų dieną. Artėjant šiai progai, 15MIN ir JAV programavimo paslaugų įmonė „Devbridge Group”, domisi, ką žmonės žino apie šią profesiją. Tai – pirmoji apklausos dalis, kurių, šia proga, viso, bus trys.

Iniciatyvos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į ryškią šalies perspektyvą – IT sektorių, ypač, programuotojo profesiją. Sudominti visuomenę IT industrija, atskleisti dar vieną šalies potencialą ir paneigti nusistovėjusius mitus bei atgyvenusius stereotipus apie šios profesijos atstovus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius