-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artūras Bulota: vaizdas yra labai nuvertėjęs

Jis fotografuoti pradėjo iškart klientams, o nevykusias nuotraukas taisė fotošopu. Samdomu kūrybininku reklamos agentūroje dirbęs Artūras Bulota jautė, kad estetikos jausmą turi – trūksta tik techninių žinių.
Fotografas Artūras Bulota
Fotografas Artūras Bulota / Asmeninio archyvo nuotr.

Susirinkęs jas pakeliui, šiandien, po 5 metų, kaunietis be aistros fotorgafijai savęs nebeįsivaizduoja, o didžiausias įvertinimas jam – „Fujifilm X photographers“ ambasadoriaus vardas.

SNAP fotofestivalyje 2017 balandžio 22-23 d. Artūras Bulota pradedančiuosius fotografus mokys nuotraukų retušavimo gudrybių, o taip pat – verslumo paskaitoje „Nuo pirmo kadro iki pirmo užsakymo“.

Pats kaunietis verslus ne tik fotografijoje: jau kelis metus sėkmingai veikia jo įkurtas „Talent Garden Kaunas“ – kūrybinė bendradarbiavimo erdvė frylanceriams bei reklamos agentūra BÜRO.

Artūrai, užaugai Kaune, pasilikai jame gyventi ir įkūrei sėkmingą verslą. Tikėjai, kad pavyks?

Kai kartu su kolegomis kūriau „Talent Garden Kaunas“ (TAG), mano bičiuliai, kurie užsiėmė rimtais verslais, bandė mane protinti: tai, ką tu darai, – nesąmonė: nėra Kaune nei startaperių, nei frylancerių. O kai TAG pradėjo sėkmingai veikti, kalbos apsivertė: gerai tau tokį verslą vystyti, kai pilna frylancerių Kaune (juokiasi).

Aš pats labai džiaugiuosi šiuo projektu, nes jis turi socialinę prasmę: sukūrėme 50 darbo vietų talentingiems, jauniems profesionalams – be savo kuriamų projektų, jie prisideda ir prie to, kad Kaunas būtų matomas ir girdimas.

Šalia „TAG Kaunas“ dar valdai reklamos agentūrą. O kaip fotografija pasimaišė tavo kelyje?

Ilgą laiką dirbau samdomu kūrybos vadovu kitoje reklamos agentūroje. Tekdavo ganyti daug talentingų fotografų. Kartą prieš vieną kliento renginį visi trys turėję dirbti fotografai dingo – vienas negalėjo, kitiems sąlygos nebetiko.

Nusprendžiau, kad galiu jų darbą padaryti ir pats – juk esu kūrybininkas, estetikos jausmą turiu. Nusipirkau „Fujifilm“ muilinuką X-M1 ir nufotografavau tą renginį žiauriai blogai – autorežimu (juokiasi). Visgi supratau, kad man trūksta tik techninių žinių – jas turėdamas galėčiau dirbti fotografu.

O kaip nevykusias nuotraukas priėmė klientas?

Laimei, moku gerai dirbti fotošopu (juokiasi). Pasikankinau ir sutvarkiau tas nuotraukas. Tada gavau užsakymą iš vienos didžiausių statybos kompanijų Lietuvoje suorganizuoti vieną statomo pastato fotosesiją.

Man juokinga, kai pamačiusieji mano nuotraukas sako: „Eina sau, koks geras tavo fotikas.“ Tada atsakau: „Kai ateisiu pas tave į svečius ir tu pavaišinsi mane kepsniu, aš sakysiu: „Eina sau, kokia gera tavo keptuvė.“

Ėmiausi šio iššūkio pats ir netrukus gavau užsakymą dar 8 objektus nufotografuoti. Renginius fotografuoti dvi vasaras praktikavausi „Ryšių kiemelyje“ (lauko baras Kaune – red. past.) – susipažinau su ten koncertavusiais muzikantais, kultūros veikėjais, papildžiau portfolio žinomais veidais. Per sezoną 100 tūkst. kadrų teko nuspausti.

Besimokydamas fotografuoti buvai nusimatęs kryptį?

Nuo pat pradžių žinojau, kad tai bus dokumentikos ir architektūros fotografija. Architektūra man labai įdomi: prieš saulei patekant jau stovi prie pastato su fotoaparatu ir spaudi kadrą – turi tik 20 minučių. Blue hour yra gražiausias laikas pastatams fotografuoti: saulė jau būna horizonte, bet jos dar nesimato, o jos šviesa atsimuša į atmosferą ir atsispindi tarsi nuo veidrodžio.

Prieš dvejus metus buvai vienas pirmųjų Lietuvos fotografų buvai pakviestas į „Fujifilm X photographers“ projektą. Jo esmė – suvienyti šimtus profesionalių fotografų iš skirtingų šalių, kurie savo nuotraukomis atskleidžia „Fujifilm“ technikos galimybes. Ko pats sieki šiuo projektu?

Visų pirma džiaugiuosi, kad mano darytos nuotraukos yra matomos pasauliui. O parodyti noriu tai, kad nesvarbu, kokį fotoaparatą turi – labai profesionalų ar mėgėjo kategorijos, tu gali daryti geras nuotraukas. Man juokinga, kai pamačiusieji mano nuotraukas sako: „Eina sau, koks geras tavo fotikas.“ Tada atsakau: „Kai ateisiu pas tave į svečius ir tu pavaišinsi mane kepsniu, aš sakysiu: „Eina sau, kokia gera tavo keptuvė.“ (juokiasi)

Tai net turintieji muilines gali jaustis fotografais…

Aš manau, kad spausdamas kadrą visada turi pagalvoti, kodėl tai darai, ar tau tikrai tos nuotraukos reikia. Atsiminkime, kad, pavyzdžiui, vaizdinio turinio pasaulio socialiniuose tinkluose šiuo metu sukuriama apie 12 kartų daugiau, negu yra to turinio žiūrėtojų. Vaizdas yra labai nuvertėjęs.

Tavo nuotraukų turinys pastaruoju metu – kelionių dokumentika. Kaip dažnai į jas ruošiesi?

Labai dažnai kelionės – dar viena mano aistra. Kartą vienas apvažiavau Europą. Tačiau mane lenkia mano žmona Ugnė, kuri keliauja jau 20 metų ir kuriai labai patinka tas keliones planuoti (juokiasi). Jos dėka gimė projektas „Shut up and go“. Neseniai buvome Laose, pernai – du kartus Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ugnė net prašė ir išleido knygą „Automobiliu aplink JAV“.

Ar turi noro ateityje išbandyti kitų žanrų fotografiją?

Niekada nelindau į studiją ir nemanau, kad lįsiu. Yra daug supertalentingų fotografų, kurie gerai joje fotografuoja.

„SNAP fotofestivalis 2017” – jau balandžio 22-23 dienomis. Pirmą kartą skirtas visiems: pirma diena – pradedantiems ir dar išvis nebandžiusiems fotografuoti, antra – tobulėjimo diena pažengusiems.

24 lektoriai iš Lietuvos ir užsienio, atviros ir uždaros paskaitos, workshop’ai bei visi didžiausi fototechnikos gamintojai naujienų parodoje.

Organizatorių nuotr./SNAP
Organizatorių nuotr./SNAP

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius