Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bagdade duris atvėrė žmonijos paveldą saugantis muziejus

Irako nacionalinis muziejus, kuris laikomas „žmonijos lopšiu“ vadinamos šalies pasididžiavimu, pirmadienį vėl atvėrė duris po beveik šešis metus trukusioa pertraukos, kai jame saugomi senoviniai lobiai buvo grobstomi ir niokojame dėl JAV vadovaujamų pajėgų invazijos sukeltos sumaišties.
Muziejaus eksponatas
Muziejaus eksponatas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bagdade įsikūrusio muziejaus šviesiai mėlyna spalva šviežiai išdažytose salėse ant marmurinių grindų vėl sustatytos stiklinės spintos su auksinėmis monetomis, keramikos dirbiniais ir papuošalais. Muziejuje saugoma daugybė vertingų eksponatų, o kai kurie iš jų mena kelis tūkstančius metų.

Turizmo ir senienų ministras Qahtanas Abbasas prieš susitikimą su kviestiniais svečiais, tarp jų premjeru Nuri al Maliki, sakė, kad muziejui buvo grąžinta apie 6 tūkst. eksponatų, kurie buvo rasti šalies viduje, kaimyninėse šalyse ir pasklidę po visą pasaulį.

2003 metų balandį iš Nacionalinio muziejaus iš viso buvo pagrobta apie 15 tūkst. statulėlių ir kitų vertingų dirbinių.

„Norime paversti savo muziejų... tarptautiniu muziejų lyderiu. Mūsų laukia ilgas kelias. Archeologinių kasinėjimų vietose padaroma dar daug atradimų“, – sakė N.al Maliki.

Premjeras paragino archeologus padėti paversti Iraką žmonijos istorijos „tyrimų Meka“.

2003 metų balandį iš Nacionalinio muziejaus iš viso buvo pagrobta apie 15 tūkst. statulėlių ir kitų vertingų dirbinių.

Muziejaus atidaryme, kuris buvo surengtas kitą rytą po Holivude vykusios „Oskarų“ teikimo ceremonijos, dalyvavo garbingi kviestiniai svečiai ir žiniasklaidos atstovai. Šiame renginyje taip pat buvo juntama specifinė mūsų dienų Bagdado dvasia: apsauga buvo labai sustiprinta, o ant stogų budėjo snaiperiai.

Po 2003 metų balandžio 9 dienos, kai žlugo Irako diktatoriaus Saddamo Husseino režimas, į šį muziejų ir daugybę kitų civilizacijos lopšiu laikomos šalies istorinių objektų įsiveržė gerai pasiruošusių plėšikų minios.

Irako nacionaliniame muziejuje, kuris dabartinėje vietoje įsikūręs nuo 1966 metų, pernai buvo baigtos renovuoti islamo kultūros ir Asirijos salės. Muziejaus remontui 1 mln. eurų (3,45 mln. litų) ir techninę pagalbą skyrė Italija.

Šiuo metu taip pat eksponuojami šumerų ir Babilono civilizacijų epochų eksponatai, nors iš pradžių atidarytos tik aštuonios iš 26 muziejaus salių. Prie daugelio uždarytų galerijų kabo užrašai „Vyksta darbai“.

Archeologai Iraką laiko nepaprastai turtinga šalimi –Mesopotamija arba Tarpupiu vadinamame regione pirmieji didesni miestai atsirado maždaug 3 tūkst. metų prieš mūsų erą.

Atnaujintose Irako muziejaus salėse šiuo metu galima pamatyti daug įspūdingų senovės pasaulio vertybių, tokių kaip milžiniška akmeninė plokštė su asirų vandens dievo Ajos atvaizdu, didžiulių statulų ir bareljefų.

Į Niujorką persikėlęs gyventi buvęs muziejaus direktorius Donny George'as apkaltino JAV okupacines pajėgas „šimtmečio“ nusikaltimu, nes jos nesiėmė jokių veiksmų, kad apsaugotų muziejų, kuris buvo plėšiamas kelias dienas.

Vandalai sudaužė daugybę senovinių dirbinių ir nudaužė galvas statuloms, o labiau išsilavinę plėšikai vertingiausius daiktus kontrabanda išgabeno į užsienį.

Muziejus buvo ne tik apiplėštas – JAV tankų pabūklai išsprogdino skylę sienoje prie pagrindinio pastato įėjimo, kuris daugybei Irakiečių buvo pažįstamas iš mokyklinių ekskursijų laikų.

Iš naujo atidarytame muziejuje kol kas galės lankytis tik organizuotos moksleivių, studentų ir turistų grupės.

Pasak senienų ministro, apie 2 500 pagrobtų muziejaus eksponatų buvo susigrąžinta iš kaimyninės Jordanijos, apie 700 – iš Sirijos, o daugiau nei tūkstantis – iš Jungtinių Valstijų.

Kai kurie dirbiniai sugrįžo netgi iš Peru ir Švedijos.

Q.Abbasas atmetė oponentų ir netgi pačios Irako kultūros ministerijos kritiką, jog muziejus buvo atidarytas per greitai, neįrengus tinkamos apsaugos sistemų ir nesudarius visų grąžintų daiktų katalogo.

Vyriausybė trokšta pademonstruoti, kad karo nuniokotame Irake gyvenimas grįžta į įprastas vėžes, nepaisant tebesitęsiančių kovotojų išpuolių.

Dėl muziejaus atidarymo ceremonijos Bagdado gatvėse kilo didžiulės spūstys, nes sustiprinus saugumą aplink muziejų policija uždarė keletą pagrindinių kelių. Atidarymo ceremonijoje dalyvavo ministrai ir užsienio diplomatai.

Pasak Irako vidaus reikalų ministerijos, per sprogdinimus ir ginkluotų užpuolikų atakas prieš saugumo pajėgas sostinėje ir viename į pietus nuo Bagdado esančiame mieste pirmadienį žuvo šeši asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius