Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aplink pasaulį per 60 sekundžių

Filijui Fogui iš garsiojo Žiulio Verno romano aplink pasaulį apkeliauti prireikė 80-ies dienų. Ačiū modernioms technologijoms – dabar tai galima padaryti per minutę. Kelionės metu užfiksuoti vaizdai užfiksuoti vaizdo siužete, kurį ir kviečiame pasižiūrėti.
Aplink pasaulį per 60 sekundžių. Dešiniau plyti Ramusis vandenynas, virš kurio – audros debesys ir žaibai.
Aplink pasaulį per 60 sekundžių. Dešiniau plyti Ramusis vandenynas, virš kurio – audros debesys ir žaibai. / Kadras iš „YouTube“

Žinoma, aplink pasaulį Taptautinė Kosminė Stotis (TKS), iš kurios ir buvo susuktas šis trumpas, tačiau įspūdingas filmukas, apskrieja lėčiau, nei per minutę. Kad vaizdo kelionė vyktų sparčiau, nufilmuotas vaizdas buvo pagreitintas, o tiksliau – filmukas buvo sumontuotas iš atskirų nuotraukų.

Mokslo populiarinimu besidomintis mokytojas Jamesas Drake‘as filmui sumontuoti panaudojo iš tinklalapyje „The Gateway to Astronaut Photography of Earth“ laisvai prieinamų milijonų kadrų atsirinktus 600 mūsų planetos nuotraukų iš kosmoso. Visas jas entuziastas sumontavo taip, jog dabar kiekvienas gali pasigrožėti fantastiškais Šiaurės ir Pietų Amerikos žemynų vaizdais, kurie matomi iš maždaug 350 km aukštyje skriejančios TKS.

Kelionė aplink pasaulį prasideda šiaurinėje Ramiojo vandenyno dalyje, pasiekia vakarinę Šiaurės Amerikos pakrantę, kuria „leidžiamasi“ Pietų Amerikos link. Kelionė baigiasi dienos šviesa Antarktidoje.

Kelionės metu apačioje praplaukia Vankuverio, Sietlo, Portlando, San Francisko, Los Andželo, Finikso miestų žiburiai, vėliau pasirodo Meksikos teritorija, Golfo įlanka, Mechikas, Jukatano pusiasalis. Dešinėje Ramiojo vandenyno pusėje matyti įspūdingi žaibai virš vandenyno. Skriejant toliau, prieš akis atsiveria Gvatemalos, Panamos, Kolumbijos, Ekvadoro, Peru, Čilės, Amazonės upės vaizdai. Vaizdo siužete matyti ir jonosfera (plonytė geltona linija) bei Paukščių Tako galaktikos žvaigždės.

Per keletą dienų nuo rugsėjo 15-osios svetainėje „Youtube“ filmuką peržiūrėjo keliasdešimt tūkstančių lankytojų.

TKS yra gyvenamas dirbtinis Žemės palydovas, aplink planetą skriejantis žemoje orbitoje. Tai yra vienuoliktoji žmonijos kosminė stotis (prieš ją į orbitą buvo paleistos kosminės stotys „Saliut“, „Almaz“, „Kosmos“, „Skylab“, „Mir“ ir kt.).

TKS veikia kaip tyrimų laboratorija itin mažos gravitacijos sąlygomis. Joje atliekami biologijos, fizikos, astronomijos, meteorologijos ir kt. mokslo šakų eksperimentai. Taip pat TKS įdiegta speciali erdvėlaivių sistemų testavimo aplinka, kurios prireiks rengiant skrydžius į Mėnulį ar Marsą.

TKS tarnauti turėtų mažiausiai iki 2020-ųjų. Manoma, kad misiją bus galima pratęsti ir iki 2028-ųjų, kuomet keletas rusų modulių bus atskirta tam, jog būtų suformuota nauja kosminė stotis OPSEK.

Praėjusių metų lapkričio 2 d. TKS sulaukė 10-ojo jubiliejaus – tiek metų Tarptautinėje Kosminėje Stotyje gyvena žmonės. TKS į orbitą buvo išvesta beveik prieš 11 metų, 2000-ųjų spalio 31 d. Per dešimtmetį TKS nuskriejo atstumą, prilygstantį aštuonioms kelionėms iš Žemės į Saulę, o aplink planetą apskriejo 57 tūkst. 361 sykį.

VIDEO: What does it feel like to fly over planet Earth?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius