Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baigiantis „GigaGalaxy Zoom“ projektui pristatyta galutinė animacija po mūsų galaktiką (video)

Europos kosmoso agentūra ESO pranešė, jog pabaigė „GigaGalaxy Zoom“ projektą, skirtą Tarptautiniams astronomijos metams. Paskutiniame projekto etape astronomai parengė įspūdingą virtualią kelionę į Lagūnos ūką.
Temos: 2 Animacija Galaktika

Lagūnos ūkas yra labai aktyvus tarpžvaigždinis ūkas, nuo Saulės nutolęs per 4000 -5000 šviesmečių Šaulio žvaigždyno kryptimi. Čia, didžiuliame kosminių dulkių ir dujų santalkoje intensyviai formuojasi naujos žvaigždės bei gimsta naujos planetų sistemos. Pats Lagūnos ūko dydis siekia apie 30 šm.

Žiūrint pro teleskopą jame matosi švytinčios vandenilio dujų gijos ir tamsūs dulkių debesys. Pasak projekte dalyvavusių astronomų, ūką pavyko nufotografuoti su 370 milijonų pikselių raiška, o į video animaciją jis perkeltas praktiškai toks, kokį jį mato visi astronomijos mėgėjai, „ginkluoti“ teleskopais. Tiesa, ši nuotrauka daryta pasitelkiant profesionalią įrangą – 2,2 metrų teleskopą MPG/ESO, kurio kameros matrica turi 67 milijonus pikselių.

Lagūnos ūko vizualizacija tapo paskutiniu projekto „GigaGalaxy Zoom“ etapu. Priminsime, jog šis projektas buvo skirtas pažymėti Tarptautinius astronomijos metus. Projektas įvykdytas trimis etapais, kurių kiekvienas baigėsi įspūdinga animacija. Pirmoji buvo skirta naktinio dangaus panoramai 360 laipsnių kampu. Šią animaciją galite dar kartą peržiūrėti čia. Antrojo etapo metu astronomai pasiūlė virtualią kelionę į mūsų galaktikos centrą, o paskutinio, trečiojo etapo metu nukreipė žvilgsnį į Lagūnos ūką.

Apjungus gautas nuotraukas gavosi suminė „GigaGalaxy Zoom“ video animacija, siūlanti per kelias sekundes nukeliauti tūkstančius šviesmečių į mūsų galaktikos širdį.

Prie to paties galite pasigrožėti ir virtualia kelione į Omegos ūką – tai taip pat ESO agentūros darbas, tik padarytas jau kito projekto rėmuose.

Na, o pageidaujantiems daugiau įspūdingų kosminių vaizdų, siūlome aplankyti oficialų „GigaGalaxy Zoom“ tinklapį.

VIDEO: Diving into the Lagoon Nebula

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius