-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijos Katalikų Bažnyčia susiejo celibatą su lytiniais nusikaltimais

Australijos Katalikų Bažnyčia penktadienį pripažino, jog privalomas celibatas galėjo prisidėti prie to, kad kai kurie kunigai seksualiai išnaudojo vaikus, ir nurodė, jog dvasininkai turėtų gauti „psichoseksualinį“ parengimą.
Katalikų bažnyčioje Australijoje
Katalikų bažnyčioje Australijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Savo ataskaitoje Australijos Katalikų Bažnyčios institucija, sprendžianti vaikų seksualinio išnaudojimo pasekmių klausimus, priduria, kad kai kurios Bažnyčios institucijos ir jų lyderiai pro pirštus žiūrėjo į tai, kas vyko daug metų.

Tiesos, teisingumo ir pagijimo taryba taip pat nurodė, jog dažnai labiau rūpinamasi institucijos, o ne vaiko apsaugojimu, ir kritikavo kultūrą, „pritaikytą valdžiai kitų atžvilgiu“, o ne tarnybai.

„Privalomas celibatas taip pat galėjo prisidėti prie išnaudojimo tam tikromis aplinkybėmis“, – pažymima ataskaitoje.

Katalikų Bažnyčia yra spaudžiama persvarstyti dvasininkų celibato tradiciją, kuri, nors ir tęsiama šimtus metų, nėra nepakeičiama Bažnyčios taisyklių dalis.

Tarybos vadovas Francis Sullivanas sakė, kad net dėl neliečiamiausių Bažnyčios tradicijų, tarp jų – celibato, turi būti diskutuojama, nors ir nerekomendavo keisti šio susilaikymo įsipareigojimo.

„Mūsų Tarybos ataskaitoje sakoma tai, jog mes pripažįstame, kad celibatas gali būti vienas prisidedančių faktorių, – sakė jis ABC radijui. – Mes nežinome to masto, mes nežinome laipsnio, kuriuo tai buvo vienas dominuojančių faktorių, bet nekišame galvos į smėlį ir neignoruojame šio klausimo“.

Pasak F.Sullivano, reikėtų spręsti tai, kaip kunigai yra parengiami.

„Kai turime kokį oficialų tyrimą dėl lytinių nusikaltimų Katalikų Bažnyčioje, reikia imtis to, kaip seksualumas yra suprantamas ir vaizduojamas dvasininkijos narių“, – sakė jis.

„Reikia labai aiškaus supratimo apie savo paties seksualumą, savo paties seksualinį vystymąsi, savo paties būdą kaip žmogui bendrauti su kitais. Tai vadinama psichoseksualiniu švietimu. Praeityje tikrai tokio nebuvo“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius