-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Australijos aukščiausios instancijos teismas pripažino „neutralią“ trečiąją lytį

Australijos aukščiausios instancijos teismas trečiadienį pripažino egzistuojant trečią, „neapibrėžtą“ lytį, kuri nėra nei vyriška, nei moteriška, ir aktyvistai sako, kad šis istorinis sprendimas padės užbaigti daug metų trunkančią diskriminaciją.
Parado dalyviai
Parado dalyviai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Aukštasis Teismas nusprendė, kad ne visi turėtų būti verčiami tapatintis su vyriška ar moteriška lytimi, kai tenka bendrauti su pareigūnais, ir nurodė, kad kai kurie žmonės galėtų teisėtai vadintis neutralios lyties žmonėmis.

„Aukštasis Teismas pripažįsta, kad žmogus gali nebūti nei vyras, nei moteris, todėl leidžia registruoti žmogaus lytį kaip „neapibrėžtą“, – sakoma vienbalsiai priimtame sprendime.

Šiuo sprendimu baigėsi lyčių lygybės aktyvisto Norrie ilga teisinė kova už Naujojo Pietų Velso įsako, kad lytys iš prigimties yra dvi, panaikinimą.

„Nepaprastai džiaugiuosi, – sakė šis Sidnėjuje gyvenantis aktyvistas. – Praėjo daug laiko nuo pradžios iki pabaigos, bet rezultatas puikus“.

„Galbūt žmonės dabar supras, kad yra daugiau galimybių nei vien binarinė. Tad nors žmogus gali būti vyras ar moteris, ne visi jo draugai gali būti tokie ir galbūt jis labiau galės su tuo sutikti“, – pridūrė šis 53 metų aktyvistas, kuris vartoja tik vieną vardą.

Jis gimė kaip vyras, o 1989 metais jam buvo atlikta lyties keitimo operacija, kad jis taptų moterimi.

Tačiau operacija neišsprendė šio Škotijoje gimusio aktyvisto dviprasmiškos padėties dėl lyties tapatybės, tad jis ėmė siekti pripažinimo naujai, netradicinei lyčiai.

Norrie vardas antraštėse visame pasaulyje sumirgėjo 2010 metų vasarį, kai Naujojo Pietų Velso gimimų, mirčių ir santuokų registravimo biuras sutiko, kad įrašuose apie šį asmenį būtų nurodyta, kad jis yra „neapibrėžtos lyties“.

Aukštasis Teismas pripažįsta, kad žmogus gali nebūti nei vyras, nei moteris, todėl leidžia registruoti žmogaus lytį kaip „neapibrėžtą

Tačiau netrukus po to biuras atšaukė savo sprendimą nurodydamas, kad Norrie išduotas pažymėjimas negalioja ir buvo išduotas per klaidą. Tuo metu Norrie sakė, kad jautėsi tarsi „socialiai nužudytas“.

Tai išprovokavo virtinę apeliacijų, kurios baigėsi Naujojo Pietų Velso Apeliacinio teismo praėjusių metų sprendimu pripažinti Norrie neutralios lyties žmogumi. Trečiadienį Aukštasis Teismas šį sprendimą palaikė.

„Pasenęs lyčių supratimas“

„Human Rights Law Centre“, kuris pateikė ekspertų vertinimą Norrie byloje, sakė, kad Teismas „atmetė pasenusį lyčių supratimą“.

„Lyties požiūriu kitokie žmonės kasdien susiduria su problemomis dėl prieigos prie paslaugų ir galimybių, kuriomis dauguma australų gali naudotis daug negalvodami“, – sakė šio centro bylinėjimosi ekspertė Anna Brown.

„Būtina, kad mūsų teisinės sistemos tiksliai atspindėtų lyčių įvairovės, egzistuojančios mūsų visuomenėje, realybę ir prie jos prisitaikytų. Aukštasis Teismas šiandien žengė didžiulį žingsnį siekiant šio tikslo“, – sakė ji.

Pasak A.Brown, šis sprendimas nereiškia, kad žmonės gali paprasčiausiai pasivadinti „neapibrėžtais“ ir tikėtis teisinio pripažinimo.

Pagal įstatymą tik tie žmonės, kurie patyrė lyties keitimo operaciją, gali pasivadinti „neapibrėžtos“ lyties žmonėmis, prieš tai dar pateikę medicininius savo pareiškimų įrodymus, sakė ji.

A.Brown nurodė, jog vis dar neaišku, su kuo neutralios lyties žmonės galės tuoktis.

„Niekas iš tikrųjų teisiškai nenagrinėjo šio klausimo“, – sakė ji ir pridūrė, kad yra tik keli tarptautiniai tokio sprendimo precedentai.

Daugumoje Australijos valstijų tos pačios lyties asmenų poros gali sudaryti civilines sąjungas ar įregistruoti savo santykius, bet pagal nacionalinius įstatymus vyriausybė jų nelaiko susituokusiais asmenimis.

Vokietijoje pernai buvo priimtas įstatymas, pagal kurį kūdikius, gimusius su abiejų lyčių požymiais, galima užregistruoti kaip nepriklausančius nei moteriškai, nei vyriškai lyčiai.

Kelios valstybės, tarp jų – Australija, Vokietija ir Nepalas, taip pat leidžia žmonėms savo pase lyties grafoje įrašyti „X“, o ne „vyras“ ar „moteris“. Tuo tarpu socialinės žiniasklaidos gigantė „Facebook“ neseniai ėmėsi veiksmų leisti vartotojams rinktis „kitas“ lyties apibrėžimo galimybes, tokias kaip „transseksualas“, „interseksualas“ ar „androginas“.

Aktyvistų grupė „Gender Agenda“ sakė, kad Teismo sprendimo veikimo laukas yra daug platesnis nei teisinė sistema.

„Transgenderiai, lyties atžvilgiu įvairiapusiai žmonės ir interseksualai susiduria su dideliu stigmatizavimu, socialiniu atskyrimu ir diskriminacija“, – sakė grupės direktorius Samuelis Rutherfordas.

„Tai, jog aukščiausios instancijos teismas mūsų žemėje sako, kad įstatymas pripažįsta mūsų egzistavimo tikrovę, yra ne tik svarbu praktine prasme, bet ir sudaro sąlygas pasiekti lygybę ir laisvę nuo diskriminavimo“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius