Baltijos jūra miršta – deguonies joje yra 10 kartų mažiau nei buvo prieš Pirmąjį pasaulinį karą

Baltijos jūroje yra vis mažiau deguonies. Jo trūkumas jūros dugne žudo augaliją ir gyvūniją. Ekspertai įspėja: būtina mažinti azoto ir fosforo išsiskyrimą, kitu atveju jūrai gresia ekologinė katastrofa, rašo Tvn24.pl.
Saulėlydis prie jūros
Saulėlydis prie jūros / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Danijos Orhuso universiteto mokslininkų grupė kartu su kolegomis iš Švedijos universitetų kelerius metus tyrė Baltijos jūros situaciją ir nustatė, kad būtent azoto ir fosforo junginiai lemia, kad vandenyje mažėja deguonies. Šiuos duomenis mokslininkai paskelbė žurnale „Proceedings of the National Academy of Science“.

Giliausiose Baltijos jūros vietose deguonies kiekis visada buvo nedidelis, dabar jo sumažėjo dar labiau, nes gėlas vanduo ten patenka itin sunkiai. Ekspertai pastebi, kad Baltijos vanduo sluoksniuojasi – gėlas vanduo yra virš tirštesnio sūraus vandens. Dėl to vanduo nesusimaišo ir neperneša deguonies į gilesnes jūros vietas.

Per pastaruosius 100 metų vietų jūroje, kur trūksta deguonies, išaugo nuo 5 tūkst. kv.km (1900 metais) iki apie 60 tūkst. kv.km (dabar).

Per pastaruosius 100 metų vietų jūroje, kur trūksta deguonies, išaugo nuo 5 tūkst. kv.km (1900 metais) iki apie 60 tūkst. kv.km (dabar).

„Analizavome vandens temperatūrą, sūrumą ir deguonies kiekį per pastaruosius 115 metų.

Šių tyrimų duomenis rodo, kad deguonies mažėja dėl to, jog į Baltiją patenka dideli kiekiai maistinių medžiagų“, – aiškino profesorius Jacobas Carstensenas, dalyvavęs tyrimuose.

Deguonies pradeda trūkti tuomet, kai jūros dugne jo reikia daugiau, negu sugeba pernešti srovės ar vėjas.

Mokslininkai tvirtina, kad dėl deguonies stygiaus kalta yra ir klimato kaita, suaktyvėjusi per pastaruosius 20 metų. Šiltesnis oras lemia, kad deguonis blogiau tirpsta vandenyje, o biologiniams procesams jo sunaudojama daugiau.

Baltijos jūros vandens temperatūra kyla, todėl, mokslininkų teigimu, būtina visoms Baltijos pakrantėje esančioms šalims sukurti bendrą veiksmų planą ir saugoti jūros ekosistemą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius