Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Astronomas: kosmose yra daugybė planetų, kuriose gali egzistuoti gyvybė

Egzoplanetas tyrinėjantis mokslininkas Wesley Traubas teigia, kad aplink kas trečią į Saulę panašią žvaigždę skrieja į Žemę panaši planeta.
„Nibiru“.
Planetos / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 NASA Kosmosas

Tokią išvadą jis priėjo išnagrinėjęs kosminio teleskopo „Kepler“ duomenis. Šio įrenginio paskirtis yra surasti planetų, kuriose gali būti tinkamos sąlygos gyvybei.

„Kepler“ teleskopu ištyrus maždaug 150 tūkst. žvaigždžių nustatyta, jog aplink jas gali skrieti per 1,2 tūkst. egzoplanetų.

Daugiausia darbo pareikalavo šių planetų charakteristikų nustatymas – kokiu atstumu jos skrieja aplink savo žvaigždę, kokią jų paviršiaus sudėtis, temperatūra ir, svarbiausia, ar jose gali būti skysto vandens.

NASA egzoplanetų tyrimų programai vadovaujantis Kalifornijos Pasadenos technologijų instituto mokslininkas Wesley Traubas skelbia savo tyrimo rezultatus. Jis nagrinėjo tik tas žvaigždes, kurios yra panašiausios į Saulę, ir ieškojo aplink jas skriejančių planetų.

W.Traubas teigia, kad vidutinio dydžio planetų galima rasti tiek netoli blyškių, tiek netoli ryškesnių žvaigždžių. Tačiau aplink blyškesnes žvaigždes mažų planetų randama mažiau. Spėjama, kad taip yra dėl to, jog „Kepler“ teleskopui jas tiesiog sunkiau pastebėti.

Be to, „Kepler“ lengviau rasti tas planetas, kurios yra arčiau žvaigždės, kadangi teleskopas stebi nežymius pasikartojančius žvaigždės šviesumo pokyčius, kuriuos sukelia planetos tranzitas pro žvaigždę.

Todėl beveik trečdalis visų „Kepler“ rastų planetų apskrieja aplink savo žvaigždes vos per 42 dienas ar greičiau. Dauguma atvejų tokios planetos yra laikomos netinkamomis gyvybei, kadangi jos skrieja pernelyg arti žvaigždės.

Astronomus labiausiai domina, kiek egzoplanetų skrieja pakankamai toli nuo žvaigždės – gyvybei tinkamoje zonoje, kur būtų tinkama temperatūra ir galėtų būti skysto vandens. Dauguma tokių planetų yra pernelyg nutolusios nuo savo žvaigždės, kad jas pastebėtų „Kepler“ teleskopas. Tačiau W.Traubas teigia, kad jo tyrimo rezultatai leidžia nuspėti galimą tokių planetų skaičių, kurių dar negali užfiksuoti „Kepler“ teleskopas.

„Maždaug trečdalis į Saulę panašių žvaigždžių gali turėti mažiausiai vieną į Žemę panašią, gyvybei tinkamoje zonoje skriejančią planetą“, – teigia W.Traubas.

Su mokslininko tyrimo rezultatais galite susipažinti čia (anglų k.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius