-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar vaizdo kameroms gresia išnykimas?

Vaizdo kameros vis rečiau ir rečiau matomos žmonių rankose. Vilniuje jas pamatyti galima centriniuose turizmo objektuose ir dažniausiai turistų iš Japonijos rankose. Deja, jaunimo tarpe šis aparatas nebėra toks populiarus, o tai dar labiau skatina kalbas apie vaizdo kamerų išnykimą.
Tiesioginės transliacijos ir konferencijos dabar įprastos ir naujienų portaluose
Vaizdo kamera / 123rf.com

Ar tikrai vaizdo kameros išnyks per artimiausius 3-5 metus? Atsakymas, deja, ne kamerų naudai...

Priežastys yra kelios.

Didelė kaina

Vaizdo kameros, filmuojančios tikrai kokybišką vaizdą 4K raiška, 60 kadrų per sekundę ir turinčios tikrai gerą drebėjimo sumažinimo mechanizmą, kainuoja daug. Jų kaina yra apie 1000 eurų. Deja, tokia kaina yra per didelė paprastam vartotojui, kuris turi neblogą 500 eurų kainuojantį pernykštį flagmaną (išmanųjį telefoną) iš Samsung, Sony, HTC ar Apple. Dabar jau į šį sąrašą galima įrašyti ir Huawei, LG bei Motorola. Tai gamintojai, kurie itin daug investuoja į kamerų kokybę.

Didelė ir griozdiška

Dabartinė karta mėgsta viską valdyti viena ranka. Deja, vaizdo kameros valdymas galimas tik dviem rankomis. Tai reiškia, kad šis aparatas staiga tapo nepatogiu ir griozdišku. Nereikia pamiršti, kad tai taikoma tik jaunajai kartai, kurie ir yra pagrindiniai elektronikos pirkėjai. Senesnei kartai į delną telpantis ovalus aparatas su dirželiu ir atlenkiamu ekranėliu yra visiškai natūralus. Ranka atstoja štatyvą ir asmenukių lazdą, kuri tiesiog neišlaikytų kameros dėl jos svorio.

Visiškas fotografijos ir kinematografijos neišmanymas

Tiesa gana liūdna – vis mažiau ir mažiau žmonių žino apie šviesos efektus, židinio nuotolius, išlaikymą ir kitus esminius fotografijos ir kinematografijos principus. Jau nekalbant apie sugebėjimą fiksuoti vientisą aplinką, žmonių veidus, daryti tinkamus perėjimus iš vienos scenos į kitą. Kam to mokytis, jei išmaniajame telefone arba „muilinėje“ visi nustatymai yra jau gatavi? Paspaudžiame mygtuką – vakarėlio rėžimas, kitą – paplūdimys, trečią – naktinis filmavimas. Nereikia jokių nustatymų ir specialių kursų.

Bet tai ne vaizdo kamerų kaltė...

Kai kurios techninės savybės

Vaizdo kameroms koją kiša ir skaitmeniniai bei veidrodiniai fotoaparatai. Jie dabar gali ne tik fotografuoti, bet ir filmuoti 4K raiška. Didieji gamintojai į DSLR fotoaparatus investuoja daugiau, nei į vaizdo kameras, dėl to šie du prietaisai tiesiog „susijungė“.

Tad kam profesionalui nešiotis ir masyvų fotoaparatą ir kokybišką vaizdo kamerą? Juk UltraHD vaizdą galima nufilmuoti ir fotoaparatu...

Baterijos laikas

Deja, bet vaizdo kameros gerų baterijų negauna. Jos gali filmuoti 2-4 valandas be perstojo. O tada reikės krauti. Fotoaparatai ir telefonai sunaudoja mažiau energijos, todėl juos filmavimui rankamės dažniau. Ne visi modeliai turi pakeičiamas baterijas, todėl kameros pralaimi savo konkurentams.

Konkurentai

Beje, konkurentai yra viena iš tų priežasčių, dėl kurių kamerų rinka susitraukė dramatiškai. Prieš 10 metų vaizdo kameros turėjo mažiau konkurentų. Jais buvo profesionalios ir kino kameros, naudojamos televizijoje, skaitmeniniai fotoaparatai. Dabar į konkurentų gretas prisijungė ir veidrodiniai fotoaparatai, mobilūs telefonai. Atsirado ir dvi naujos kamerų rūšys – tai veiksmo kameros (GoPro ir kt.) bei 360 laipsnių kameros (Ricoh Theta ir t.t.). Lyg to būtų dar maža, savomis kameromis aprūpinti ir kai kurie skraidantys aparatai – dronai. Nors jie dažniausiai naudoja tas pačias veiksmo kameras.

Tiek daug konkurentų, o tiek mažai naujovių ir išradimų...

AFP/„Scanpix“ nuotr./„GoPro Hero 4“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„GoPro Hero 4“

Negalima dalintis nuotraukomis

Dabartinės kartos socializacijai vienas iš svarbiausių momentų yra dalinimasis informacija. Tai reiškia, kad jaunimas būtinai turi dalintis savo vaizdais ir gauti „Patinka“. Kaip tai padaryti su vaizdo kamera? Tol, kol neprisėsite prie kompiuterio ir nuotraukos bus išsaugotos kietajame diske, tol jų pasidalinti Facebook, Instagram, Youtube tinkluose tikrai nepavyks...

Tai kas tada perka vaizdo kameras?..

Nuo visiško išnykimo vaizdo kameras saugo tik tas faktas, kad profesionaliems kūrėjams reikia normalios vaizdo kameros. Išmaniuoju telefonu jis 15 min. trukmės filmo nenufilmuos. Čia sužiba viltis, kad vaizdo kameros visiškai neišnyks, nes jų reikia profesionaliems vaizdo turinio kūrėjams.

Panaši situacija ir su kino kameromis. Neseniai Kodak pristatė naują 8 mm kino kamerą Super 8 ir daro viską, kad šis kino būdas atgimtų. Aišku, ji skirta tik profesionalams, nes vaizdų apdirbimas reikalauja specifinių sugebėjimų ir žinių.

Verslo reklamos srityje dabar kaip niekada didelis poreikis vaizdo klipų kūrimui. Ne visi reklamos užsakovai gali nusamdyti dideles reklamos agentūras su kino kameromis, kad šios sukurtų poros minučių trukmės paprastą vaizdo klipą, todėl atsiveria itin daug galimybių paprastiems vaizdo turinio kūrėjams. Galima įmonės vadovo kalbą nufilmuoti telefonu ir vėliau prasikeikti montuojant klipą, arba galima tai padaryti gera vaizdo kamera.

Namų vartotojai retai, bet vis dar perka vaizdo kameras. Jomis naudojasi dažniausiai namuose filmuodami vaikus ir šeimos vakarėlius, tačiau kelionių metu tokie vartotojai renkasi asmenukių lazdą ir veiksmo kamerą. Ji atspari smūgiams, vandeniui, ją galima nesunkiai pritvirtinti prie šalmo arba net nardymo akinių.

Dėl šių žmonių vaizdo kameros visiškai neturėtų išnykti dar kurį laiką. Bet ateitis viską sudėlios į savo vietas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius