-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukcione aptikti prieš 40 metų iš Mėnulio atgabenti uolienų pavyzdžiai

Išsilaipinimas mėnulyje buvo vienas mažas žingsnis žmogui ir vienas milžiniškas šuolis visai žmonijai.
Pirmieji žingsniai Mėnulyje
Pirmieji žingsniai Mėnulyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prieš beveik 40 metų „Apollo 11“ misijos metu kosmonautai į žemę pargabeno uolienų pavyzdžių, vadinamų Mėnulio dulkių, kurios paslaptingai dingo. „Jahnsono kosmoso centras“ Hiustone gali džiaugtis, nes šią savaitę pavyko rasti dingusias „kosmoso lauktuves“. Jos pateiktos Šv.Louiso aukcionui, rašo time.com.

„Tai mažas Mėnulio gabalėlis. Kadangi niekas šiuo metu neskrenda į tą visatos kūną – tai daro šią medžiagą daug vertingesnę“, – pasakojo Davidas Kolas, tuo metu buvęs aukcione.

Maži Mėnulio dulkių gabaliukai buvo pardavinėjami po 1000–1500 dolerių ir priklausė našlei, kuri teigė nežinanti, iš kur jos vyras gavo šias medžiagas. Vos tik aptikus medžiagas aukcionas buvo nutrauktas.

„Jahnsono kosmnio centro“ darbuotojai nėra tikri ar tai tikrai Mėnulio dulkės, bet galutiniai tyrimo rezultatai paaiškės po kelių savaičių.

2001 metais Mėnulio dulkės slapta dingo ir pateko į juodąją rinką. Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso agentūros (NASA) tyrėjai mano, kad medžiagos buvo parduotos Vokietijos kolekcionieriui, kuris Mėnulio gabalėlius susmulkino į mažas dalis.

Po kosminės „Apollo“ misijos, kuri baigėsi 1972 metų pabaigoje, į Žemę buvo pargabenta daugiau kaip 363 kilogramai Mėnulio uolienų, žvirgždo, smėlio ir dulkių. Didžioji dauguma medžiagų buvo skirta analizei, bet maža dalis uolienų pavyzdžių iš kosmoso atiteko muziejams, užsienio valstybėms, rašo time.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius