-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atradimas: mokslininkai didžiajame hadronų kolaideryje rado „antidalelę“

Mokslininkai, eksperimentuojantys su „pragaro mašina“ vadinamu didžiuoju hadronų kolaideriu, pareiškė, kad jiems pavyko rasti labai neįprastą dalelę.
Didysis hadronų greitintuvas
Didysis hadronų greitintuvas / „Scanpix“ nuotr.

Fizikai, dirbantys viename iš „pragaro mašinos“ detektorių pirmą kartą per visą kolaiderio darbo istoriją išgavo dalelytę, kuri turi „gražųjį“ kvarką ir „keistąjį“ antikvarką (arba keistąjį B–mezoną (Bs), pirmą kartą gautą eksperimento metu 2006 m. Fermi laboratorijoje (JAV).

Mezonas – bozonas arba tas pat, kas hadronas su sveiku sukiniu. Standartiniame modelyje mezonus sudaro lyginis kvarkų ir antikvarkų skaičius. Nestabili elementarioji dalelė.

RIA NOVOSTI cituoja detektoriaus LHCb administruojamą puslapį, kad mokslininkams pavyko rekonstruoti įvykį, kuris visais parametrais atitinka dalelytės, kurią sudaro kvarkas-b (beauty – angl. „grožis“) ir antikvarkas- s (strange – angl. „keistas“)  sklimą. Šie mezonai taip persikūnija po tris trilijonus kartų per sekundę.

„Ji susiformavo kartu su visomis kitomis dalelėmis susidūrus dviems protonams, išjudintus iki 3,5 teraelektrovoltų energijos. Mezonas-Bs, praskridęs 1,5 mm, suskilo į tris kitas daleles. Viena iš jų, mezonas-Bs, praskriejusi dar 6,5 mm, suskilo į dar tris kitas ilgaamžes daleles – mezonus K+, K– ir pi–mezoną. Šių trijų dalelyčių trajektorijas užfiksavo minėtas detektorius LHCb. Gauti duomenys leido labai tiksliai nustatyti, kokia būtent dalelė buvo motininė, pirmapradė“, – sako tyrėjai. 

LHCb detektorius, kuris yra vienas iš keturių hadrono kolaiderio detektorių, skirtas atsakyti į klausimą, kodėl matoma Visata sudaryta tik iš įprastos materijos, o ne materijos ir antimaterijos per pusę. Todėl tyrėjai ir bando ištirti daleles, kurios turi B-kvarkų (B–Mezonus).

Šios dalelės turi unikalią savybę osciliuoti (svyruoti) – „persikūnyti“ iš dalelės į antidalelę. Kaip parodė eksperimentai, šie mezonai taip persikūnija po tris trilijonus kartų per sekundę.

Skeptikų teigimu, eksperimento metu gali būti sukurta juodoji skylė, kuri galėtų įtraukti visą Žemės planetą. Kai kas jau spėjo LHC perkrikštyti „pragaro mašina“.Kodėl matoma Visata sudaryta tik iš įprastos materijos, o ne materijos ir antimaterijos per pusę.

Jau anksčiau eksperimentuojant  LHCb  pavyko užfiksuoti mezono B+ atsiradimą. Jį sudaro b–antikvarkas ir u–kvarkas (nuo žodžio up – "aukštesnis"). Pirmą kartą ši dalelytė atrasta 1980 metais.

Didysis hadronų kolaideris (greitintuvas) po metų pertraukos buvo paleistas 2009 metų lapkričio 20 d., o pats įrenginys pradėtas konstruoti 1990–ųjų pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius