-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mūsų gyvenimas benamių akimis: šiukšlių konteineriuose – auksas, pinigai, telefonai, nauji rūbai

Ar iš tiesų lietuviai taip blogai gyvena, kaip skundžiasi? O gal skundžiasi be reikalo? Į šį klausimą pamėgino atsakyti Šiaulių universiteto, IV kurso, lietuvių filologijos ir komunikacijos specialybės studentė Rasa D., kalbinusi benamius asmenis.
Dažniausia nukenčia alkoholį vartojantys benamiai, kurie užmiega ir sušąla.
Dažniausia nukenčia alkoholį vartojantys benamiai, kurie užmiega ir sušąla. / „15min“ archyvo nuotr.
Temos: 2 Skurdas Benamis

Kas gi geriau nei benamiai žino, kaip gyvename mes? Šiukšlių konteineriuose besirausiantys asmenys randa ne tik įvairaus maisto ar daiktų, bet ir pinigų, aukso dirbinių. Dešimt benamių studentei papasakojo šių dienų realijas.

Visi benamiai teigė, kad lietuviai gyvena išties gerai, tai rodo jų radiniai.

Daugiau nei pusė apklaustųjų prisipažino radę aukso dirbinių: grandinėlių, žiedų, apyrankių. Kai kurie aukso dirbiniai su minimaliais defektais (nutrūkusi grandinėlė, nebeveikiantys užsegimai) buvo išmesti kaip paprasta bižuterija.

Veikiančių telefonų šiukšlių konteineriuose irgi netrūksta. Taip pat ir kitų technikos prietaisų, kurie, panašu, buvo išmesti ne dėl prasto funkcionalumo, o dėl novatoriškesnių bei patrauklesnių prietaisų, vis atsirandančių rinkoje.

Daugiau nei pusė benamių prisipažino radę aukso dirbinių: grandinėlių, žiedų, apyrankių.

Benamiai atvirai pasakojo ir apie piniginius radinius: vienas iš pašnekovų pasigyrė radęs piniginę su net 380 litų, bet už juos šventęs viso labo tik vieną dieną. Kiti apklaustieji drąsiai teigė radę pinigų ne kartą, ypač dažnai tarp šiukšlių randamos mažesnės vertės monetos.

Ar lietuviams išties taip gera gyventi, kad centus galima tiesiog išmesti? Apie gerą lietuvių gyvenimą byloja ir radiniai šalia naktinių klubų (benamių teigimu, radinių sumos siekia 20 eurų ir daugiau), Pasirodo, naktiniai klubai rytais tampa benamių traukos vieta: „Reikia atsikelti apie 5 valandą ryto ir nueiti prie naktinių klubų“.

Šalia jų, ant žemės ar šalia esančiose šiukšliadėžėse randama ne tik čekių už klubinėtojų gėrimus, bet ir mažesnės vertės kupiūrų ir monetų, kurios taip pat tiesiog išmetamos.

Moterys Lietuvoje, atrodo, gyvena išties gerai: šiukšlių konteineriuose randama begalės moteriškų drabužių, kurie, pasak benamių, atrodo kaip nauji. Odinės striukės, net ir kailiniai yra dažnas benamių radinys, ypač rudenį.

Benamių nebestebina dažniausiai randami nauji moteriški batai, kurie neretai būna net su jiems skirta batų dėže. Didžioji dalis kalbintų benamių dėvėjo odines striukes, odinius batus, kuriuos taip pat rado tarp šiukšlių. Kalbai pakrypus apie maistą benamiai kraipydami galvas į šonus sakė: „Alkani nebūname“.

Vienas pagrindinių benamių uždarbiavimo būdų – šiukšlių konteineriuose randamų butelių surinkimas ir pardavimas. Benamiai teigė, kad alaus butelių randa išties nemažai, tačiau vis dėl to daugiau randama brangesnių gėrimų butelių.

Neretai šiukšlių konteineriuose benamiai randa supakuotų maisto gaminių, kai kurie su etiketėmis iš netoliese esančių parduotuvių.

Konteineriuose taip pat pilna neatidarytų stiklainių su konservais: uogienės ar rauginti agurkėliai išmetami pasibaigus šaltajam sezonui.

Vienas pagrindinių benamių uždarbiavimo būdų – šiukšlių konteineriuose randamų butelių surinkimas ir pardavimas.

Benamiai teigė, kad alaus butelių randa išties nemažai, tačiau vis dėl to daugiau randama brangesnių gėrimų butelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius