-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Atskleista, kuriose pasaulio šalyse gyvena laimingiausi žmonės

Kolumbijos universiteto mokslininkai, atlikę globalinį tyrimą, išsiaiškino, kuriose pasaulio šalyse gyvena laimingiausi žmonės, – praneša huffingtonpost.com.
Šypsena
Šypsena / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Universiteto teritorijoje įsikūrusio Žemės instituto ataskaita parodė, kad laimingiausi pasaulio žmonės gyvena šiaurinėje Europos dalyje, kadangi Danija, Suomija, Norvegija ir Nyderlandai šia tvarka pasidalijo pirmąsias keturias sąrašo vietas.

Kanada šiame sąraše užėmė penktąją vietą, taip gerokai aplenkdama Jungtines Amerikos Valstijas, sąraše užėmusias tik 11-ąją vietą.

Politinė laisvė, socialiniai santykiai ir korupcijos nebuvimas kartu sudėjus yra kur kas svarbesni faktoriai nei pinigai, kalbant apie laimingiausias šalis.

Ir nors laimingiausios pasaulio šalys yra gan turtingos, o vargingesnės valstybės sąraše užima paskutines vietas, ataskaitoje nurodoma, kad laimė slypi ne piniguose.

„Politinė laisvė, socialiniai santykiai ir korupcijos nebuvimas kartu sudėjus yra kur kas svarbesni faktoriai nei pinigai, kalbant apie laimingiausias šalis. Svarstant individualiu lygmeniu, žmonėms yra svarbiausia gera emocinė ir fizinė sveikata, draugai ar giminaičiai, kuriais galima pasikliauti, ir, žinoma, finansinis saugumas“, – skelbiama pateiktoje ataskaitoje.

Pastaraisiais metais pasaulio ekonomistai ir socialiniai darbuotojai stengėsi surasti naujus būdus, kaip išmatuoti šalių ekonominę ir socialinę sėkmę. Buvo manoma, kad tam nustatyti nepakanka remtis vien BVP (bendrasis vidaus produktas) rodikliu.

Kas lemia žmonių laimę?

Atliktas tyrimas atskleidė, kad laimingos šalys yra turtingos. Tačiau taip pat buvo pastebėta, kad už pinigus žmonėms daug svarbiau įvairūs socialiniai faktoriai, tokie kaip artimų žmonių parama, korupcijos nebuvimas ir asmeninė laisvė.

Bėgant laikui ir pradėjus kilti pragyvenimo lygiui, kai kuriose šalyse laimės lygis pradėjo kilti (deja, šis faktas negalioja Amerikos gyventojams). Per pastaruosius 30 metų laimės rodiklis daugelyje šalių pakilo 0,14 karto.

Vis didėjantis nedarbo lygis sukelia tiek pat nepasitenkinimo, kaip ir artimųjų žmonių netektis ar skyrybos su savo išrinktaisiais.

Protinė sveikata yra vienas svarbiausių faktorių, lemiančių laimę bene kiekvienoje šalyje. Tačiau tik ketvirtadalis protiškai atsilikusių žmonių turtingose šalyse sulaukia gydymo ir dar mažiau pacientų pasveiksta neturtingose šalyse.

Kalbant apie tėvų ir vaikų laimę, svarbiausias faktorius buvo stabilus šeimos gyvenimas ir laiminga santuoka.

Daugelyje pažengusių šalių moterys buvo kur kas laimingesnės, nei vyrai, tačiau vargingesnėse valstybėse šis rodiklis buvo įvairus. Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad laimės rodiklis stipriai sumažėja sulaukus maždaug amžiaus vidurio.

20 laimingiausių šalių pasaulyje:

1. Danija
2. Suomija
3. Norvegija
4. Nyderlandai
5. Kanada
6. Šveicarija
7. Švedija
8. Naujoji Zelandija
9. Australija
10. Airija
11. Jungtinės Amerikos Valstijos
12. Kosta Rika
13. Austrija
14. Izraelis
15. Belgija
16. Liuksemburgas
17. Jungtiniai Arabų Emyratai
18. Didžioji Britanija
19. Venesuela
20. Islandija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius