Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukcione iš Kinijos pagrobtas vertybes nupirkęs kinas mokėti nesirengia

Vienas kinas pirmadienį paskelbė, kad tai jis velionio mados dizainerio Yves'o Saint Laurent'o kolekcijos aukcione nupirko dvi iš Pekino pagrobtas bronzines skulptūras, tačiau dabar nesirengia už jas mokėti.
Cai Mingchao
Cai Mingchao / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tos dvi skulptūros – žiurkės ir triušio galvos – priklausė Y.Saint Laurent'o meno kolekcijai, o praėjusią savaitę „Christie's“ aukcione Paryžiuje jos po 15 mln. eurų (50 mln. litų) buvo parduotos telefonu dalyvavusiam dalyviui.

Tačiau Cai Mingchao, Kinijos fondo, kuris siekia atgauti pagrobtas vertybes, patarėjas, sakė, kad jokie pinigai už tas pavogtas skulptūras nebus mokami. Minimas vertybes 1860 metais iš Pekino Vasaros rūmų pagrobė prancūzų ir britų pajėgos.

Skaitydamas trumpą pareiškimą, Cai Mingchao spaudos konferencijoje sakė, kad jo dalyvavimas tame aukcione buvo patriotizmo aktas.

Tos dvi skulptūros – žiurkės ir triušio galvos – priklausė Y.Saint Laurent'o meno kolekcijai, o praėjusią savaitę „Christie's“ aukcione Paryžiuje jos po 15 mln. eurų (50 mln. litų) buvo parduotos telefonu dalyvavusiam dalyviui.

„Manau, kad bet koks kinas tą akimirką būtų atsistojęs. Tiesiog tokia proga pasitaikė man. Aš tik vykdžiau savo pareigą“, – pareiškė jis.

„Christie's“ padalinio Azijoje vadovo pavaduotojas Ken Yehas atsisakė komentuoti ir nurodė kreiptis į spaudos tarnybą, tačiau joje niekas nekėlė ragelio.

Prancūzijos ambasados Pekine atstovas sakė, kad nieko negirdėjo apie tą pirmadienio spaudos konferenciją ir nieko nekomentuos.

Viena minėto fondo vadovių Wang Weiming sakė, jog nėra tikra, kad tos skulptūros kada nors grįš į Kiniją.

„Šios nacionalinės vertybės tikriausiai vis dar yra Prancūzijoje, – sakė ji. – Dar reikės pažiūrėti, kaip ši situacija plėtosis“.

Pareigūnai atsisakė pateikti daugiau detalių, tik nurodė, kad kai turės informacijos, ją paskelbs.

Minimas „Kinijos fondas už užsienyje prarastų kultūros vertybių atgavimą“ savo interneto svetainėje rašo, kad jį 2002 metais Pekine įsteigė akademikų ir „garsių žmonių“ grupė.

Prieš aukcioną Prancūzija Kinijos visuomenės susierzinimą provokavo ir tuo, kad prezidentas Nicolas Sarkozy susitiko su tremtyje gyvenančiu Tibeto dvasiniu lyderiu Dalai Lama.

Kai kurie interneto komentatoriai sakė, jog Kinija neturėtų pirkti tų skulptūrų, nes tai tik padidintų įžeidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius