Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Botanikos sodą papuoš Europos Sąjungos žiedas

Vilniaus universiteto Botanikos sode Kairėnuose bus pasodintas Europos Sąjungos žiedas. Vilniuje viešėsiančių Europos Sąjungos valstybių narių parlamentų atstovai ir valstybių ambasadoriai balandžio 7 d. 13 val. pasodins 28 europines liepas, tokiu būdu palikdami simbolinį didžiausio iki šiol Lietuvoje vykusio parlamentinio renginio ženklą.
Tulpių žydėjimo metas
Botanikos sodas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Tai labai prasminga ir simboliška akcija. Nors kitą kartą Vilniuje Europos Sąjungos parlamentų vadovai susirinks negreitai, bet tuomet ūgtelėjusios ir sutvirtėjusios liepos simbolizuos dar didesnę parlamentinio bendradarbiavimo patirtį ir bendrijos vienybę“, – teigia Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė.

Balandžio 6–8 dienomis Seime į aukščiausio politinio lygmens renginį – konferenciją Europos Sąjungos tarpparlamentinio bendradarbiavimo koordinavimo ir priežiūros klausimais susirinkę Europos Sąjungos parlamentų pirmininkai užbaigs Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginių ciklą. Tai tradicinis metinis susitikimas, kurį rengia antrąjį kalendorinių metų pusmetį pirmininkaujančios valstybės nacionalinis parlamentas pasibaigus pirmininkavimui.

Europos Sąjungos žiedas – tai bendras Seimo ir Vilniaus universiteto Botanikos sodo mokslininkų sumanymas. Jis gimė pirmųjų Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai parlamentinio matmens renginių, kurių dalis vyko ir 1781 metais įkurtame Botanikos sode, metu. Artėjant didžiausiajam pirmininkavimo parlamentinio matmens renginiui, mokslininkai netoli Vilniaus universiteto 400 metų jubiliejui atminti pasodintos paprastųjų ąžuolų giraitės paruošė specialią 80 metrų skersmens simbolinės formos vietą ir įgijo simbolinį rūšies pavadinimą turinčių medžių.

Europinė liepa atsirado susikryžminus dviem Europos žemyne plačiausiai paplitusioms medžių rūšims ir tiek lietuviškame, tiek lotyniškame pavadinime turi žodį „europinis“ (lot. Tilia x europea). Liepos – daugeliui Europos tautų svarbūs medžiai. Prancūzijoje ir Šveicarijoje jos yra laisvės simbolis, sodinamos mūšių vietose, Vokietijoje – tai meilės ir teisybės ar tiesos simbolis. Lenkijoje – tai šventas medis, apie tai liudija dažni kaimų pavadinimai „Święta Lipka“. Liepos yra Slovakijos, Slovėnijos ir Čekijos nacionalinis medis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius