Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Austrijoje po automobilio avarijos mirė vyras, naudojęsis moderniu kibernetiniu rankos protezu

Austrijos gyventojas, kuriam pirmajam Europoje buvo pritaisytas modernus kibernetinis rankos protezas, mirė nuo žaizdų per avariją, kai jo vairuojamas automobilis nuvažiavo nuo kelio ir rėžėsi į medį.
Christianas Kandlbaueris džiaugėsi su protezais tapęs nepriklausomas.
Christianas Kandlbaueris džiaugėsi su protezais tapęs nepriklausomas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Christianas Kandlbaueris prarado abi rankas dėl elektros smūgio 2005 rugsėjį, tačiau jo gyvenimas praktiškai grįžo į įprastas vėžes, kai vyrui prie kairiojo peties buvo pritaisyta mintimis valdoma kibernetinė ranką, o prie dešiniojo – įprastas rankos protezas.

22 metų vyras mirė ketvirtadienį, sakė pietinio Graco miesto ligoninės vyriausiasis gydytojas Andreasas Waltensdorferis. Ch.Kandlbaueris šioje ligoninėje buvo gydomas po antradienį įvykusios avarijos.

Šio incidento priežastis kol kas neaiški, tačiau A.Waltensdorferis ir vietos policija penktadienį teigė, jog kol kas neįmanoma pasakyti, ar ši nelaimė įvyko dėl Ch.Kandlbauerio rankos protezų gedimo.

Jaunuolis pernai įgijo vairuotojo pažymėjimą ir kas rytą važinėdavo į darbą.

Ch.Kandlbaueris pasakojo, kad jo gyvenimo kokybė smarkiai pagerėjo, įgijus mintimis valdomą protezą, kuris juda reaguodamas į smegenų siunčiamus signalus.

„Dėl mintimis valdomo protezo tapau beveik toks pats nepriklausomas ir savarankiškas, koks buvau prieš nelaimingą atsitikimą. Iš esmės galiu gyventi kaip prieš šią nelaimę“, – jis nurodė komentaruose, kurie buvo paskelbti šiuos protezus gaminančios kompanijos „Otto Bock HealthCare Products GmbH“ tinklalapyje.

Ch.Kandlbaueris buvo aprūpintas specialia įranga, o jo tinkamumą buvo patvirtinusios vietos transporto priežiūros institucijos.

„Otto Bock HealthCare Products GmbH“ atstovė Notburga Halbauer sakė, kad Ch.Kandlbaueris buvo pirmasis ne Jungtinėse Valstijose gyvenantis asmuo, kuriam buvo pritaikytas mintimis valdomas protezas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius